Η συγκέντρωση του κλάδου της πληροφορικής στα χέρια ισχυρών «παικτών» συνεχίσθηκε και το 2023, με ένα νέο σερί εξαγορών εταιρειών μικρότερου μεγέθους με ομοειδές αντικείμενο και όλα δείχνουν το ίδιο θα συμβεί και τη νέα χρονιά.
Τα deals διαδέχονται το ένα το άλλο μέχρι την εκπνοή του έτους και έφτασαν μάλιστα σε διψήφιο αριθμό, όπως πέρσι, από αρκετά νωρίς. Μήνες πριν ολοκληρωθεί η χρήση, δηλαδή.
Από τους πρωταγωνιστές του των εξελίξεων, όμιλοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του business software, χωρίς να σημαίνει ότι οι άλλοι έμειναν αδρανείς.
Αντιθέτως, καταγράφηκαν πολλές συμφωνίες σε διάφορα μέτωπα της αγοράς, από ομίλους οι οποίοι «άνοιξαν» τα ταμεία τους και προχώρησαν σε έναν μεγάλο, συνολικά, αριθμό εξαγορών.
Με στόχους την είσοδό τους σε νέες κάθετες αγορές, την ενίσχυση της θέσης τους σε υφιστάμενους κλάδους, ή και την γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους, τις συνέργειες και την συμπληρωματικότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες, την πρόσβαση σε «ομάδες» εξειδικευμένου προσωπικού και λιγότερο, όπως δηλώνουν στελέχη τους, την άθροιση πωλήσεων και κερδοφορίας.
Σημαντικό εξ ίσου θεωρείται και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εξαγορών επιτεύχθηκε με ίδια κεφάλαια, χάρη στην υψηλή κερδοφορία και την ισχυρή ρευστότητα των ομίλων, χωρίς προσφυγή σε δανεισμό.
Αν αθροίσει κανείς τα ποσά των φετινών εξαγορών στην πληροφορική, προκύπτει ένα ποσό μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις σχετικές επενδύσεις.
Ο πλούσιος απολογισμός του ’23 και το «δυνατό» finish υπόσχονται κάτι ανάλογο και για το ’24, με δεδομένο ότι έχουν προαναγγελθεί νέες επενδύσεις σε επίπεδο εξαγορών από συγκεκριμένες πλευρές…
Ένα από τα τελευταία επενδυτικά «χτυπήματα» της χρονιάς προήλθε, πριν από μερικές ημέρες (18/12/2023), με το νέο deal της μη εισηγμένης SoftOne (μέλος του Olympia Group) με CEO της τον Πάνο Μαρτίνη, για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunsoft, ηγέτιδας εταιρείας στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας.
Προηγήθηκαν άλλες δυο εξαγορές το ’23 για την ίδια, των AppSoft Software and Services Α.Ε. στην Κρήτη, QBS Retail & Logistics στην Ρουμανία, όπως και η στρατηγική επένδυση του ομίλου στην Global Sustain, για τις οποίες δεν ανακοινώθηκαν τα ποσά.
Η Entersoft εξαγόρασε στις αρχές Δεκεμβρίου το 100% της ελληνικής Infopower HR Solutions έναντι 900.000 ευρώ, ενδυναμώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη θέση της στην αγορά λογισμικού Μισθοδοσίας, Ωρομέτρησης και Ανθρώπινων Πόρων, ενώ νωρίτερα ο εισηγμένος όμιλος πληροφορικής με επικεφαλής του τον Αντώνη Κοτζαμανίδη είχε προσθέσει στο ενεργητικό του φέτος και τις αντίστοιχες συμφωνίες για την απόκτηση των εταιρειών SW RetailSoft τον Ιούλιο αντί 1,2 εκατ. ευρώ, SmartCV (startup) τον Μάιο κατά 62% με ποσό 528.000 ευρώ και CGSoft τον Ιανουάριο έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.
Με «υψηλές ταχύτητες» κινήθηκε πάλι και ένας άλλος εγχώριος εισηγμένος όμιλος πληροφορικής, η Epsilon Net, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, τον Ιωάννη Μίχο, που εξαγόρασε το 60% των Netera (700.000 ευρώ), Diginet (1,6 εκατ. ευρώ), Scan Information Systems (5 εκατ. ευρώ), το 80% της Ορόσημο Πληροφορική (1,36 εκατ. ευρώ) και επιπλέον τα υπολειπόμενα ποσοστά σε δυο θυγατρικές της, το 35% στην Epsilon HR (4 εκατ. ευρώ) και 39,97% στην Epsilon SingularLogic (11,8 εκατ. ευρώ).
(σ.σ. Η Epsilon Net παραχώρησε, αντιστρόφως, προς τη Space Hellas το μερίδιό της ύψους 39,93% στην άλλη θυγατρική που προέκυψε από τη διάσπαση της από κοινού εξαγορασθείσας το 2021 SingularLogic, το λεγόμενο «ιστορικό ΑΦΜ», με ποσό εξαγοράς 6,3 εκατ. εκατ. ευρώ για τον όμιλο με πρόεδρο τον Σπύρο Μανωλόπουλο και CEO τον Δρ. Ιωάννη Μερτζάνη.).
Τον Ιούνιο ανακοινώθηκε και η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην Epsilon Net (7,50%) επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της σε τιμή 7,49 εκατ. ευρώ ανά μετοχή.
