Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό οικοσύστημα έχει αρχίσει με σταθερό ρυθμό να αποκτά βάθος και να αποτελεί πλέον υπολογίσιμο κομμάτι μιας ανερχόμενης τεχνολογικής σκηνής που προσπαθεί να βρει τον χώρο της στην ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- σκηνή. Τα παραδείγματα ομάδων, συνεργατών, συμφοιτητών που εξελίσσονται σε νεοφυή επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία κυνηγούν την καινοτομία σε πεδία που πηγαίνουν στον ίδιο τον πυρήνα της εξέλιξης ολόκληρων επιστημών ή κλάδων πολλαπλασιάζονται βλέποντας τον δρόμο που έχουν ανοίξει ήδη πετυχημένες προσπάθειες. Στην τελευταία ήρθε να προστεθεί και αυτή της Augmenta, της εταιρείας αγροτεχνολογίας που μόλις σε επτά χρόνια κατάφερε να κάνει τη διαφορά και την περασμένη εβδομάδα να πουληθεί αντί 110 εκατ. δολαρίων στον κολοσσό των τρακτέρ NHC Industrial της οικογένειας Ανιέλι.

Αυτό βέβαια επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην Ελλάδα μπορεί και παράγεται καινοτομία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κάτι που μεγεθύνεται κυρίως στις περιπτώσεις που έχουν ξεχωρίσει στο χώρο του Deep Tech, έναν χώρο κρίσιμης σημασίας εφόσον το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που αλλάζουν ή διαταράσσουν την αγορά.

Σημειωτέον πως Deep Tech είναι ένας γενικός όρος για τεχνολογίες που δεν εστιάζουν σε υπηρεσίες τελικού χρήστη αλλά αποτελούν κρίσιμα κομμάτια που μπορεί να αλλάξουν όλη την αλυσίδα των πραγμάτων. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να περιλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν από τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, blockchain και προηγμένη επιστήμη υλικών, ως φωτονική και ηλεκτρονικά, βιοτεχνολογία και κβαντική υπολογιστική. Ολα αυτά στην Ελλάδα; Κι όμως. Ελλείψει υποδομών και ενός ανεπτυγμένου οικοσυστήματος το οποίο τώρα ουσιαστικά θέτει βάσεις, το ελληνικό ταλέντο απλώς χρειάστηκε να προσαρμοστεί χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο έδαφος και κάθε τρόπο που εντόπιζε για να έχει μια τύχη στο διεθνές στερέωμα. Οπως το να εγκαταστήσουν έδρα και κάποια εμπορική δραστηριότητα σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού, με αναπτυγμένα οικοσυστήματα που θα τους πρόσφεραν δίοδο στις μεγάλες ευκαιρίες ή να έχουν μέντορες και καθοδηγητές, συμπεριλαμβανομένων ώριμων -πλέον- ελληνικών Venture Capital Funds, με βαθιά γνώση του διεθνούς συστήματος. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες από τις σημαντικές προσπάθειες που σήμερα γίνονται για παραγωγή καινοτομίας στον χώρο του Deep Tech επί ελληνικού εδάφους που δημιουργεί κάποιο αντίκτυπο στη διεθνή αγορά.

Δημήτρης Σκαλτσάς, Βαγγέλης Βεργέτης (Intelligencia.ai): Από τις πλέον υποσχόμενες στο ΑΙ

Η Intelligencia.ai, η εταιρεία που δημιούργησαν το 2018 ο Δημήτρης Σκαλτσάς και ο Βαγγέλης Βεργέτης θεωρείται σήμερα απ’ τις πλέον υποσχόμενες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, φιγουράροντας μάλιστα και σε σχετικές διεθνείς εκδόσεις. Η εταιρεία έχει έναν πολύ σημαντικό στόχο, να προσφέρει νέες θεραπείες σε ασθενείς πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας την επιστήμη της Ανάλυσης Δεδομένων στην Ανάπτυξη Φαρμάκων. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιώντας προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπτύξει εργαλεία σε ειδική πλατφόρμα που εκτιμούν την πιθανότητα επιτυχίας των κλινικών δοκιμών ενός φαρμακευτικού σκευάσματος προτού καν από την έναρξη των δοκιμών, γεγονός που τελικά βελτιστοποιεί τον σχεδιασμό του και παράλληλα γλιτώνει πολύτιμο χρόνο, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλά έτη.

