search icon

Επιχειρήσεις

Οι big business στα καλώδια φέρνουν κοντά Cenergy και Nexans

Τι σηματοδοτούν οι διαπραγματεύσεις της Cenergy με τον γαλλικό κολοσσό Nexans - Ανταλλαγή μετοχών και ανάληψη δανεισμού υπό εξέταση

Έναν «πρωταθλητή» στην ευρωπαϊκή αγορά καλωδίων θα δημιουργήσει η σύμπραξη Cenergy Holdings – Nexans στην περίπτωση που τελεσφορήσουν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι πληροφορίες του newmoney.gr που έκαναν λόγο για την έναρξη συζητήσεων, με στόχο τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καλωδίων των Cenergy και Nexans τελικώς επιβεβαιώθηκαν αργά χθες το μεσημέρι από τους διοικήσεις των δύο Ομίλων, φέρνοντας στο προσκήνιο τον εν εξελίξει σχεδιασμό.

Τα σενάρια κάνουν λόγο για συζητήσεις περί πώλησης του κλάδου καλωδίων της Cenergy στην Nexans, με τη συναλλαγή, σύμφωνα με την ίδια φημολογία, να περιλαμβάνει συμμετοχή σε διψήφιο ποσοστό, μέσω ανταλλαγής μετοχών, του ελληνικού ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο του γαλλικού κολοσσού, καθώς και ανάληψη δανεισμού της ελληνικής εταιρείας.

Ωστόσο, όπως εξήγησαν η Cenergy και η μητρική της, Viohalco, συμφερόντων του Ομίλου Στασινόπουλου, στις ανακοινώσεις τους προς το Χρηματιστήριο, «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο». Κατά συνέπεια, συνάγεται πως στην πορεία των διαπραγματεύσεων το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας μπορεί να μεταβληθεί.

Ο τομέας των καλωδίων της Cenergy (Ελληνικά Καλώδια, Fulgor) αντιστοιχεί περίπου στο 60% του κύκλου εργασιών της Cenergy, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται σε 316 εκατ.ευρώ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τη Nexans να αποτιμάται χρηματιστηριακά στα 2,08 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχη επιβεβαίωση των διαπραγματεύσεων υπήρξε και από τον Όμιλο Nexans προς τις χρηματιστηριακές αρχές του Euronext – Paris όπου είναι εισηγμένος, με τον γαλλικό όμιλος να κάνει λόγο για «συζητήσεις με πιθανούς στόχους».

Το «κύμα» των ΑΠΕ και του 5G

Όπως σημειώθηκε, στο επίκεντρο ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, μια δραστηριότητα που αποτέλεσε ένα απόλυτα επιτυχές turnaround story για τον Όμιλο Viohalco τα τελευταία χρόνια.

Η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, με παραγωγή ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών καλωδίων κυρίως, καθώς και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις (όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις), καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι. Εξυπηρετεί σημαντικούς τομείς όπως η μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τηλεπικοινωνίες και οι κατασκευές και υποδομές.

Η παραγωγή και τα μεγάλα συμβόλαια για υποβρύχια καλώδια ρεύματος που έχει εξασφαλίσει αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα για τον Όμιλο, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα διαθέτει τεράστιες προοπτικές για το μέλλον.

Ο Όμιλος Cablel Ελληνικά Καλώδια (με το εμπορικό σήμα Cablel ) πραγματοποιεί πωλήσεις σε πάνω από 50 χώρες που το 2019 ανήλθαν σε 580 εκατ.ευρώ, περίπου το 60% του κύκλου εργασιών της Cenergy Holdings. Διαθέτει έξι παραγωγικές μονάδες σε τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων το εργοστάσιο της Fulgor στην Κόρινθο που παράγει υποβρύχια καλώδια, καλώδια ισχύος και ράβδους χαλκού και αλουμινίου, τις μονάδες σε Οινόφυτα, Θήβα, Λειβαδιά (της Ελλ. Καλώδια), ενώ η Icme Ecab κατασκευάζει ηλεκτρικά καλώδια και καλώδια τηλεπικοινωνιών με έδρα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού και δικτύων όπως η EON, η Tennet κ.α., ενώ έχει αναλάβει σειρά μεγάλων συμβάσεων για τον ΑΔΜΗΕ, τον ΟΤΕ κ.α.

Έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις 300 εκατ.ευρώ από το 2002, η Cenergy πέτυχε να μπει «σφήνα» στους μεγάλους του κλάδου στην Ευρώπη, ποντάροντας στο τεράστιο «κύμα» ανάπτυξης των ενεργειακών (δίκτυα) και τηλεπικοινωνιακών (5G) υποδομών και, βέβαια, των ΑΠΕ.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει αφορά σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group. Το συμβόλαιο αγορά στην προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων και εξαρτημάτων στο αιολικό πάρκο Dogger Bank στη Βόρεια Θάλασσα που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor. Συνολικά, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου οι ανεκτέλεστες παραγγελίες του κλάδου καλωδίων ανέρχονταν σε 440 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η CENERGY Holdings δημιουργήθηκε το 2016 έπειτα από τη διασυνοριακή συγχώνευσή δι’ απορροφήσεως των Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληvικά Καλώδια. Έχει έδρα στο Βέλγιο και είναι εισηγμένη στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ελέγχεται σε ποσοστό 81,93% από τη μητρική Viohalco του Ομίλου Στασινόπουλου.

«Πιθανός στόχος»

Οι Γάλλοι της Nexans που διαθέτουν πολυετή παρουσία στην Ελλάδα (μέχρι πέρυσι  η θυγατρική τους ήταν εισηγμένη στο Χ.Α.) αποτελούν έναν από τους μεγάλους «παίκτες» στην παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής καλωδίων. Tα καλώδια και τα συστήματα καλωδίων της Nexans χρησιμοποιούνται σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ενεργείας, στην αεροναυτική, αεροδιαστημική, στα μέσα μεταφοράς, σε σιδηροδρόμους, κτιριακές εγκαταστάσεις, πετροχημικές και ιατρικές εφαρμογές κ.α. Πρόκειται για έναν όμιλο που πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις 6,7 δις.ευρώ και EBITDA 526 εκατ.ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της η Nexans αναφέρει πως «στο πλαίσιο στρατηγικών διαδικασιών, εμπλέκεται με πιθανούς στόχους σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένης της Cenergy Holdings», επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του γαλλικού Ομίλου που μένει να φανεί εάν θα εξελιχθεί σε συμφωνία.

Χθες, πάντως, η μετοχή της Cenergy έκλεισε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με πτώση 5,99% (στα 1,66 ευρώ), προερχόμενη από ένα ανοδικό ράλι που από τις αρχές Οκτωβρίου απέφερε ένα +50%. Αντίστοιχα, η μετοχή της Viohalco έκλεισε χθες στο -0,44%, ενώ η μετοχή της Nexans στο -0,46%. Παράλληλα, χθές έγινε επίσης γνωστό πως ο κ. Ιπποκράτης Στασινόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου και μέλος της εκτελεστικής διοίκησης της Viohalco, αντικαθιστώντας τον κ Ευάγγελο Μουστάκα.

Exit mobile version