Ωστόσο, η επιλογή του δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, αφού στην αγορά υπάρχουν δεκάδες πλυντήρια ρούχων, που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες.

Προκειμένου να επιλέξουμε το κατάλληλο μέγεθος πλυντηρίου για παράδειγμα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε διάφορους παράγοντες, όπως την συχνότητα που βάζουμε πλυντήριο, καθώς άλλες ανάγκες σε αριθμό πλύσεων έχει ένα ζευγάρι κι άλλες μια πενταμελής οικογένεια. Επιπροσθέτως, για την επιλογή μεγέθους πλυντηρίου θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πόσο συχνά χρειαζόμαστε καθαρά τα ίδια ρούχα μέσα στην βδομάδα ή πόσο γρήγορα γεμίζει ο κάδος. Έτσι, αν βάζουμε τακτικά πλυντήριο με λίγα κιλά γιατί θέλουμε καθαρά τα ίδια ρούχα σε σύντομο χρόνο ή γιατί δεν προλαβαίνει να γεμίσει όλο το πλυντήριο, μάλλον θα χρειαστούμε πλυντήριο με μικρό κάδο και χωρητικότητα (εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομία νερού και ρεύματος κατά τις πλύσεις μας), ενώ αν γεμίζουμε τακτικά το πλυντήριό μας με περισσότερα ρούχα και κιλά, τότε ενδεχομένως να χρειαστούμε μεγαλύτερη συσκευή.

Πριν επιλέξεις λοιπόν το κατάλληλο πλυντήριο για σένα, καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου τις εξής παραμέτρους:

Διαστάσεις:

Όταν αγοράζουμε πλυντήριο ρούχων, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας το μέγεθος του χώρου για τον οποίο προορίζεται. Γι’ αυτό μετράμε προσεκτικά τον χώρο μας πριν από την αγορά και υπολογίζουμε τον «αέρα» που χρειάζεται η συσκευή για την εύρυθμη λειτουργία της. Γνωρίζουμε πως τα πλυντήρια χρειάζονται 2-3 εκ. χώρου σε κάθε πλευρά για την κυκλοφορία αέρα αλλά και για τους κραδασμούς που αναπτύσσονται κατά την πλύση και το στέγνωμα. Για το βάθος, αφήνουμε περίπου 10 εκ. χώρου στο πίσω μέρος του πλυντηρίου για να γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις με τους σωλήνες του νερού και του ρεύματος. Υπολογίζουμε ελεύθερο χώρο 1,2-1,5 μ. μπροστά από το πλυντήριο ρούχων για εύκολη πρόσβαση στον κάδο του πλυντηρίου. Αντιστοίχως, τα πλυντήρια άνω φόρτωσης χρειάζονται ελεύθερο χώρο 60 -70 εκ. στο επάνω μέρος τους για το άνοιγμα της πόρτας.

Χωρητικότητα κάδου:

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά του πλυντηρίου και κυμαίνεται από 3 ως 18 κιλά, αλλά συνήθως είναι από 7 ως 13 κιλά. Οι εργένηδες θα προτιμήσουν ένα πλυντήριο 6 κιλών, ενώ μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί ένα πλυντήριο 8 κιλών και άνω.

Ενεργειακή κλάση:

Η ενεργειακή κλάση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας κατά την επιλογή πλυντηρίου. Όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή κλάση τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομία ρεύματος. Κυμαίνεται από C έως Α+++-60%. Στο ενδιάμεσο περιλαμβάνονται 13 ενεργειακές κλάσεις. Καλό είναι το πλυντήριο σου να είναι πάνω από Α++.

Ταχύτητα στυψίματος:

Το στύψιμο γίνεται με την περιστροφή του κάδου, που μετριέται σε rpm (στροφές ανά λεπτό). Το εύρος λειτουργίας είναι από 800 έως 1600 rpm, αλλά τα περισσότερα πλυντήρια λειτουργούν από 800 έως 1000rpm. Η ταχύτητα περιστροφής εξαρτάται από το είδος του ρούχου. Οι πετσέτες και τα χοντρά υφάσματα χρειάζονται ψηλές στροφές, ενώ τα λεπτά και ευαίσθητα ρούχα χρειάζονται χαμηλές στροφές.