Η εταιρεία συνεργάζεται με υπάρχουσες φαρμακευτικές για την παροχή λογισμικού που έχει σκοπό να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αποτυχίας στην ανάπτυξη φαρμάκων και τις κλινικές δοκιμές.

Η Intelligencia.ai έχει γραφεία σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο και Αθήνα και απασχολεί περίπου 100 άτομα. Εξ αυτών τα 85 βρίσκονται στην Αθήνα, όπου και γίνεται η ανάπτυξη της τεχνολογίας της εταιρείας. Στις ΗΠΑ είναι η έδρα, αλλά και η εμπορική διεύθυνση.
Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021, είχε φτάσει τα 12 εκατ. δολάρια. Ως μέτοχοι σήμερα, πέραν των ιδρυτών, έχουν εισέλθει, μεταξύ άλλων, η εταιρεία επενδύσεων σε healthtech MTIP, η ZS Associates, μια παγκόσμια εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που αξιοποιεί τη βαθιά ανάλυση και την τεχνογνωσία της βιοφαρμακευτικής, η Synetro Group, η Big Pi Ventures και η Velocity Partners.

Σημειωτέον ότι οι ιδρυτές της εταιρείας είχαν γνωριστεί ενώ βρίσκονταν στη McKinsey & Company και πέρασαν πάνω από μία δεκαετία ασχολούμενοι με την κλινική ανάπτυξη, την επιστήμη των δεδομένων και τις τεχνολογικές λύσεις.

Σταύρος Παπαδόπουλος (TileDB): Μια πλατφόρμα δεδομένων

 

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος ίδρυσε την TileDB το 2017, με στόχο να επιλύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των μεγάλων οργανισμών παγκοσμίως: την αδυναμία συλλογής, διαχείρισης, αποθήκευσης και ανάλυσης διαφορετικών τύπων δεδομένων, όπως γονιδιώματα, εικόνες δορυφόρων, στοιχεία τηλεπικοινωνιών κ.ά., κάτω από μια ενοποιημένη πλατφόρμα, κατάλληλη για κάθε κλάδο.

Κάπως έτσι δημιούργησε την πλατφόρμα TileDB, μαζί με ένα ολόκληρο οικοσύστημα βιβλιοθηκών και εργαλείων ανοικτού κώδικα, μια καινοτόμα τεχνολογία που σήμερα επιτρέπει σε μεγάλους οργανισμούς να διαχειρίζονται και να αναλύουν τεράστιους όγκους δεδομένων σε εξαιρετικά ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απόδοση.

Ο κ. Παπαδόπουλος, με καταγωγή από την Ξάνθη, είχε δουλέψει το πρώτο μοντέλο λογισμικού μέσα στο εργαστήρι της Intel στο MIT, όπου είχε θέση ερευνητή απ’ το 2014. Κι επειδή εκείνο το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε από μεγάλα ινστιτούτα γενετικής, η απόφαση να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας τεχνοβλαστός ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Το αξιοσημείωτο είναι, δε, πως η συγκεκριμένη προσπάθεια υποστηρίζεται από Venture Capitals κολοσσών στον χώρο της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, του φαρμάκου και της άμυνας, όπως η Intel, η ΝΤΤ, η Verizon, η Lockheed Martin, η Amgen, κ.α. αντλώντας μέχρι στιγμής πάνω από 20 εκατ. δολαρίων. Σημειωτέον πως στην εταιρεία έχει επενδύσει και το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures. Και μπορεί η TileDB να διατηρεί την έδρα της και την εμπορική της βάση στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης εντούτοις έχει αναπτύξει μια σημαντική ομάδα και στην Αθήνα.

