Με τις «υψηλές ταχύτητες» να συνεχίζονται, εδώ και μια τριετία, για την πληροφορική στην Ελλάδα, οι προοπτικές μιας πιθανής εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να αυξάνονται σήμερα για έναν μάλλον όχι ευκαταφρόνητο αριθμό εταιρειών του κλάδου.
Ίσως μικρότερου μεγέθους οι ίδιες σε σύγκριση με όσους ομίλους δίνουν ήδη το «παρών» σήμερα στο ταμπλό, όμως αυτό είναι και το ζητούμενο: να αλλάξει level μια επιχείρηση και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της, μέσω και της παρουσίας της στο ΧΑ, με πρώτο «σκαλοπάτι» την ΕΝ.Α.
Ως δέλεαρ σε αυτή την υπόθεση μπορεί να λειτουργήσει η πορεία δυο νυν εισηγμένων στην Κύρια Αγορά, στην οποία μετατάχθηκαν το 2020 από την Εναλλακτική Αγορά, των Epsilon Net και Entersoft, με διαφορά μερικών μηνών τότε.
Epsilon Net και Entersoft ανέβηκαν επίπεδο και κατάφεραν σταδιακά, από χρήση σε χρήση, να αυξήσουν κατακόρυφα τα έσοδα και τις κερδοφορίες τους, όπως και τα ποσά των επενδύσεών τους, συμπεριλαμβανομένου ενός σερί εξαγορών, εκτινάσσοντας τις αποτιμήσεις τους και την αξία των μετοχών τους.
Άλλα δυο παραδείγματα, θεωρούνται οι Performance Technologies και Real Consulting, που αμφότερες μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή, για την μετάταξή τους από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά, έχοντας αποκτήσει τα κατάλληλα μεγέθη.
Τους προηγούμενους μήνες άνοιξε η σχετική συζήτηση στην αγορά κυρίως μετά από το προσκλητήριο που είχε απευθύνει προς τις τεχνολογικές εταιρείες για την εισαγωγή τους στο ΧΑ ο CEO του ομίλου ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, σε εκδήλωση τον περασμένο Φεβρουάριο, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης.
Η φημολογία ήθελε εκείνες τις ημέρες 3-4 ή και περισσότερες μη εισηγμένες επιχειρήσεις πληροφορικής να αντιμετωπίζουν με θετική διάθεση την ιδέα της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο, καθώς στελέχη τους είχαν ακούσει με ενδιαφέρον όσα ειπώθηκαν σε εκείνο το event δια ζώσης, θέμα που ανέδειξε το newmoney.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ακολούθησε η εισαγωγή της Dotsoft στην ΕΝ.Α. PLUS, της 11ης εισηγμένης από τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, με έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της την Πέμπτη 10/8/2023, ως επιβεβαίωση του κλίματος το οποίο είχε διαμορφωθεί.
Συμπτωματικά, πριν από μια διετία, την αντίστοιχη περίοδο, ίδιο μήνα δηλαδή, τον Αύγουστο, στις 6/8/2021, είχε εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά και η Real Consulting.
Ήταν η πρώτη εταιρεία πληροφορικής που έμπαινε στο ΧΑ, το ‘21, μετά από μια περίπου δεκαετία και ως γεγονός επισφράγιζε την γενικότερη αισιοδοξία για το μέλλον του κλάδου…
Το ενδεχόμενο νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο επανέρχεται, με διαφορά μερικών μηνών, στον απόηχο του πρόσφατου 2023 ATHEX EN.A. Forum, για τα 15 χρόνια της Εναλλακτικής Αγοράς, το οποίο επίσης παρακολούθησε ένας σημαντικός αριθμός από ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους εταιρειών πληροφορικής. Κάποιοι από αυτούς δεν κρύβουν ότι ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει και την παράμετρο του ΧΑ.
Στο πλαίσιο του νέου forum, υπήρξε πάνελ με θέμα συζήτησης «Ιστορίες επιτυχίας και νέες προκλήσεις: Αξιοποιώντας την Εναλλακτική Αγορά για την χρηματοδότηση του επόμενου βήματος ανάπτυξης.».
Συμπερασματικά, πληθαίνουν όσοι επιχειρηματίες του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών ή υψηλόβαθμα στελέχη του, «βλέπουν» (σε αρχικό στάδιο) προς την κατεύθυνση της Εναλλακτικής Αγοράς στην προσπάθεια τους να πετύχουν μια ισχυρότερη ανάπτυξη για τις εταιρείες τους, περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες πριν αποφασίσουν να κάνουν την επόμενη κίνησή τους.
Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν από τις σκέψεις στην πράξη, να είναι σε θέση και αυτές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τα στάνταρ μιας χρηματιστηριακής αγοράς, όπως διαμορφώνονται στην πιο σύγχρονη εποχή του ΧΑ και στο νέο κανονισμό λειτουργίας της ΕΝ.Α …
Οι περιπτώσεις Uni Systems, Byte, SoftOne
Οι ισχυροί διψήφιοι μέσοι ρυθμοί αύξησης των εσόδων και των κερδών για τους εισηγμένους ομίλους της πληροφορικής πιστοποιούνται και για το 2023 από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χρονιάς, είτε στο εξάμηνο είτε (για ορισμένους) και στο εννεάμηνο.
Το «ράλι» δεν ανακόπτει ταχύτητες λοιπόν, παρότι δεν έχουν αθροιστεί ουσιαστικά προς το παρόν στους τζίρους των ομίλων που εμπλέκονται σε αυτά, τα έσοδα από τα κονδύλια των μεγάλων -χρηματοδοτούμενων από το RRF- έργων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου τομεά, όπου διαπιστώνονται καθυστερήσεις.
Την ίδια ώρα δε, γίνεται σαφές ότι o τεχνολογικός κλάδος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα χαμηλό ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου…
Η άλλη όψη του νομίσματος; Στον αντίποδα, σε σχέση με την πιθανότητα νέων παρουσιών στο ταμπλό προσεχώς, παραμένουν εκτός ΧΑ τρεις από τις ισχυρότερες και πιο καθιερωμένες στην αγορά εταιρείες πληροφορικής, μέλη ελληνικών ομίλων, τουλάχιστον αυτόνομα οι δυο από αυτές.
Η Uni Systems, θυγατρική του ομίλου Quest (με εισηγμένη την μητρική Quest Holdings) και η Byte, μια άλλη θυγατρική, η οποία εξαγοράσθηκε πέρσι από την εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings με βάση μια αποτίμηση της τάξης των 60 εκατ. ευρώ και διέγραψε τις μετοχές της από το Χρηματιστήριο. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τις προοπτικές για την ανάπτυξή τους.
Κάθε άλλο, ειδικότερα η Uni Systems, από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα, στοχεύει για την χρήση του 2023 σε έναν τζίρο 190 εκατ. ευρώ περίπου, από 176 εκατ. ευρώ το 2022 και σε 300 εκατ. ευρώ έως το 2026, με το 50% των εσόδων της να προέρχεται από έργα που αναλαμβάνει στο εξωτερικό.
Μη εισηγμένη και η SoftOne, μέλος του Olympia Group, η οποία προβλέπει την εκτόξευση της συνολικής εκτιμώμενης παραγόμενης αξίας από το οικοσύστημα των συνεργατών της με επίκεντρο τα προϊόντα της πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ έως το 2026.
Διαβάστε ακόμη:
Αρχίζουν φοροέλεγχοι και σε μισθωτούς – συνταξιούχους
Γιατί ο Ελον Μασκ κινείται νομικά εναντίον της Media Matters (tweet)
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 24 Νοεμβρίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