Επίπεδα θορύβου:

Ο θόρυβος του πλυντηρίου μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός. Αθόρυβα λέγονται τα πλυντήρια που παράγουν λιγότερο από 50 db θορύβου στην πλύση και λιγότερο από 70 db στο στύψιμο.

Επιπλέον λειτουργίες:

Στα καινούργια μοντέλα βλέπουμε ολοένα και πιο σύγχρονες λειτουργίες. Πριν επενδύσεις σε ένα ακριβό πλυντήριο, θα πρέπει να επιβεβαιώσεις αν αυτές οι επιπλέον λειτουργίες είναι χρηστικές για εσένα. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

  • Αυτόματο ζύγισμα: Σύστημα που αναγνωρίζει την ποσότητα των ρούχων και ρυθμίζει ανάλογα την ποσότητα νερού και απορρυπαντικού.
  • Auto-dispense: Είναι μια λειτουργία που ρυθμίζει την ποσότητα του απορρυπαντικού κατά την πλύση. Τα πλυντήρια με auto-dispense έχουν ένα δοχείο απορρυπαντικού που παίρνει μια σχετικά μεγάλη ποσότητα και έναν αισθητήρα που ρυθμίζει το πόσο απορρυπαντικό διατίθεται σε κάθε πλύση.
  • Ηλεκτρονικός έλεγχος αφρού: Διάφορα μοντέλα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό προκειμένου να περιορίζεται αφρός κατά τη διάρκεια της πλύσης.
  • Σύνδεση WiFi: Σύνδεση στο οικιακό δίκτυο και χειρισμός από απόσταση μέσω mobile app.
  • Τεχνολογία φυσαλίδων νερού: Η δημιουργία φυσαλίδων μέσα στον κάδο της πλύσης διαλύει αποτελεσματικότερα το απορρυπαντικό και αυτό εισχωρεί καλύτερα στις ίνες των ρούχων. Έτσι μειώνεται η ποσότητα του απορρυπαντικού που απαιτείται, ο χρόνος και η θερμοκρασία της πλύσης.
  • Ενσωματωμένος νεροχύτης: Πρόκειται για ένα δοχείο σαν σκάφη στο πάνω μέρος του πλυντηρίου. Χρησιμεύει για ένα γρήγορο πλύσιμο στο χέρι, ένα μούλιασμα των ρούχων πριν το κύριο πρόγραμμα πλύσης ή ένα απλό πλύσιμο των μεταξωτών και των μάλλινων.
  • Διπλοί κάδοι: Διάφοροι κατασκευαστές λανσάρουν πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης που διαθέτουν ένα επιπλέον κάδο άνω φόρτωσης στο κάτω μέρος του πλυντηρίου. Οι πλύσεις μπορούν να γίνουν συγχρόνως.
  • Διπλή παροχή νερού: Διάφορα πλυντήρια μπορούν να υποδεχτούν μία επιπλέον παροχή νερού από ηλιακό θερμοσίφωνα. Έτσι εξοικονομείται ενέργεια γιατί δεν χρειάζεται να ζεσταθεί το νερό.
  • Σύστημα προστασίας κατά των διαρροών: Διακοπή της ροής απευθείας από τη βρύση με ειδική βαλβίδα.
  • Σύστημα προστασίας κατά το στύψιμο: Ειδικός αισθητήρας που μειώνει την ταχύτητα του στυψίματος ανάλογα με το φορτίο των ρούχων, για να μην δημιουργούνται δονήσεις.

Διαβάστε ακόμη 

Ενεργειακός «πυρετός»: «Φωτιά» οι τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα (διάγραμμα)

Τα πολεμικά σενάρια, ο καυγάς Οικονόμου-Παληού, η Lamda ετοιμάζει τα malls, ο εφοπλιστικός γόνος και τα εστιατόρια

«Χτίζουμε ξανά το story της Intralot» – Οι στόχοι στις ΗΠΑ, η ΑΜΚ και οι 3+1 πυλώνες ανάπτυξης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