Οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς δεν αποτελούν, σαφώς, τη μοναδική πηγή εσόδων για τους εγχώριους ομίλους της πληροφορικής, οι οποίοι αναπτύσσουν –τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα- μια ολοένα μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
Ήδη αρκετές εταιρείες, εισηγμένες και μη, διατηρούν δραστηριότητες σε δεκάδες άλλες χώρες, όλων σχεδόν των ηπείρων του κόσμου, με αποτέλεσμα να αντλούν υψηλά έσοδα από τις διεθνείς συνεργασίες τους και τα έργα που υλοποιούν, ενώ πολλές άλλες βρίσκονται σε διαδικασία επέκτασής τους εκτός των συνόρων, είτε με άνοιγμα γραφείων στο εξωτερικό είτε και με εξαγορές ομοειδών ξένων επιχειρήσεων.
Αυτό φυσικά, συμβαίνει αφενός διότι κάποιοι κοιτούν προς την επόμενη μέρα του κλάδου, στην μετά των χρηματοδοτούμενων από το RRF έργων εποχή, η οποία φαίνεται τούτη τη στιγμή να έχει έναν ορίζοντα έως το 2026, αφετέρου διότι η αντίστοιχη «πίτα» των προβλεπόμενων εσόδων για την πληροφορική εκτινάσσεται σε πολλές εκατοντάδες δισεκατομμυρίων, από χρονιά σε χρονιά. Και κάτι τέτοιο, υπόσχεται τζίρους πολλών εκατομμυρίων και για τους Έλληνες experts του κλάδου!
Δεν θεωρείται τυχαίο, για παράδειγμα, ότι η τριπλή συμμαχία του Ιωάννη Μίχου, με την Εθνική Τράπεζα και το αμερικανικό mega fund της General Atlantic με στόχο την εξαγορά του συνολικού ποσοστού των μετοχών μειοψηφίας στην εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών Epsilon Net, στοχεύει, ανάμεσα σε άλλα, στη διερεύνηση νέων ευκαιριών ανάπτυξης και στο διεθνές περιβάλλον, όπως ανέφερε το newmoney από την πρώτη μέρα της είδησης.
Επιπλέον, ενδεικτικά: H Profile, επίσης εισηγμένη, leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα, έχει αποκτήσει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες πλέον σε όλο τον πλανήτη και συνεχίζει να επεκτείνεται, η θυγατρική του ομίλου Quest, Uni Systems, με 5 θυγατρικές σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης «φέρνει» το 50% των εσόδων της από το εξωτερικό, η Space Hellas τρέχει νέα έργα σε 7 χώρες, η Ideal Holdings μέσω του βραχίονά της σε πληροφορική/κυβερνοασφάλεια «ανοίγει» τις αγορές της Μέσης Ανατολής, ο όμιλος Olympia μέσω της SoftOne και της Entersoft σκοπεύει να διευρύνει το διεθνές εκτόπισμά του, το ίδιο οι υπό μετάταξη στην Κύρια Αγορά του ΧΑ Real Consulting και Performance Technologies, με ουκ ολίγους άλλους ελληνικούς ομίλους του κλάδου να επιδιώκουν την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων.
Παρά τις εκτιμήσεις λοιπόν ότι η ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα πληροφορικής θα παραμείνει πολύ ισχυρή στην Ελλάδα και τα προσεχή χρόνια, τόσο από τις αυξανόμενες διαρκώς ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, όσο και από αυτές για την ολοκλήρωση, παράδοση και μετέπειτα συντήρηση εκατοντάδων ψηφιακών έργων για το δημόσιο, ελάχιστοι αδιαφορούν απέναντι στη μεγάλη πρόκληση και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο κλάδος και σε διεθνές επίπεδο.
Η εξωστρέφεια των ελληνικών ομίλων πληροφορικής δεν είναι κάτι σημερινό, αλλά αποκτά άλλη διάσταση στα χρόνια του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των οικονομιών.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία, από πρόσφατες μελέτες, αποκαλύπτουν ότι τα αθροιστικά έσοδα για τον κλάδο του software προβλέπεται ότι θα αυξηθούν στα 698,8 δισ. δολάρια το 2024, στις μεγαλύτερες κυρίως αγορές, με την προοπτική του business software να αντιστοιχεί σε λιγότερο από τη μισή από την αξία αυτής της «πίτας», ίσον με 292 δισ. δολ. για την τρέχουσα χρονιά.
