Η επόμενη μέρα του «πολέμου»… ξημέρωσε για τον τομέα της πληροφορικής ο οποίος αναπτύσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς τα τελευταία 3-4 χρόνια στην Ελλάδα και δεν είναι άλλος από αυτόν του business software.

Στον απόηχο των «χρυσών» φετινών deals για τις Entersoft και Epsilon Net, υπήρξε μια ακόμα σημαντική εξέλιξη την Παρασκευή, την οποία είχε καταγράψει από την πρώτη στιγμή το ρεπορτάζ του newmoney ουσιαστικά, στο επίπεδο του σχεδιασμού για το μέλλον των δυο εταιρειών, και απλά ήρθε η ώρα για να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Entersoft και SoftOne, οι 2 από τους «Big 3» του επιχειρηματικού λογισμικού στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους σε έναν εννιαίο οργανισμό (σ.σ. η πρώτη εξαγοράστηκε από τον όμιλο Olympia, η δεύτερη ήταν ήδη θυγατρική του), με στόχο, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται και επισήμως, τη δημιουργία του Εθνικού Πρωταθλητή στο business software. Μια αγορά με εκτιμώμενη αξία 300-400 εκατ. ευρώ και προοπτική να την τριπλασιάσει μεταξύ 900 εκατ. ευρώ -1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, έως το 2028, κάτι που είχε αναφερθεί μάλιστα στο πλαίσιο μιας λίγο παλαιότερης παρουσίασης της μιας εκ των δυο, της SoftOne, από υψηλόβαθμο στέλεχος.

Γίνεται προφανές ότι το νέο σχήμα θα προσπαθήσει να διεκδικήσει αρκετά υψηλότερα έσοδα από την μακράς διαρκείας διαδικασία ψηφιοποίησης πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε αντίστοιχο βαθμό με τις… προβλέψεις για την «πίτα» του 1+ δισ. ευρώ, με βλέψεις ταυτόχρονα για αυξημένα έσοδα και από συνεργασίες στο εξωτερικό, σε χώρες όπως π.χ. η Ρουμανία όπου και οι δυο διατηρούν επιτυχημένη παρουσία.

«Απέναντί» τους θα βρουν, σε αυτή τη «μάχη», έναν άλλο ισχυρό όμιλο πληροφορικής, την Epsilon Net, η οποία επίσης προέρχεται από μια μεγάλη συμφωνία και προετοιμάζεται για την υλοποίηση του δικού της, νέου φιλόδοξου πλάνου. Μια «μάχη» που θα δοθεί… εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών πλέον, αρχής γεννομένης από το 2025, καθώς αμφότερες οι Entersoft και Epsilon Net διέγραψαν τις μετοχές τους και πορεύονται σε μια νέα «ρότα», με νέες μετοχικές συνθέσεις, ενισχυμένες και αισιόδοξες για την κατάκτηση των νέων τους στόχων. «Χτυπούν», όμως, στην ίδια αγορά, ως βασικοί πάροχοι και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με ότι αυτό σημαίνει…

entersoft

Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων

Η ολοκλήρωση των δυο συμφωνιών έφερε νέους συσχετισμούς δυνάμεων στην ελληνική αγορά πληροφορικής, σε δυο διαφορετικά μέτωπα. Η μεν Entersoft εξαγοράστηκε και απέκτησε ως νέο μετοχό της έναν από τους πιο ισχυρούς ελληνικούς ομίλους, την Olympia Group, η δε Epsilon Net εξακολουθεί να διαθέτει ως βασικό της μέτοχο και CEO της τον Ιωάννη Μίχο, ωστόσο μετά την πώληση του μειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας, η Εθνική Τράπεζα διπλασίασε το μετοχικό της μερίδιο στην πρώην εισηγμένη και ταυτόχρονα εισήλθε στη μετοχική της σύνθεση το αμερικανικό mega fund της General Atlantic.

Σημειώνεται ότι στη διοικητική ομάδα του νέου σχήματος που προκύπτει από την ένωση των Entersoft και SoftOne, με επικεφαλής τον Αντώνη Κοτζαμανίδη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, θέση που κατείχε στην πρώτη από τις δυο, συμμετέχουν έμπειρα και ικανά στελέχη και από τις δυο εταιρείες, με προτεραιότητά «τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και την υλοποίηση της φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης του νέου ομίλου».

Υπενθυμίζεται ότι εκ μέρους των μετόχων, η Olympia Group, η Imker Capital και ο Αντώνης Κυριαζής δηλώνουν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν έναν κρίσιμο και ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα όπως η τεχνολογία, αποδεικνύοντας την πίστη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

softone

Τα νέα πλάνα και οι εξαγορές

Αυτή την περίοδο, οι δυο μεγάλοι ανταγωνιστές του business software εκπονούν τα νέα τους business plans. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το «μπλοκ» των Entersoft και SoftOne, ο νέος οργανισμός θα συνεχίσει να προσφέρει πολλαπλασιαστική αξία για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, τους πελάτες και την αγορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (κυρίως στην Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία), σκοπεύοντας να επικεντρωθεί στη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής που θα απαντά στις εξελισσόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι το νέο σχήμα αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα, διαθέτοντας ένα διευρυμένο portfolio λύσεων που αξιοποιούνται καθημερινά από περισσότερους από 90.000 πελάτες, ένα πανελλαδικό δίκτυο 700 συνεργατών, ενώ απασχολεί 1.500 και πλέον εργαζομένους.

Η Epsilon Net ενδεχομένως θα δώσει επικαιροποιημένα στοιχεία το προσεχές διάστημα για την πελατειακή βάση της, τον αριθμό των εργαζομένων της κ.λπ., αφού βρίσκεται πια σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική συνεργασία της με την Εθνική Τράπεζα, για τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, που αποσκοπούν στην ενίσχυση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Με τη δημιουργία μεταξύ άλλων της Epsilon Pay, της πρώτης ομάδας υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και έπεται συνέχεια.

Με τον Ιωάννη Μίχο πάντα στο «τιμόνι» της, η εταιρεία θα επιδιώξει άμεσα να διευρύνει το διεθνές εκτοπισμά της με την είσοδό της σε νέες ξένες αγορές, πέρα από την παρουσία της στη Ρουμανία, σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Τα περιθώρια ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγές της Epsilon Net, είναι σημαντικά για την προσεχή 3ετία σε χώρες όπου επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και σε πεδία όπου διαπιστώνεται ότι «κουμπώνουν» οι τομείς της εξειδίκευσής της εταιρείας. Για παράδειγμα, σε χώρες που έχουν αναπτυγμένο τουρισμό και αυξάνονται οι ανάγκες της ψηφιοποίησης του ξενοδοχειακού κλάδου.

Βασική φιλοσοφία της Epsilon Net παραμένει η παροχή «all in one λύσεων» στους πολυάριθμους (130.000+) πελάτες της.

Οι εξαγορές άλλων ομοειδών επιχειρήσεων αποτέλεσαν ένα μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων και της γενικότερης ανάπτυξης και των 3 εταιρειών, οι 2 εκ των οποίων ενώθηκαν, στην αγορά του business software. Από τις 50 περίπου που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κλάδο στην Ελλάδα την 4ετία από το 2021 έως το 2024, η μερίδα του λέοντος ανήκει στο επιχειρηματικό λογισμικό και κατά τα φαινόμενα η συγκεκριμένη στρατηγική δεν θα εγκαταλειφθεί.

Αντιθέτως, η Entersoft πραγματοποίησε το πρώτο deal της… νέας της εποχής με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (σε ποσοστό 60%) της INTELIQUA, στα τέλη Οκτωβρίου (25/10). Μιας ηγέτιδας εταιρείας στο χώρο του Customer Experience και Loyalty για τους κλάδους Λιανικής, Υπηρεσιών, Ενέργειας κ.ά., με μια συμφωνία η οποία ενισχύει την παρουσία της Entersoft στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των ψηφιακών λύσεων και της εμπειρίας πελατών (Customer Experience – CX). Νωρίτερα βέβαια, μέσα στο έτος, η εταιρεία αποφάσισε την απορρόφηση των θυγατρικών της Wedia, RetailSoft και Infopower, οι οποίες είχαν εξαγοραστεί τα προηγούμενα χρόνια..

Με τη γλώσσα των αριθμών

Με την ένωση των Entersoft και SoftOne «χτίζεται» άμεσα ένας όμιλος με δυναμική για έσοδα κοντά στο όριο των 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον (86 εκατ. με βάση τα περσινά οικονομικά δεδομένα τους), με ισχυρή κερδοφορία. Αυτό προκύπτει αν υπολογιστεί το άθροισμα των ετήσιων εσόδων των δυο εταιρειών. Η μεν Entersoft παρουσίασε το 2023 τζίρο 37,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 28% σε σχέση με την οικονομική χρήση 2022 (29,6 εκατ.ευρώ) και στο εξάμηνο του 2024 είχε 22,34 εκατ. ευρώ, με νέα άνοδο 16% (από 19,2 εκατ. ευρώ). Η δε SoftOne πέτυχε πωλήσεις 48,2 εκατ. ευρώ πέρσι (+33%). Από την διοίκηση της τελευταίας είχε γίνει και η πρόβλεψη ότι η συνολική εκτιμώμενη παραγόμενη αξία του οικοσυστήματός της (με βάση τα προϊόντα της) θα ξεπεράσει το φράγμα των 200 εκατ. ευρώ έως το 2026, από 120+ εκατ. ευρώ το 2023 και 89 εκατ. ευρώ το 2022.

Από την άλλη, η Epsilon Net ως όμιλος έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε έναν ενοποιημένο κύκλο εργασιών πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025. Με βάση το στρατηγικό της πλάνο, προσδοκά δηλαδή σε έναν διπλασιασμό των πωλήσεων του 2022 (75,11 εκατ. ευρώ) μέσα σε μια 3ετία, αλλά το 2023 ανέβηκε στα 93,23 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται, σε συνδυασμό με τα τελευταία γεγονότα να αποδειχθούν… λίγα τα 150 εκατ. ευρώ.

Softone-Entersoft / Linkedin

Εκτόξευση μέσω ΧΑ σε 16 χρόνια

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμφίβολα πρόσφερε μεγάλη στήριξη στις δυο πρώην εισηγμένες της πληροφορικής, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στα «χρυσά» deals του κλάδου τους μέσα στο 2024.
Οι Entersoft και Epsilon Net εισήχθησαν το 2008 στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ με κεφαλαιοποίηση, αντίστοιχα, 11,2 εκατ. ευρώ και 16,8 εκατ. ευρώ και κατά την μετάταξή τους στην Κύρια Αγορά το 2020 ανέβηκαν στα 36,3 εκατ. ευρώ και 37 εκατ. ευρώ, πριν φτάσουν να την περασμένη Άνοιξη σε αποτιμήσεις 240 εκατ. ευρώ και 650,4 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Αθήνα vs Νέα Υόρκη: Σε ποια πόλη είναι καλύτερος ο κατώτατος μισθός

Σταύρος Νιάρχος: Από τον δισεκατομμυριούχο playboy στο πρότυπο οικογενειάρχη

Εξάρχου: «Το μετρό της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί το μεγάλο comeback της AKTOR»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα