Χωρίς να έχουν προλάβει να τρέξουν ακόμα τα χρηματοδοτούμενα από το RRF έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα με τους απαιτούμενους ρυθμούς κατά τους προηγουμένους μήνες, άρα ούτε και τα έσοδα των ομίλων πληροφορικής από τους αντίστοιχους διαγωνισμούς, τα μεγέθη του κλάδου δεν έπαψαν να εκτινάσσονται από χρήση σε χρήση τα τελευταία χρόνια.
Η υψηλή ζήτηση από τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα για προϊόντα και υπηρεσίες στάθηκε ικανή να συμπαρασύρει «προς τα πάνω» πωλήσεις και κέρδη για το σύνολο σχεδόν των «παικτών» που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.
Αυτό συνέβη όταν πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να αποπληρώσουν το «τεχνολογικό χρέος» τους, μετά το πέρας της μακράς οικονομικής κρίσης, καλούμενες να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα και τις λειτουργίες τους, την πανδημία να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Δεύτερο πεδίο ισχυρής ανάπτυξης για τους Έλληνες experts της πληροφορικής, όμως, το οποίο ουσιαστικά προϋπήρχε για κάποιους, αποτελούν οι δραστηριότητες και οι συνεργασίες τους στο εξωτερικό.
Ένα από τα τρόπον τινά νέα «El Dorado» για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου θεωρείται η ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογικά αγορά της Ρουμανίας.
Οι αναφορές σε αυτήν από τα χείλη υψηλόβαθμων στελεχών τους πληθαίνουν διαρκώς όσο περνά ο καιρός και όχι άδικα. Γιατί ανάλογες είναι και οι προσδοκίες για την αύξηση των εσόδων τους από την ισχυρή παρουσία τους στην χώρα (και κατ’ επέκταση και στα Βαλκάνια, μέσω αυτής), μέσω θυγατρικών ή και όχι.
Μοιραία, οι ελληνικοί όμιλοι της πληροφορικής στρέφουν ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεών τους προς την Ρουμανία, όπου οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε επίπεδο software θυμίζουν… Ελλάδα, ή τουλάχιστον το πώς ήταν μέχρι και πριν από αρκετούς μήνες.
Απόδειξη το σερί εξαγορών που βρίσκεται σε εξέλιξη, με deals τα οποία αφορούν άμεσα ή και έμμεσα την Ρουμανία. Δηλαδή, με συμφωνίες για την απόκτηση εταιρειών είτε με έδρα εκεί είτε με έντονη δραστηριότητα στην τοπική αγορά.
Το φετινό σερί εξαγορών
Τον περασμένο Μάρτιο ο εισηγμένος όμιλος της Epsilon Net, από τους πρωταγωνιστές του κλάδου, με πρόεδρο και CEO τον Ιωάννη Μίχο, πραγματοποίησε την πρώτη από τις πέντε φετινές εξαγορές του, με συναλλαγή 1.360.000 ευρώ για το 80% της Ορόσημο Πληροφορική Α.Ε. από τους Θεόδωρο και Δημήτριο Αργυριάδη, με πρόβλεψη για earn out bonus ύψους 240.000 ευρώ ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της το 2024 και το 2025.
Η συγκεκριμένη ιδρύθηκε το 1992 στην Θεσσαλονίκη και διατηρεί δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, με έμφαση στην αγορά της Ρουμανίας, όπου διαθέτει θυγατρική εταιρία και hub, με κύριο αντικείμενο της την ανάληψη και υλοποίηση σύνθετων έργων ERP, CRM, Supply Chain Management (SCM).
Τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ρουμανία αξιοποιεί και η SoftOne, από τις μεγάλες δυνάμεις στον κλάδο του business software, η οποία προχώρησε σε αντίστοιχη εξαγορά άλλης εταιρείας μέσα στο καλοκαίρι. Η θυγατρική του ομίλου Olympia ολοκλήρωσε τον Ιούνιο το deal για την ρουμανική QBS Retail & Logistics, ενώ σε συνέντευξη τύπου λίγες εβδομάδες αργότερα ο CEO Πάνος Μαρτίνης προανήγγειλε νέες στοχευμένες εξαγορές (και) στο εξωτερικό, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα:
«Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν τεράστια προοπτική και πραγματικά όσο περισσότερο εστιάσουμε εκεί, τόσο πιο ωφελημένοι θα βγούμε». Όπως έχουν επισημάνει τοπικά media, η νέα επένδυση μέσω της SoftOne Romania σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα στην στρατηγική επέκτασής της, με τον διπλασιασμό του αριθμού των εργαζομένων της και στόχευση σε μια αύξηση άνω του 50% στα έσοδά της για το 2023.