Το επιχειρηματικό λογισμικό κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, και ο μέσος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης του κλάδου υπολογίζεται σε ένα ποσοστό ύψους 5,27% για την περίοδο από το 2024 έως το 2028, με αποτέλεσμα να αναμένεται η διεύρυνση της συνολικής «πίτας» στα 858,1 δισ. δολ. στο τέλος αυτής της 4ετίας.
Συγκρίνοντας τις επιδόσεις των διεθνών αγορών, προκύπτει ότι τα περισσότερα έσοδα στο software θα δημιουργηθούν από τις ΗΠΑ, ύψους 353,5 δολ. το 2024 (Πηγή: Statista).
Στοιχεία που δεν απέχουν πολύ από εκείνα σε άλλη έρευνα που παρουσίασε η εισηγμένη Ideal Holdings τον Φεβρουάριο σε ενημέρωση αναλυτών.
Σύμφωνα με αυτή, στον τομέα του ICT, η προβλεπόμενη αύξηση της παγκόσμιας αγοράς του System Integration προσδιορίζεται από 400 δισ. δολ. το 2023 σε 963 δισ. δολ. το 2032 και του Cybersecurity από 166 δισ. δολ. το 2023 σε 274 δισ. δολ. το 2028, με το κόστος του κυβερνοεγκλήματος να εκτοξεύεται από 11,5 τρισ. δολ. το 2023 σε 23,8 τρισ. δολ. το 2027.
Άλλες μελέτες πάντως εκτοξεύουν σε… τρισ. τον κλάδο, συνυπολογίζοντας στις παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής τις επενδύσεις σε συσκευές και υπηρεσίες επικοινωνίας.
Μεγαλώνει η «πίτα» στην Ελλάδα
Τα συνολικά έσοδα των βασικών «παικτών» της πληροφορικής στην Ελλάδα έχουν ήδη υπερβεί το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται αυτά των μικρότερων σε μέγεθος εταιρειών του κλάδου, των θυγατρικών ορισμένων μεγάλων ξένων group και εκείνα από τη συμμετοχή των των τηλεπικοινωνιακών ομίλων της χώρας στα έργα ψηφιοποίησης, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του newmoney.
Οι ισχυροί διψήφιοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης του κλάδου διατηρούνται σε σταθερή βάση, με αντίστοιχα έσοδα και κερδοφορίες για τους ομίλους, πράγμα που σημαίνει η «πίτα» θα μεγαλώσει πολύ περισσότερο τα προσεχή χρόνια.
Προς αυτή την κατεύθυνση δε, στελέχη του κλάδου έχουν προβλέψει ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ σε 3-4 χρόνια στην εγχώρια αγορά μόνο τα έσοδα για το business software, από 300-400 εκατ. ευρώ τώρα…
Μοιραία, ο τομέας της πληροφορικής στην Ελλάδα προσελκύει επενδυτές από όλους τους χώρους, από ξένα funds μέχρι εγχώρια εφοπλιστικά κεφάλαια και πιθανόν θα συνεχιστούν οι μετοχικές… ανατροπές το επόμενο διάστημα, όσο αυξάνονται οι προσδοκίες.
Πρόκειται άλλωστε για μια «βιομηχανία» η οποία δεν σταματά να παράγει, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών δραστηριοτήτων των μεγάλων «παικτών» της ελληνικής αγοράς, που όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν στρέψει την προσοχή τους και στο εξωτερικό.
Φυσικό θεωρείται να θέλουν να αξιοποιήσουν ακόμα πιο πολύ την τεχνογνωσία τους και εκτός συνόρων, αφού η ευκαιρία είναι τεράστια. Ένα μικρό «κομμμάτι» από μια «πίτα» εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ισούται με «χρυσά» έσοδα πολλών εκατομμυρίων για όλους.
Διαβάστε ακόμη
AEGEAN: Με ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα φέτος – 13,4 εκατ. προσφερόμενες θέσεις αυξημένες 6%
Christian Pirkner (EMPSA): Το ελληνικό σύστημα IRIS μπορεί να ταξιδέψει εκτός συνόρων (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