Σήμερα οι βασικές εφαρμογές της πλατφόρμας TileDB είναι στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εικόνων, στις καιρικές προβλέψεις και στις γονιδιωματικές έρευνες. Στο πελατολόγιό της θα ξεχωρίσει κανείς ονόματα όπως Swiss Re, NanoString, Helix, Chan Zuckerberg Initiative. Παράλληλα, την τεχνολογία της TileDΒ χρησιμοποιούσαν πρώτα ως πελάτες εταιρείες όπως η Verizon αλλά και η Lockheed Martin, αποφασίζοντας μετέπειτα να επενδύσουν σε αυτή.

Αλέξανδρος Τσιφλίδης, Ηλίας Κοκκίνης (Accusonus): Το πάθος που εξελίσσεται σε «όχημα» της Meta

Ο Ηλίας Κοκκίνης και ο Αλέξανδρος Τσιφλίδης, που γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ούτε μπορούσαν να φανταστούν όταν ξεκινούσαν την προσπάθεια που εξελίχθηκε στην Accusonus, όπου προστέθηκε και ο έμπειρος ομογενής Μιχάλης Τζάννες, ότι θα έφταναν έπειτα από λίγα χρόνια σε ένα απ’ τα εμβληματικότερα deals του ελληνικού οικοσυστήματος. Εξάλλου, δεν είναι και λίγο να είσαι αντικείμενο του «πόθου» για έναν από τους κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας και του Διαδικτύου, της Meta, η οποία υπόσχεται μάλιστα να σε καταστήσει πυρήνα ενός περιφερειακού οικοσυστήματος γύρω απ’ το αντικείμενό σου! Ενα αντικείμενο που ξεκίνησε από το πάθος των δύο ανδρών για τη μουσική και το οποίο τους έδωσε πολλές ιδέες στο κομμάτι της παραγωγής προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας.

Ουσιαστικά η εταιρεία αναπτύσσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία βοηθούν στην επεξεργασία ήχου και βίντεο. Επαγγελματίες και μη έχουν τη δυνατότητα μέσω των αλγορίθμων της να επιδιορθώνουν άμεσα τον ήχο στα βίντεό τους, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση πως έχουν γυριστεί εντός ενός επαγγελματικού στούντιο. Κάπως έτσι η Accusonus θα γράψει Ιστορία στο μικρό και αναπτυσσόμενο ελληνικό οικοσύστημα όταν πέρυσι έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ θα πουληθεί στη μητρική της Facebook.
Εκτοτε η ομάδα στην Πάτρα που αριθμεί περίπου 35 άτομα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.

Σημειωτέον πως προ ημερών συστάθηκε και θυγατρική της Meta στη χώρα μας. Το όνομα της είναι Edge Network Infrastructure Services Greece. Η εταιρεία, με έδρα την Πάτρα, έχει σκοπό «άλλες υπηρεσίες παροχής φιλοξενίας (καταχώρισης) και υποδομής τεχνολογιών της πληροφορίας (ΙΤ)» και μοναδικό μέτοχο την Edge Network Services Limited, με έδρα την Ιρλανδία, η οποία ελέγχεται από το Facebook και τη μητρική Meta.

Γιώργος Κατινιώτης, Ορέστης Φενέκος, Γιάννης Κανέλλος (Myrmex): Ρομποτική τεχνολογία για logistics

Hταν ένα απ’ τα deals που έκαναν αίσθηση φέρνοντας στο προσκήνιο τις επιτυχίες που γίνονται αθόρυβα στη χώρα σε τομείς, όπως η Ρομποτική. Η εξαγορά της Myrmex που ίδρυσαν οι Ορέστης Φενέκος και Γιάννης Κανέλλος απ’ τη βρετανική Ocado, που μπορεί να ξεκίνησε ως online σούπερ μάρκετ, όμως έχει εξελιχθεί σε πάροχο τεχνολογίας στον κλάδο των logistics, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της πρώτης, η οποία πλέον καθίσταται hub και ένα απ’ τα κέντρα ανάπτυξης ενός μεγάλου παγκόσμιου παίκτη.

