search icon

Επιχειρήσεις

Η Facebook έχει το δικό της «Zoom»: Είναι όμως πιο ασφαλές από την original εφαρμογή;

Το Messenger Rooms ποντάρει στην «ασφάλεια» για να ανταγωνιστεί την εφαρμογή Zoom μετά τις ανησυχίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ ότι η Zoom δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων - Ποια όμως είναι η πολιτική της Facebook;

Η Facebook φαίνεται ότι έχει τη δική της απάντηση για την τηλεδιάσκεψη, το Messenger Rooms, μια εφαρμογή που από πολλά μέσα εκλαμβάνεται ως η προσπάθεια της εταιρείας να ανταγωνιστεί τη Zoom.

Πρόκειται για μια εφαρμογή για ομαδικές βιντεοδιασκέψεις, που επιτρέπει τη δημιουργία ενός «δωματίου» (room) τηλεδιάσκεψης με βίντεο απευθείας από το Messenger στο Facebook, στην οποία μπορεί να προσκληθεί ο οποιοσδήποτε, ακόμα και αν δεν έχει λογαριασμό στο Facebook, ωστόσο αυτός που δημιουργεί το «δωμάτιο θα πρέπει να έχει λογαριασμό».

Σύμφωνα με ανάρτηση του Σταν Τσουντνόβσκι, αντιπροέδρου για το Messenger της εταιρείας, το Rooms σύντομα θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι 50 άτομα, χωρίς χρονικό περιθώριο.

Όπως έγραψε, δεν χρειάζεται ο χρήστης να καλεί κάποιον και να ελπίζει πως είναι καλή στιγμή ή να τσεκάρουν όλοι τις ατζέντες τους αν μπορούν, καθώς «μπορείτε να αρχίσετε και να μοιραστείτε rooms στο Facebook μέσω News Feed, Groups και Events, οπότε είναι εύκολο να περάσουν άνθρωποι. Σύντομα θα προσθέσουμε τρόπους δημιουργίας rooms από το Instagram, το WhatsApp και το Portal, επίσης».

Εάν οι φίλοι ή οι κοινότητες όπου συμμετέχει ο χρήστης δημιουργούν «δωμάτια» που είναι ανοιχτά για αυτόν, θα τα βλέπει στο Facebook. Όταν προσκαλείται σε ένα από αυτά, θα μπορεί να μπαίνει από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να κάνει download κάτι.

«Κοιτώντας» προς τη μεριά του Zoom, στο οποίο έχουν αναφερθεί διάφορα προβλήματα ασφαλείας, στην ανακοίνωση δίνεται έμφαση στον τομέα της ιδιωτικότητας:

«Δεν βλέπουμε ούτε ακούμε τις κλήσεις σας, και αυτός που δημιούργησε το room ελέγχει ποιος μπορεί να μπει, ποιος βλέπει το room, και αν το room είναι κλειδωμένο ή ξεκλείδωτο σε νέους καλεσμένους. Ο δημιουργός του room πρέπει να είναι παρών για να αρχίσει μια κλήση, και ο δημιουργός μπορεί να βγάλει καλεσμένους ανά πάσα στιγμή.

Μπορείτε να αναφέρετε το όνομα ενός δωματίου ή να υποβάλετε feedback για ένα δωμάτιο, αν πιστεύετε πως παραβίασε τα Community Standards μας. Οι αναφορές δεν θα περιλαμβάνουν ήχο ή βίντεο από το room, από τη στιγμή που δεν βλέπουμε ή ακούμε τις κλήσεις σας».

Το Messenger Rooms διατίθεται ήδη σε κάποιες χώρες από αυτή την εβδομάδα και θα επεκταθεί στον υπόλοιπο κόσμο τις προσεχείς εβδομάδες.

Όμως, όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes, όταν το Facebook μιλάει για “απόρρητο” στα «δωμάτια», το ορίζει ως τη δυνατότητα αποκλεισμού ή αναφοράς ατόμων, καθώς και την επιλογή “κλειδώματος” ενός δωματίου για να αποτρέψει τους απρόσκλητους επισκέπτες να δημιουργήσουν προβλήματα στη συνομιλία σας.

Επομένως, δεν είναι καθόλου απόρρητο, σύμφωνα με το Forbes, καθώς το Messenger Rooms χρησιμοποιεί την ίδια πολιτική συλλογής δεδομένων με το Facebook, το οποίο περιλαμβάνει την κοινοποίηση των πληροφοριών σας σε τρίτους.

«Οι ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook δεν προστατεύουν τα δεδομένα από το Facebook ή την εκμετάλλευση των δεδομένων από τους συνεργάτες του», λέει η Rowenna Fielding, ειδικός σε θέματα απορρήτου και επικεφαλής ατομικών δικαιωμάτων και δεοντολογίας στο Protecture.

«Η άντληση δεδομένων και η καταγραφή προφιλ είναι ο πυρήνας του επιχειρηματικού τους μοντέλου και η ηθική απουσιάζει κυρίως από την αρχή κάτι που συνεχίζει να είναι έτσι μέχρι σήμερα» πρόσθεσε.

Exit mobile version