Σε μια από τις πιο πρόσφατες κινήσεις που ανακοινώθηκαν, επίσης τον Δεκέμβριο, ο βασικός μέτοχος, πρόεδρος και CEO της μη εισηγμένης Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δάφνης, εξαγόρασε ένα ποσοστό συνολικού ύψους 34% από τις Info Quest και Vodafone, δίχως να γίνει γνωστό το τίμημα της συναλλαγής, ελέγχοντας πλέον το 99% των μετοχών από 65% πριν.
Εξωτερικό, startups και κυβερνοασφάλεια
Στο «κρεσέντο» των εξαγορών συμμετείχαν και άλλοι όμιλοι ή εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής το 2023.
Ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα (με εισηγμένη την μητρική Quest Holdings) απέκτησε τον Μάϊο (22/5) την Έπαφος, η οποία διαθέτει σειρά ολοκληρωμένων προϊόντων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των εκπαιδευτηρίων από τη διαχείριση των λειτουργιών τους μέχρι την εκπαίδευση των μαθητών, με τίμημα 2,47 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως τα 4,94 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, όπως αναφέρθηκε, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Η Real Consulting (εισηγμένη στην ENA PLUS, η οποία δρομολογεί την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών) απέκτησε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου το 60% της κυπριακής AMS (Advanced Management Solutions Ltd) αντί 1,59 εκατ. ευρώ , με πρόβλεψη για το υπόλοιπο 40% και κατά την Γενική Συνέλευσή των μετόχων της, ο CEO της Διονύσης Αθανασάκος αποκάλυψε ότι εξετάζει ήδη άλλη μια εξαγορά στο εξωτερικό, που γεωγραφικά εντοπίζεται στη ΝΑ Ευρώπη και προανήγγειλε ανάλογα deals και στην Ελλάδα.
Στο «τιμ» ανήκει και η μη εισηγμένη Qualco, έχοντας εξαγοράσει Μάρτιο και Μάιο του 2023, αντίστοιχα, το μειοψηφικό ποσοστό 30% της Indice και το πλειοψηφικό 51% της Synthetica.
Σε «τροχιά εξαγορών» στην πληροφορική μπαίνουν ξανά από τη νέα χρονιά, πλην των προαναφερόμενων (Epsilon Net, SotfOne, Entersoft) σίγουρα η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, μετά το περσινό «χρυσό» deal για τη νέα θυγατρική της Byte Computer, η «ναυαρχίδα» του ομίλου Quest στον κλάδο, της Uni Systems (σ.σ. «Κοιτάμε την αγορά για ευκαιρίες εξαγορών σε τέσσερις κυρίως άξονες. Εξετάζουμε συμμετοχές και σε μικρές startup εταιρείες που εμφανίζουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις.
Για το τελευταίο θα ακούσετε σύντομα νέα μας.», δήλωσε σε μεγάλη συνέντευξη του στο newmoney o CEO της, Γιάννης Λουμάκης.).
Η Profile Software, εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, με πρόεδρο τον Χαράλαμπο Στασινόπουλο και διευθύνοντα σύμβουλό της τον Ευάγγελο Αγγελίδη, η πιο διεθνοποιημένη ίσως ελληνική εταιρεία πληροφορικής με παρουσία σε 48 χώρες, leader στον κλάδο του λογισμικού για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, κινείται ήδη για μια νέα εξαγορά σε χώρα της Ευρώπης, μετά από την συμφωνία του 2021 για την Σκανδιναβική Centevo.
Η Performance Technologies, άλλη εισηγμένη της πληροφορικής στην Εναλλακτική Αγορά η οποία πρόκειται να μεταταχθεί στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, συζητά για εξαγορά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, όπως μας είχε αποκαλύψει στο περιθώριο Γ.Σ. τον Ιούνιο ο CEO Διονύσης Χιντζίδης, εξετάζοντας 3 ή 4 περιπτώσεις άλλων -ελληνικών κατά κύριο λόγο- εταιρειών.
RRF και Business Software
Οι διψήφιοι μέσοι ρυθμοί αύξησης των εσόδων και της κερδοφορίας διατηρήθηκαν και το 2023 για τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, εν μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την ζήτηση από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες να «κρατάει» ψηλά τα μεγέθη, όπως συμβαίνει και με τις συνεργασίες των εγχώριων ομίλων στο εξωτερικό.
Αντιστρόφως, η απορρόφηση των κονδυλίων από τους διαγωνισμούς για τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα, χρηματοδοτούμενων από το RRF, «φρέναρε» εξ αιτίας των καθυστερήσεων σε υπογραφές συμβάσεων και άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν το 2024, πρώτον για να προλάβουν οι ανάδοχοι να τα υλοποιήσουν και να τα παραδώσουν ολοκληρωμένα μέσα στα απαιτούμενα χρονοδιαγράμματα (πλην ενδεχόμενης παράτασης) και δεύτερον για να μπορέσουν να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους τα ανάλογα έσοδα…
Διαβάστε ακόμη
Βουλή: Υπερψήφισαν όλοι πλην Σαμαρά την τροπολογία Καιρίδη για το μεταναστευτικό
Φορολοταρία Δεκεμβρίου: Έγινε η κλήρωση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