Όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί του ευρύτερου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, ανάλογα αυξάνονται και οι κύκλοι εργασιών των εταιρειών πληροφορικής. Κάτι το οποίο αφορά όχι μόνο τα τρέχοντα έσοδα τους, αλλά και τα μελλοντικά.

Με δεδομένο ότι δεκάδες ψηφιακά έργα μικρότερα ή μεγαλύτερα φαίνεται να προχωρούν για τον δημόσιο τομέα και να οδεύουν προς την φάση της υλοποίησης τους, άλλα βρίσκονται στην διαδικασία της υπογραφής των αντίστοιχων συμβάσεων και πολλά ακόμα διεκδικούνται μέσω διαγωνισμών ή πρόκειται να προκηρυχθούν, επιβεβαιώνεται η αίσθηση πως ο κλάδος έχει χτυπήσει «φλέβα χρυσού».

Αυτό βέβαια ισχύει πάντα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κορυφώνεται η ζήτηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναγκάζονται να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα τους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής (και σε επίπεδο ανταγωνισμού), όπως και με την ικανότητα των Ελλήνων experts της πληροφορικής να εξάγουν την τεχνογνωσία τους σε πλήθος ξένων αγορών, με την μορφή διαφόρων τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Κάποιοι από αυτούς άλλωστε ρίχνουν το βάρος των δραστηριοτήτων τους στον ιδιωτικό τομέα.
Το 2022 γενικά θεωρείται άλλη μια «γεμάτη» χρονιά για την πληροφορική, καθώς διαπιστώνεται ότι αθροιστικά οι όμιλοι έχουν δημιουργήσει ως τώρα ανεκτέλεστα ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Έργα, δηλαδή, που πρέπει να υλοποιηθούν για να φέρουν επιπλέον χρήματα στα ταμεία τους, πλην όσων έχουν παραδοθεί ή τρέχουν.

Χαρακτηριστική θεωρείται η περίπτωση του ομίλου Quest. Αρχές φθινοπώρου η διοίκηση μιλούσε για ανεκτέλεστο 460 εκατ. ευρώ (ίσως λίγο μεγαλύτερο πλέον) και σε σχετική ερώτηση του newmoney στελέχη του εξήγησαν ότι ο λόγος γινόταν για συμβασιοποιημένα έργα του τομέα των Υπηρεσιών Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) εντός και εκτός συνόρων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και όχι απλά για κερδισμένους διαγωνισμούς ψηφιοποίησης.

Ενδεικτικά, επίσης, προ λίγων ημερών η Profile Software αποκάλυψε ότι για τη φετινή χρονιά στοχεύει σε μια σειρά συμβάσεων για έργα ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, όταν το 2021 το αντίστοιχο ποσό κυμάνθηκε στα 12,9 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο το ανεκτέλεστό της.

Πριν την εξαγορά της από την Ideal Holdings και η Byte Computer είχε κάνει λόγο για ανεκτέλεστο 40 εκατ. ευρώ (20+20 εκατ. ευρώ) για τα έτη 2022 και 2023 και για την διεκδίκηση νέων projects 50 εκατ. ευρώ και ούτω καθ’ εξής.

Αν προστεθεί το «απόθεμα» έργων και των άλλων ισχυρών «παικτών» του κλάδου, όπως οι Space Hellas, Epsilon Net, Entersoft, Performance Technologies, Real Consulting, ή και εταιρειών ή ομίλων μικρότερου μεγέθους, εισηγμένων ή μη, o πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλότερα.

Το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα του κλάδου δεν είναι άλλο, φυσικά, από το να «βγει» ο τεράστιος αυτός όγκος των ψηφιακών projects μέσα στα απαιτούμενα χρονοδιαγράμματα, ειδικότερα λόγω και των ελλείψεων που διαπιστώνονται σε εξειδικευμένο προσωπικό. Θέμα που έχουν θίξει και οι επικεφαλής εταιρειών του κλάδου. Πόσο μάλλον, από την στιγμή που εξελίσσεται ένας «αγώνας δρόμου» για την δημοπράτηση εντός του 2022 έργων συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, από ένα «πακέτο» 6-7 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου έως το 2026, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ή και ενταγμένων στο ΕΣΠΑ. Γιατί όσο κυλούν οι διαδικασίες, αυξάνονται και οι υποχρεώσεις των αναδόχων σε διαγωνισμούς εταιρειών πληροφορικής, που συχνά συμπράττουν με τηλεπικοινωνιακούς ομίλους για την υλοποίηση ψηφιακών έργων.

Το κυριότερο είναι να τηρηθούν οι χρόνοι από όλες τις πλευρές, για να «κόβονται τα τιμολόγια και να έρχονται έσοδα».

