Με καταψήφιση του θέματος για την παροχή stock option προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους εργαζόμενους αλλά και με εντάσεις για τα πεπραγμένα του ομίλου και την βαριά σκιά που ρίχνουν στον ισολογισμό, οι συσσωρευμένες ζημιές, ολοκληρώθηκε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ.
Η αρνητική εικόνα του τομέα των κατασκευών, με λειτουργικές ζημιές ύψους 17,3 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο και κατάρρευση κατά 51% των εσόδων από κατασκευές, ως συνέχεια μιας εξίσου δυσμενούς πορείας το 2019, αποτυπώθηκε σε όλες τις τοποθετήσεις των μετόχων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με καταψήφιση και αποχή από μεγάλα ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια συνοδεύτηκε και το πρόγραμμα για την αγορά ιδίων μετοχών διάρκειας 24 μηνών, με κατώτατη τιμή τα 0,60 λεπτά και ανώτερη τα 3 ευρώ, το οποίο όμως τελικά ψηφίστηκε. Τα αρνητικά αποτελέσματα του ομίλου, ανέδειξαν και νέες εστίες αμφισβήτησης των μετόχων. Εκτός από τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος ψήφισε κατά της παροχής των stock option και για πρώτη φορά εξέφρασε την αντίθεσή του δημόσια, στις επιλογές του ΔΣ, την διοίκηση αμφισβήτησε νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης (κατά την γενική συνέλευση της θυγατρικής της REDS), και ένας και των συνεταίρων Καλλιτσάντση και βασικών μετόχων στον τομέα των ακινήτων. O κ. Xρίστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε κάτοχος του 12% της REDS (στο μετοχολόγιο εμφανίζεται με 10,7%) ζήτησε να προστεθούν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης επιπλέον τέσσερα θέματα, μεταξύ των οποίων και έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος, επισημαίνοντας την εμμονή της διοίκησης στο εμπορικό κέντρο Smart Park και την μεγάλη αδυναμία στην εμφάνιση άλλων έργων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε ότι η αρνητική πορεία του ομίλου αποτελεί ένα μεγάλο βαρίδι για την ανάπτυξη της εταιρείας στον τομέα των ακινήτων. Όπως μάλιστα ανέφερε παρά τις μεγάλες αλλαγές και τις ευκαιρίες που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στην αγορά του real estate, η REDS λόγω ταμειακών δυσκολιών του ομίλου δεν έχει να παρουσιάσει καμία νέα ανάπτυξη.
Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε λόγω των πενιχρών αποτελεσμάτων να υπάρξει αιτιολόγηση των αποδοχών του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της REDS.
Η κριτική των μετόχων επικεντρώθηκε σαφώς στη δυσμενή και ζημιογόνα πορεία του τομέα των κατασκευών, φέρνοντας σε αντιδιαστολή τις παχυλές αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου και δη του Προέδρου κ. Γιώργου Προβόπουλου, οι μεικτές ετήσιες αποδοχές του οποίου ανέρχονται σε περίπου 340.000 ευρώ. Μάλιστα το ύψος της αμοιβής του πρώην τραπεζίτη προκάλεσε την απορία μικρομετόχου, ο οποίος δήλωσε χαριτολογώντας ότι πρέπει να πλησιάζει την αμοιβή του Προέδρου των ΗΠΑ!
Στην γενική συνέλευση αναγνώστηκε επίσης και επιστολή άλλου μετόχου και κατόχου 4.500 μετοχών, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί για το αίτημα χρεοκοπίας που έχει υποβληθεί από πιστωτές της Άκτωρ στην Τσεχία αλλά και για τον αντίκτυπο που θα έχει στην φήμη και την εικόνα της εταιρείας.
Η διοίκηση έκανε λόγο για μια παράνομη και εκβιαστική δίωξη, η οποία προκλήθηκε από πρώην στελέχη της εταιρείας στην Τσεχία. Τα στελέχη αυτά όπως αναφέρθηκε ήταν διορισμένα από την προηγούμενη διοίκηση και απομακρύνθηκαν ενώ έγινε γνωστό ότι για το θέμα υπάρχει παρέμβαση εισαγγελέα.
Οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές λόγω της κατάστασης στις κατασκευές –Υπάρχει plan B
Η διοίκηση Καλλιτσάντση αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία του ομίλου την τελευταία διετία και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τομέα της οργανωτικής δομής και λειτουργίας του ομίλου αλλά και στο νοικοκύρεμα της εταιρείας από τις ζημιογόνες δραστηριότητες. Παραδέχτηκε όμως ότι ο τομέας των κατασκευών σκιάζει αυτή την προσπάθεια, αποδίδοντας την εικόνα αυτή στα μεγάλα ανοίγματα στο εξωτερικό συνολικού ύψους 360 εκ. ευρώ από το 2014 έως και το 2019 και στην ανάγκη να δοθεί οικονομική στήριξη από την μητρική εταιρεία αξίας 170 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Σάκη Καλλιτσάντση, η κατάσταση επιβαρύνθηκε από μία απρόσμενη και αιφνιδιαστική εξέλιξη που ήταν η πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Αυστραλία, η οποία γέννησε πρόσθετες ζημιές στις κατασκευές άνω των 100 εκ. ευρώ.
Σημαντική στήριξη περιμένει η εταιρεία από τις τράπεζες. Η διοίκηση ωστόσο δεν έκρυψε ότι είναι επιφυλακτικές, ειδικά μετά τους σκελετούς ζημιών που ανέκυψαν από τις δραστηριότητες στην Αυστραλία.
Ο κ. Καλλιτσάντσης μίλησε για μια χρηματοδότηση ύψους 56 εκ. ευρώ, η οποία θα στηρίξει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ακτωρ. Ωστόσο, ερωτηθείς τι θα συμβεί αν δεν δοθεί, απάντησε ότι υπάρχει plan B.
Αναφέρθηκε επίσης πολλές φορές στο αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η πανδημία και αποτελεί αστάθμητο παράγοντα και για το μέλλον, τονίζοντας όμως την δύναμη και την αξία του ομίλου. «Ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει ισχυρά θεμέλια και ηγετική παρουσία σε όλες τις δραστηριότητες και τους κλάδους που αναπτύσσεται. Η εταιρεία οργανωτικά και στρατηγικά και από πλευράς δομών ξεπερνά τις παθογένειες και βρίσκεται πολύ μπροστά από κάθε άλλο όμιλο συγκρινόμενη με άλλες εταιρείες στην Ελλάδα». Αυτό όπως δήλωσε, που επιχειρεί η εταιρεία “γίνεται για πρώτη φορά και ενοχλεί σε πολλά επίπεδα, οδηγώντας σε φήμες και fake news που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των μετόχων».
Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάκτωρ βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης και μεγάλης διαδρομής για να δείξει την πραγματική της αξία και την συμβολή της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε περισσσότερα: Σε σταυροδρόμι ο όμιλος Ελλάκτωρ