Προς την ρουμανική αγορά για τις προσεχείς, νέες εξαγορές της έχει στρέψει εκ νέου τα επενδυτικά της «ραντάρ» άλλη μια σημαντική, ελληνική εισηγμένη της πληροφορικής, η Entersoft.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο CEO του ομίλου Αντώνης Κοτζαμανίδης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης αναλυτών, από τη νέα χρονιά η Entersoft αναμένεται να εντείνει τις αναζητήσεις της στην Ρουμανία (όπου είχε ιδρύσει θυγατρική από το 2008), χωρίς να αποκλείει την ελληνική αγορά, αλλά επισήμανε πώς ίσως δεν θα υπάρχουν στην Ελλάδα τόσες διαθέσιμες εταιρείες πλέον οι οποίες θα ανταποκρίνονται στα κριτήριά της.
Στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας η Entersoft ήδη «χτίζει» ένα pipeline έργων με όχημα την εξαγορασθείσα κατά 75% το 2022 BIT Software έναντι 3 εκατ. ευρώ, παρόχου επιχειρηματικού λογισμικού και εικάζει ότι από το 2024 θα εντοπίσει περισσότερους στόχους εξαγορών με το προφίλ που την ενδιαφέρει.
«Η Ρουμανία φέτος βρίσκεται εκεί που ήταν πέρσι η Ελλάδα», ανέφερε ο κ.Κοτζαμανίδης ως προς την προετοιμασία για την απορρόφηση των κονδυλίων του RRF, που θα τρέξει ταχύτερα από το 2024 με μια σειρά από projects φέρνοντας νέους πελάτες.
Με ενδεικτικά τα προαναφερόμενα γεγονότα, η αίσθηση, γενικά, είναι ότι η ρουμανική αγορά μοιάζει αρκετά με την ελληνική και μεγαλώνει, με τον ανταγωνισμό να προέρχεται περισσότερο από τοπικές εταιρείες πληροφορικής.
«Ορμητήριο» στο Βουκουρέστι
Aπό τις κυρίαρχες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα, μέλος του ομίλου Quest και αρχαιότερη του κλάδου, η Uni Systems, διατηρεί εδώ και χρόνια στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, μια από τις 5 θυγατρικές- «ορμητήριά» της στο εξωτερικό (οι άλλες σε Βρυξέλλες, Βαρκελώνη, Μιλάνο, Λουξεμβούργο).
Στην τοπική αγορά η «ναυαρχίδα» του Θεόδωρου Φέσσα στον κλάδο έχει υλοποιήσει από τα προηγούμενα χρόνια κομβικά έργα και πρόσφατα ανέλαβε ένα νέο, μεγάλο project για την αλλαγή κεντρικού συστήματος τράπεζας.
Από το εξωτερικό προέρχεται περίπου το 50% των εσόδων της Uni Systems, η οποία περιμένει για φέτος έναν κύκλο εργασιών αυξημένο από τα 176 εκατ. ευρώ στα 190 εκατ. ευρώ, με προοπτική να φτάσει το «φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ έως το 2026, με ένα ανεκτέλεστο-μαμούθ που υπολογίζεται μεταξύ 500-550 εκατ. ευρώ.
Εν κατακλείδι, ο ταχέως αναπτυσσόμενος στην Ελλάδα κλάδος της πληροφορικής, με διψήφιο μέσο ποσοστό αύξησης εσόδων και ισχυρές κερδοφορίες, ποντάρει για ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος αυτών από την αγορά της Ρουμανίας τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε ακόμη
Καλάθι ΔΕΘ: Πακέτο αυξήσεων και παροχών παρά την καταστροφή
«Ξεπάγωμα» σε τριετίες: Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί από 1/1/2024 – Παραδείγματα (vid)
Διέξοδος για τη ναυτιλία η χρηματοδότηση από Κίνα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