Μπαράζ προκηρύξεων

Το μπαράζ των προκηρύξεων συνεχίζεται μέχρι την εκπνοή του ‘22. Στόχος του εποπτευόμενου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φορέα, της ΚτΠ, ήταν και παραμένει να επιταχύνει τους ρυθμούς για δεκάδες διαγωνισμούς στο υπόλοιπο της χρονιάς, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας για την προώθηση των ψηφιακών έργων του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Πιο πρόσφατο παράδειγμα ως προς τα μεγάλα projects αποτελεί η δημοσίευση της Διακήρυξης του Ηλεκτρονικού Ανοικτού (Διεθνούς) Άνω των Ορίων Διαγωνισμού για Σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο για το έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης» (με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης 30/01/2023) με εκτιμώμενη αξία 97.153.718,28 ευρώ με Φ.Π.Α. και δικαιώματα προαίρεσης 48.576.859,15 ευρώ με Φ.Π.Α. (συνολικός προϋπολογισμός έως 145.730.577,43 ευρώ με Φ.Π.Α.).

Εκτός από το κομμάτι της e-Justice, του e-ΕΦΚΑ κ.α. επικρατεί αναμονή και σε άλλα μέτωπα, όπως π.χ. για τις ανακοινώσεις σχετικά με τις συμβάσεις των 5 τμημάτων του mega διαγωνισμού των 309,8 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Κτηματολόγιο με αντικείμενο την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας
(σ.σ. Η εκκίνηση δόθηκε πριν από 12-13 μήνες και μετά την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων οι υπογραφές προγραμματίζονταν, σύμφωνα αρμόδιες πηγές, έως το τέλος του έτους).


Υπήρξαν σίγουρα και καθυστερήσεις, όπως π.χ. συνέβη και στην υπόθεση της επαναπροκήρυξης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (λόγω προσφυγής διαγωνιζόμενου σχήματος προς την ΑΕΠΠ και ακύρωσης της διαδικασίας) του άλλου μεγάλου έργου των 226,1 εκατ. ευρώ με το δικαίωμα προαίρεσης για την μετατροπή των οικοδομικών αδειών σε digital μορφή (Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας-Μητρώο Κτιρίων και Γεωμετρική τεκμηρίωσή τους), οι οποίες στοιβάζονται επί δεκαετίες στα ράφια των πολεοδομιών.

Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης

Τα μεγέθη των ελληνικών ομίλων και εταιρειών πληροφορικής επιβεβαιώνουν από τρίμηνο σε τρίμηνο τους διψήφιους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου, με ισχυρή κερδοφορία και με πολλές προοπτικές να συνεχισθεί το φαινόμενο τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, ταυτόχρονα, εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Το επιβεβαιώνουν ο διψήφιος αριθμός –για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- εξαγορών, αλλά και τα μεγάλα φετινά deals, της Ideal Holdings με την αποδοχή της δημόσιας προαιρετικής πρότασης της για την προσάρτηση της Byte Computer στο τεχνολογικό της «άρμα» με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ, όσο και η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας με τον όμιλο της Epsilon Net που προβλέπει μεταξύ άλλων την απόκτηση από την ΕΤΕ μειοψηφικού ποσοστού 7,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Οι εξαγορές άλλων εταιρειών, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, από «παίκτες» οι οποίοι κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά της πληροφορικής αποσκοπούν, όπως σχολιάζουν υψηλόβαθμα στελέχη τους, όχι στην πρόσθεση -απλά και μόνο- επιπλέον εσόδων στους ισολογισμούς τους με την ενσωμάτωση αυτών στους ομίλους τους.

Στα κριτήρια τους περιλαμβάνονται η συμπληρωματικότητα, η αναζήτηση συνεργειών και συνεργασιών, η πρόσβαση σε πελατολόγια, σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, η γεωγραφική επέκτασή τους σε νέες περιοχές, η είσοδος σε νέες δραστηριότητες (λογισμικό για ειδικούς τομείς), αλλά και η ένταξη ολόκληρων ομάδων εξειδικευμένων στελεχών στο δυναμικό τους.

ΧΑ και νέο σερί

Ένα νέο σερί εξαγορών για το 2023, με βάση τα πλάνα που έχουν εξαγγείλει οι επικεφαλής ομίλων της πληροφορικής, αλλά και η πιθανότητα για δυο νέες εισαγωγές εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τα προσεχή έτη, συν την κυοφορούμενη μετάταξη της Performance Technologies στην Κύρια Αγορά, ολοκληρώνουν το «παζλ» των προοπτικών του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Παράθυρο» (ηλεκτρονικό) για να μπουν περισσότεροι σε ρύθμιση

Ronaldo vs Messi: Αυτές είναι οι περιουσίες των δύο μεγάλων αστέρων στο real estate

10.000 βήματα την ημέρα. Μύθος ή πραγματικότητα;