search icon

Επιχειρήσεις

Η Εθνική Τράπεζα «οδηγεί» τη Χαλυβουργική σε ειδική διαχείριση

Η ΕΤΕ κατέθεσε την αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ως leader στο σχήμα των τραπεζών για τα δάνεια ύψους 420 εκατ. ευρώ της βιομηχανίας

Η Εθνική Τράπεζα πάτησε το «κουμπί» για την τελική λύση στην υπόθεση της Χαλυβουργικής. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η ΕΤΕ κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στην έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Στην αίτηση που κατατέθηκε στις 23 Φεβρουαρίου η τράπεζα ζητεί συγκεκριμένα:

-Να διαταχθεί με απόφαση του Δικαστηρίου, η υπαγωγή της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Δραγατσανίου αριθμ. 8, στη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με τα άρθρα 68 επόμενα του ν. 4307/2014.

-Να ορισθεί η προτεινόμενη από την αιτούσα Τράπεζα, Βασιλική Τσιάτα, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Α’ βαθμίδα του μητρώου διαχειριστών αφερεγγυότητας, ως ειδικός διαχειριστής της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

-Να επιβληθεί σε βάρος της περιουσίας της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” η δικαστική δαπάνη και η αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου της τράπεζας.

Από τις αρχές του 2020 η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις τόσο με την πλευρά του βασικού μετόχου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, όσο και με εκείνη των υιών του Γιώργου και Παναγιώτη, προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνημένη φόρμουλα για την αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης (και του ιδιόκτητου λιμανιού) στον κόλπο της Ελευσίνας. Κάτι που θα είχε σημαντικότερα οφέλη παρά όσά θα έφερνε η προσφυγή σε αναγκαστικό πλειστηριασμό των assets.

Η πορεία προς το αδιέξοδο

Για τη Xαλυβουργική το «τέλος εποχής» άρχισε να γράφεται και τυπικά λίγο πριν την εκπνοή του 2019, καθώς είχε βγει από το «κάδρο» των παραγωγικών μονάδων ήδη από το 2015. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 388.000 τόνους το 2011, οι πωλήσεις της συρρικνώθηκαν σε μόλις 9.608 τόνους το 2016, περίοδο κατά την οποία λειτουργούσε μόνο ως ελασματουργείο.

Παρά τις μεγάλες επενδύσεις (άνω των 220 εκ. ευρώ) που έγιναν την περίοδο 2003-2006, -δυο ελασματουργεία, ένα νέο χαλυβουργείο, καθώς και δύο νέες μονάδες παραγωγής πλέγματος-, ενόψει των τότε μεγάλων έργων στη χώρα (Oλυμπιάδα, οδικοί άξονες κ.α.), η πορεία ήταν αναπόφευκτη λόγω της βροντώδους πτώσης της ζήτησης χαλυβουργικών προϊόντων που έφερε η κρίση και που το 2013 σημείωσε βουτιά 85%, σε σχέση με το 2008.

Τα δάνεια και η εσωτερική διαμάχη

Στον υπέρογκο δανεισμό των 450 και πλέον εκατ. ευρώ προστέθηκε και ο οικογενειακός «εμφύλιος» μεταξύ του βασικού μετόχου Kων. Aγγελόπουλου και των υιών του με την άμεση ή έμμεση «εμπλοκή» και της διοίκησης της εταιρίας, οδηγώντας πλέον σε απόλυτο αδιέξοδο.

Oι τράπεζες, με leader την Eθνική που έχει και το μεγαλύτερο βάρος των δανείων, άρχισαν εδώ και καιρό να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή είτε της υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με σκοπό τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, είτε της πώλησης των δανείων σε funds. Τελικά προκρίθηκε η λύση της ειδικής διαχείρισης.

Διαβάστε ακόμη:

Αυθαίρετα: «Παγώνουν» για οκτώ μήνες οι κατεδαφίσεις σε όλη τη χώρα

Και μέσω κρουαζιέρας οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους στην Αν. Μεσόγειο – Ο ρόλος της Royal Caribbean

Από αυτά τα 25 πανεπιστήμια αποφοιτούν οι περισσότεροι επιτυχημένοι επιχειρηματίες

Exit mobile version