Πρακτικά η εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα παραλαβής και εκτέλεσης παραγγελιών σε αποθήκες σούπερ μάρκετ μέσω αυτοκινούμενων ρομπότ έρχεται να κουμπώσει πάνω στον ηγέτη του χώρου παγκοσμίως αποτελώντας βραχίονα καινοτομίας. Μάλιστα, τα πλάνα του βρετανικού ομίλου για την ελληνική startup είναι φιλόδοξα, αφού αναμένεται να προχωρήσει αφενός σε διπλασιασμό του προσωπικού του Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης, στα 70 άτομα.

Ο όμιλος Ocado εισήλθε στο μετοχολόγιο της Myrmex στα τέλη του 2020, όταν είχε αποκτήσει το 9%, αναθέτοντας στην ελληνική εταιρεία τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας αποκλειστικής λύσης αυτοματοποίησης της φόρτωσης πρότυπων κιβωτίων.

Η Myrmex έχει την έδρα της στην καρδιά της παγκόσμιας καινοτομίας, τη Silicon Valley, ενώ «ατμομηχανή» της είναι το κέντρο R&D που διατηρεί στην Αττική, το οποίο πλέον έχει περάσει στον έλεγχο της βρετανικού ομίλου αλλά με τη διοικητική ομάδα υπό τον κ. Γιώργο Κατινιώτη και τους συνιδρυτές να διατηρούν αναβαθμισμένο ρόλο.

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Ιάκωβος Σταμούλης (Think Silicon): Επεκτείνεται μετά την εξαγορά απ’ την Applied Materials

Εχουν περάσει μόλις τρία χρόνια από τότε που οι ιδρυτές της Think Silicon Γιώργος Σιδηρόπουλος και Ιάκωβος Σταμούλης έδιναν τα χέρια με τους εκπρόσωπους της Applied Materials, παγκόσμιας ηγέτιδας στον σχεδιασμό και ανάπτυξη chips. Εκτοτε η Think Silicon, με την ίδια διοικητική ομάδα, έχει επεκταθεί σημαντικά αποτελώντας έναν περιφερειακό πόλο για την αμερικάνικη πολυεθνική και, κυριότερα, εμβαθύνει περαιτέρω τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχει αναπτύξει και οι οποίες σήμερα συμπεριλαμβάνεται σε πάνω από 50 εκατομμύρια wearable συσκευές τύπου smartwatch και fitness band.

Συνολικά σήμερα η εταιρεία με έδρα την Πάτρα σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών υψηλής απόδοσης και πολύ χαμηλής κατανάλωσης καθώς και ελεγκτές οθόνης που τοποθετούνται σε φορητές συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια, αλλά και σε συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο (Internet of Things) όπως οθόνες βιομηχανικών μηχανημάτων, οθόνες καφετιέρας, θερμοστάτες κ.ά. Εκτός δε από φορητές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης η τεχνολογία της έχει εφαρμογές σε μεγάλα data centers για την επεξεργασία βίντεο τα οποία μπορεί να παρακολουθεί ο χρήστης σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Στο διάστημα της τριετίας ο αριθμός των μηχανικών της Think Silicon έχει τριπλασιαστεί, επιτυγχάνοντας μάλιστα και τον επαναπατρισμό πολλών Ελλήνων με θητεία σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού. Παράλληλα έχει πλέον τρεις βάσεις, καθώς πέραν της Πάτρας έχει αποκτήσει υποδομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο δε Κέντρο Eρευνας & Ανάπτυξης στην Μεταμόρφωση σήμερα σχεδιάζονται επεξεργαστές γραφικών για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε συσκευές αναγνώρισης ήχου, εικόνας ή σε ρολόγια που συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα, τα οποία ύστερα από επεξεργασία μπορεί να βοηθήσουν στην παροχή συμβουλών πρόληψης, καθώς και αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα tech projects.

H εταιρεία συνεχίζει δυναμικά να εμπλουτίζει το πελατολόγιο της με μεγάλους παγκόσμιους «παίκτες» της αγοράς, επιτυγχάνοντας την ενσωμάτωση της τεχνολογίας της σε εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει με το ψηφιακό μητρώο για κάθε ακίνητο

Πόσο απομακρύνθηκε ο κίνδυνος από τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο (γραφήματα)

«Πράσινο φως» για 1.213 προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία