Η αύξηση εσόδων για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής συνεχίστηκε για άλλο ένα εξάμηνο καταγράφοντας ισχυρό διψήφιο μέσο ποσοστό.
Οι επιδόσεις του κλάδου υπήρξαν πράγματι θεαματικές στο μισό του 2024, με το σχετικό επιμέρους ρεκόρ να φτάνει στο 65% (Ideal Holdings/Byte, Adacom), σε άλλες περιπτώσεις εκ μέρους των πιο ισχυρών σε μεγέθη «παικτών» της εγχώριας αγοράς η άνοδος του κύκλου εργασιών να κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 40% (Real Consulting, Performance Technologies), ή του 30% (Space Hellas) και σε αυτή της ανερχόμενης εισηγμένης στην ΕΝΑ από πέρσι Dotsoft να εκτινάσσεται (178%).
Το άλλο εύρημα από τον «έλεγχο» των εισηγμένων κυρίως ήταν ότι δεν υπήρξε για καμία εταιρεία μονοψήφια αύξηση πωλήσεων, που σημαίνει ότι ακόμα και οι πιο μικρές πέτυχαν ελάχιστα ποσοστά της τάξης του 10%.
Κάθε νόμισμα διαθέτει όμως δυο όψεις και όπως ανέφερε το newmoney, οι κερδοφορίες ορισμένων ομίλων προσωρινά επηρεάστηκαν λογιστικά στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, από διάφορες, αλλά πολύ συγκεκριμένες αιτίες.
Ένα σκέλος του σχολιασμού που έκανε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου Space Hellas Σπύρος Μανωλόπουλος, δίνει μια εικόνα σχετικά με τις αιτίες στις οποίες οφείλεται η διαμόρφωση των κερδών του κλάδου: «Ταυτόχρονα, υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία που επηρεάζουν την κερδοφορία των εταιριών όπως, το υψηλό κόστους δανεισμού, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα, η σημαντική αύξηση του εργασιακού κόστους ιδιαίτερα στα στελέχη πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καθώς και οι σημαντικές ελλείψεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.».
Ο ίδιος αναφέρθηκε προηγουμένως, μεταξύ άλλων, στις προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2024 με μεγαλύτερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Με EBITDA ελαφρά μειωμένα σε 9,3 εκατ. ευρώ από 9,4 εκατ. ευρώ, η πτώση των ενοποιημένων κερδών προ φόρων και μετά φόρων με μείωση 32,7% αντίστοιχα και 35,6% αποδίδεται από την Space Hellas στις υψηλότερες κατά 40% αποσβέσεις του πρώτου εξαμήνου σε σύγκριση με το περσινό.
Βεβαίως, οι διοικήσεις των εταιρειών πληροφορικής επιβεβαιώνουν στις εκτιμήσεις τους ότι αναμένουν ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο το 2024, λόγω του γεγονότος ότι οι τιμολογήσεις για πολλά έργα γίνονται προς το τέλος του έτους. Όπως επίσης επικρατούσε εξ αρχής η γενικότερη αίσθηση για την διαφαινόμενη επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στους διαγωνισμούς του δημοσίου για σειρά ψηφιακών projects στην Ελλάδα, συχνά μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.
Από την πλευρά τους, υψηλόβαθμά στελέχη της επίσης εισηγμένης Performance Technologies επισήμαναν ότι οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε R&D επιφέρουν αύξηση λειτουργικών δαπανών και αποδίδουν, συνήθως, μερικούς μήνες αργότερα.
Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι η μεγάλη αύξηση εσόδων σε ιστορικά υψηλά συνδυάσθηκε για την εταιρεία με μια περιορισμένη άνοδο των EBITDA, αλλά και με πτώση των καθαρών κερδών η οποία αποδίδεται πάντως και στο πρόγραμμα stock option.
Παράλληλα, η Performance εκφράζεται αισιόδοξα για την εικόνα του εννεαμήνου και του έτους, σε σχέση με την προβλεπόμενη αύξηση εσόδων και κερδοφορίας.
Η αλήθεια πίσω από τα ρεκόρ εσόδων του κλάδου της πληροφορικής είναι ότι τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς το ανάλογο κόστος. Ειδικότερα, όταν -για παράδειγμα- οι περισσότερες εταιρείες αναγκάζονται να δαπανούν μεγάλα ποσά για εκπαίδευση εργαζομένων, για νέες προσλήψεις ή και για αυξήσεις μισθών, προκειμένου να κρατήσουν τα στελέχη τους και να αποτρέψουν την ενδεχόμενη μετακίνησή τους σε εγχώριους ανταγωνιστές ή σε ξένους ομίλους.
Κάθε εταιρεία διατηρεί δικά της χαρακτηριστικά, σε συνάρτηση πάντοτε με το core αντικείμενο και το μείγμα των δραστηριοτήτων της, διότι στο εξάμηνο σημειώθηκαν και υψηλές κερδοφορίες (π.χ. Ideal Holdings, Real Consulting, Profile Software) και για άλλους πιο χαμηλά.
Για τον επίλογο, το «ράλι» στον κλάδο των υπηρεσιων πληροφορικής στην Ελλάδα θα αργήσει κατά τα φαινόμενα να ανακόψει ταχύτητες, την ώρα μάλιστα που αρκετοί όμιλοι με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά στρέφουν σταδιακά την προσοχή τους στην «μετά RRF εποχή».
Η ισχυρή ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα, η διασφάλιση επαναλαμβανόμενων εσόδων και η περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών τους εξακολουθούν αποτελούν για κάποιες εταιρείες πυλώνες ανάπτυξης με πολλές προοπτικές και για την επόμενη τους μέρα.
Το ανεκτέλεστο των συμβασιοποιημένων έργων του κλάδου της πληροφορικής ανέρχεται αθροιστικά σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ίσως και πιο πάνω για τα προσεχή έτη (μόνο δυο όμιλοι έχουν απόθεμα κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ), συνεπώς υπαρχούν «δουλειά και χρήματα για όλους» σε βάθος τουλάχιστον έως το 2026.
Οι ισχυρές ρευστότητες και η υλοποίηση νέων επενδυτικών πλάνων από τους περισσότερους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς παραπέμπουν σε νέες επιχειρηματικές εξελίξεις στο finish του 2024, ή και στους πρώτους μήνες του 2025.
Διαβάστε ακόμη
Αναζητούνται 920.000 οφειλέτες με χρέη 25 δισ. ευρώ
Προϋπολογισμός: Πάνω η ανάπτυξη 2,3%, κάτω ο πληθωρισμός 2,1% (πίνακας)
Πλειστηριασμοί: Με σφυρί-σοκ απειλείται το 5άστερο Ramada Plaza by Wyndham Thraki (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα