Η προκαταρκτική συμφωνία τον περασμένο Μάιο με την ΑDQ, το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι για επενδύσεις στη χώρα μας ως το ύψος των 4 δισ ευρώ και η παλαιότερη, επικαιροποιημένη, με τη Mubadala φαίνεται ότι έχουν διαμορφώσει το έδαφος για την ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Κάτι που φαίνεται ήδη απ’ τις διεργασίες που γίνονται ενόψει της ΔΕΘ, όπου φέτος τιμώμενη χώρα είναι τα ΗΑΕ.
Ήδη με την ευθύνη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, του Enterprise Greece και της Helexpo έχουν ξεκινήσει να οργανώνονται οι Β2Β συναντήσεις ελληνικών εταιρειών με τις αντίστοιχες των Εμιράτων που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά και οι οποίες θα έχουν παρουσία στη φετινή Έκθεση.
Απ’ τα μέχρι τώρα στοιχεία συνολικά στη φετινή ΔΕΘ θα έχουν παρουσία 56 εμιρατινές επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί. Δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων ξεκινώντας απ’ την ενέργεια και τις ΑΠΕ, τις κατασκευές, το Real Estate, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες υγείας ως τη ναυτιλία, τα logistics, την τεχνολογία και την αμυντικά συστήματα.
Μεταξύ των εταιρειών που αναζητούν συνεργασίες και επενδυτικές ευκαιρίες είναι οι: Al Ain Farms (τρόφιμα – ποτά), Agthia Group (τρόφιμα ποτά), Essa Al Ghurair Investment L.L.C (τρόφιμα – ποτά), RAK Ceramics (κεραμικά, είδη υγιεινής), Ducab (Ενέργεια, βιομηχανία), Dubai Port / DP World (logistics, διαχείριση λιμένων), Abu Dhabi Port (logistics, διαχείριση λιμένων), Emirates Global Aluminium (Βιομηχανία έλασης – διέλασης αλουμινίου, εξόρυξη), Masdar (ΑΠΕ), ΑΜΕΑ Power (ΑΠΕ), Tawazun (Αμυντικά), Al Hamrah (Real Estate), Calidus (Αμυντικά), Etihad Air (αερομεταφορές), Fly Emirates (αερομεταφορές), EDGE (Αμυντικά), Karibu Foods General Trading (Εμπορία τροφίμων – ποτών), Damac (Real Estate), Al Dahra Holding (Αγροδιατροφή), Julphar (Υπηρεσίες Υγείας), Rockford Computer (τεχνολογία) κοκ.
Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τους συμμετέχοντες και το προφίλ τους ΕΔΩ
Ζυμώσεις
Το «φλερτ» πάντως μεταξύ ελληνικών και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήδη έχει ξεκινήσει απ’ το περασμένο Μάιο, στον απόηχο των συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι. Η δέσμευση της ADQ για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα με ένα συνολικό ποσό ύψους 4 δισ ευρώ ήταν το εφαλτήριο για την ενεργοποίηση σειράς διαδικασιών που οδηγούν στη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Από τη δημιουργία της επιτροπής επενδύσεων, με τον ενεργό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και τις πρώτες επαφές εντός του καλοκαιριού με εταιρείες αλλά και θεσμικούς φορείς για μεγάλα πρότζεκτς που μπορούν να ενεργοποιηθούν στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή όμως ανοίγει και η αγορά των ΗΑΕ για ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν την κάθε μορφής επέκταση τους στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, εμπορική ή επενδυτική.
Στο πλαίσιο αυτό κρίνονται σημαντικές οι Β2Β συναντήσεις που προγραμματίζονται το πενθήμερο από 12 ως 16 Σεπτεμβρίου εντός της ΔΕΘ.
Σε γενικές γραμμές πάντως Ελλάδα και ΗΑΕ προσβλέπουν σε αναβάθμιση της συνεργασίας τους, όπως εξάλλου επιβεβαιώθηκε και απ’ την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου των Εμιράτων στην Αθήνα σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν και τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.
Διαβάστε ακόμα
Ρεύμα: Αντλήθηκαν στην πηγή έσοδα €1,5 δισ. από τους ηλεκτροπαραγωγούς το τελευταίο δίμηνο
Πλειστηριασμοί: Ποιο οικόπεδο – «φιλέτο» στην παραλιακή βγαίνει στο σφυρί (pics)