search icon

Επιχειρήσεις

Η κινητικότητα στην αγορά της πληροφορικής και η «πίτα» του 1,5+ δισ. ευρώ

Το finish του RRF, η πρόβλεψη για την συντήρηση των ψηφιακών έργων, η εκτίναξη του business software, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου. Όσα φέρνει η διετία 2025-26

Η επόμενη μέρα στην αγορά της πληροφορικής έχει ήδη ξεκινήσει για αρκετούς ελληνικούς ομίλους, οι διοικήσεις των οποίων επιδιώκουν να εξασφαλίσουν αυξημένα έσοδα από διάφορες –και διαφορετικές- πηγές, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει οποιαδήποτε απευθείας εξάρτηση από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ευρύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός της εγχώριας οικονομίας προσφέρει ακόμα πολλές ευκαιρίες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια που αναπτύσσουν πολλές από τις εταιρείες αυτή την εποχή, η «πίτα» μεγαλώνει.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα αμέσως προσεχή χρόνια, έως το 2026, σε βάθος 2 ετών δηλαδή, αθροιστικά ο τζίρος των βασικών «παικτών» του κλάδου της πληροφορικής θα υπερβεί το φράγμα του 1,5 δισ. ευρώ (από περίπου 1 δισ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση), δίχως μάλιστα να προστεθεί αυτός των 3 τηλεπικοινωνιακών ομίλων στο ICT. Πόσο μάλλον, όταν το ανεκτέλεστο στην πληροφορική ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ για όλες τις εταιρείες και πλησιάζει προς τα 2,5 δισ. ευρώ, όπως έχει αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ του το newmoney, με πιο σοβαρό πρόβλημα για την υλοποίηση όλων αυτών των έργων, τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς του RRF (και με… σχεδόν δεδομένο πλέον ότι θα μείνουν εκτός χρηματοδοτήσεων κάποια, όχι πολλά, έργα) οι «εκκρεμότητες» που εξακολουθούν να υπάρχουν εξασφαλίζουν σημαντικού ύψους έσοδα για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις πληροφορικής στο εναπομείναν χρονικό διάστημα, έως το deadline για την απορρόφηση των κονδυλίων και χωρίς να συνεκτιμηθεί το ενδεχόμενο κάποιας παράτασης.
Γίνεται όμως λόγος ανοικτά πια και για τις ανάγκες οι οποίες θα προκύψουν μελλοντικά σε επίπεδο συντήρησης των ψηφιακών έργων, με στελέχη της αγοράς να μιλούν για ένα εύρος σε budget από 750 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.

Μια άλλη πηγή υψηλών εσόδων για την πληροφορική θεωρείται το business software, με φόντο τις διαδικασίες ψηφιοποίησης των λειτουργιών χιλιάδων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους από όλους τους κλάδους, όπου αναμένεται τριπλασιασμός της σημερινής «πίτας» των 300-400 εκατ. ευρω στο όριο, πάλι, του 1 δισ. ευρώ έως το 2028, αν και αυτή συσχετίζεται με τους ομίλους που εξειδικεύονται σε αυτό το αντικείμενο.

Τέταρτη πηγή, τα διεθνή έσοδα ισχυρών εταιρειών πληροφορικής, όπως η θυγατρική του ομίλου Quest η Uni Systems, η Netcompany-Intrasoft, η Profile Software, η Space Hellas κ.ά., με την «υποσημείωση» ότι και άλλες δυνάμεις του κλάδου προετοιμάζουν κιόλας το έδαφος για την ενίσχυση της δικής τους εξωστρέφειας, π.χ. η Ideal Holdings μέσω του «βραχίονά» της σε πληροφορική και κυβερνοασφάλεια, οι μεγάλοι του επιχειρηματικού λογισμικού Entersoft-SoftOne και Epsilon Net, η Real Consulting, η Performance Technologies, η Q&R και άλλοι.

Η πρόσφατη σύναψη πενταετούς συνεργασίας της Uni Systems από κοινού με την Cosmote με το ΝΑΤΟ, αλλά και η γενικότερη πρόθεση να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που αναδύονται για ψηφιακά έργα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, επέκταση που επιδιώκει και Netcompany-Intrasoft, το άνοιγμα της Ideal Holdings στις αγορές της Μέσης Ανατολής στην κυβερνοασφάλεια μέσω της θυγατρικής Adacom, οι νέες αναζητήσεις της Profile με «όπλο» και το προϊόν ΑΙ το οποίο λάνσαρε από το 2024 (με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, στον χώρο του λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό τομέα) κ.λπ. αποτελούν απτά και πρόσφατα παραδείγματα αυτής της εξωστρέφειας.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για ολόκληρη τη χρήση του 2024 σαφώς θα προσφέρουν τη δυνατότητα για να σχηματιστεί μια πλήρης εικόνα για την πορεία των εσόδων και των κερδών των ελληνικών ομίλων της πληροφορικής. Συνολικά ο κλάδος έχει υπερδιπλασιάσει τις -κατά προσέγγιση- πωλήσεις του κατά την περίοδο του εν εξελίξει ψηφιακού μετασχηματισμού, παρά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των έργων του RRF, και τώρα «βλέπει», όπως προαναφέρθηκε» το «φράγμα» του 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη ανάγονται σε μοχλούς ανάπτυξης, καθώς οι εταιρείες πληροφορικής προχωρούν σε σχετικές επενδύσεις, μη εξαιρουμένων πιθανών εξαγορών στα δυο αυτά πεδία.

Μια ανάλυση των προβλεπόμενων εσόδων, δείχνει ότι Netcompany-Intrasoft με «απόθεμα» έργων μεταξύ 950 εκατ. ευρώ-1 δισ. ευρώ και έσοδα 283 εκατ. ευρώ το 2023 εμφανίζει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ικανούς να αυξήσουν αρκετά τα μεγέθη της εντός διετίας (αυτονόητα πολύ πάνω από το όριο των 300 εκατ. ευρώ). Η αντίστοιχη επίδοση του ομίλου άλλωστε ανήλθε σε 850 εκατ. ευρώ, με τον πήχη να μπαίνει στο 1,25 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2026.
Ενδεικτικά πάντα, η Uni Systems αναμένει κύκλο εργασιών 300 εκατ. ευρώ το 2026 και η Epsilon Net άλλα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025. Το «μπλοκ» Entersoft-SoftOne προσεγγίζει ήδη το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, με την δεύτερη εξ αυτών να έχει προβλέψει συνολική εκτιμώμενη παραγόμενη αξία από το οικοσύστημά της άνω των 200 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2026.

H Space Hellas άγγιξε το 2023 τα 150 εκατ. ευρώ, η Ideal Holdings «γράφει» περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ σε πληροφορική/κυβερνοασφάλεια, η Performance Technologies τα 57,72 εκατ. ευρώ, η Real Consulting τα 30,265 εκατ. ευρώ, η Profile Software τα 30,1 εκατ. ευρώ, όλες με ισχυρά διψήφια ποσοστά ανάπτυξης. Η τελευταία δε, έχει κάνει λόγο για πωλήσεις 60 εκατ. ευρώ τουλάχιστον το 2026, ενώ η μη εισηγμένη Cosmos Business Systems μιλά για 105 εκατ. ευρώ το 2027, με φιλόδοξο στόχο τα 115 εκατ. ευρώ έως το 2030 και η Active Computer Systems περιμένει άνω των 50 εκατ. ευρώ το 2024. Μόνο αυτές οι εταιρείες βάζουν στόχο έναν τζίρο 1,7 δισ. ευρώ στην διετία και αν αθροιστούν τα έσοδα πολλών άλλων μικρότερων σχημάτων ο πήχης, θεωρητικά, ανεβαίνει και άλλο…

Διαβάστε ακόμη

26ο Capital Link Invest in Greece Forum: Πού ποντάρει η Eλλάδα μετά την επενδυτική βαθμίδα

Φυσικό αέριο: Μετά το ρεύμα έρχονται και εδώ χρωματιστά τιμολόγια

Εκπαιδευτικό επίδομα: Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν μέχρι και 1.000 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version