Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η ιδέα πίσω από τη δημιουργία μερικών εκ των διασημότερων και πιο επιτυχημένων εταιρειών, γεννήθηκε μέσα σε μια αποθήκη.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το therichest, αυτές είναι οι δέκα startups που αποδεικνύουν περίτρανα, πως δεν χρειάζεται πολύς χώρος για την ίδρυση ενός κολοσσού.
10. Google
H Νο. 1 αγαπημένη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, ξεκίνησε σε ένα μικρό δωμάτιο, από τους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν. Αφορμή στάθηκε, η διατριβή του Πέιτζ σχετικά με την αντίστροφη μηχανική του παγκόσμιου ιστού που συλλέγει διαδικτυακούς συνδέσμους για να αντλεί πληροφορίες σε μια πύλη εύκολης πρόσβασης με το όνομα, BackRub.
Ο Σεργκέι Μπριν συμμετείχε στην έρευνα που διεξήχθη από τον Πέιτζ. Οι δυο τους, λίγο αργότερα, αποφάσισαν να μετονομάσουν το εγχείρημα αυτό. Τότε, ήταν που γεννήθηκε η Google. Το δίδυμο ωστόσο, χρειάστηκε αρκετά χρόνια, έως ότου να τελειοποιηθεί η ιδέα.
9. Apple
Πράγματι, τα προϊόντα της Apple υπάρχουν παντού γύρω μας, γεγονός που αποδεικνύει την τεράστια επιτυχία που έχει σημειώσει η εταιρεία τεχνολογίας εδώ, και αρκετές δεκαετίες. Ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, εγκατέλειψε το κολέγιο και χρησιμοποίησε ένα άδειο γκαράζ ως χώρο για να πραγματοποιήσει το όνειρό του το οποίο τελικά, κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο. Το γκαράζ του σπιτιού του Τζομπς έγινε, το «στέκι» τριών φίλων.
Οι Στιβ Τζομπς, Στίβεν Βόζνιακ και Ρόναλντ Γουέιν συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν τελικά, τον πρώτο υπολογιστή Apple το 1975. Το τρίο συνέχισε να παράγει 200 μονάδες υπολογιστών Apple από το γκαράζ του σπιτιού του Τζομπς. Η εταιρεία μετακόμισε σε έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο για να αποθηκεύσει τα προϊόντα της. Ο Τζομπς ανέλαβε επικεφαλής της εταιρείας ενώ ο Γουέιν πούλησε το μερίδιό του και αποχώρησε από την ομάδα.
8. Microsoft
Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν ασχολήθηκαν με την κωδικοποίηση υπολογιστών στη δεκαετία του 1960, όταν η πρόσβαση σε υπολογιστές εκείνη την εποχή ήταν ακόμα περιορισμένη. Όλα ξεκίνησαν από το γκαράζ του Μπιλ Γκέιτς, στο Νέο Μεξικό. Το πάθος τόσο του ίδιου, όσο και του Άλεν, τους οδήγησε το 1975, να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία τη Micro-Soft, η οποία αργότερα, ονομάστηκε σε Microsoft. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
7. Amazon
Η Amazon θεωρείται ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην κατηγορία του διαδικτυακού λιανεμπορίου. Ξεκίνησε ως διαδικτυακό βιβλιοπωλείο και έφτασε να κατακτήσει τον κόσμου του διαδικτύου. Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, απόφοιτος του Πρίνστον κατάφερε να ανελιχθεί στα υψηλότερα στρώματα της Wall Street Firm DE Shaw & Co. Έλαβε μάλιστα, τον τίτλο του νεότερου ανώτερου αντιπροέδρου της εταιρείας.
Το 1994 αυτός και η σύζυγός του μετακόμισαν από τη Wall Street και εγκαταστάθηκαν σε μια ήσυχη γειτονιά στην Ουάσιγκτον. Στο σπίτι του, 15 λεπτά μακριά από το Σιάτλ, δημιούργησε ένα κατάστημα. Συγκεκριμένα, ανέπτυξε το ηλεκτρονικό του κατάστημα λιανικής στο γκαράζ του σπιτιού του, το οποίο αρχικά ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Το 1995, το διαδικτυακό του βιβλιοπωλείο πούλησε βιβλία και στις 50 πολιτείες και στις 45 χώρες. Η Amazon.com ιδρύθηκε επίσης, την ίδια χρονιά.
6. Yankee Candle
Ένας 16χρονος, ο Μίχαελ Κίτρετζ, δημιούργησε το δικό του αρωματικό κερί για να το κάνει δώρο στη μητέρα του. Πριν προλάβει να το προσφέρει στη μητέρα του, ένας γείτονας τον συνάντησε στο δρόμο και είδε το κερί που κρατούσε. Τον εντυπωσίασε τόσο, που ήθελε να το αγοράσει. Τα χρήματα που πήρε ο Μάικλ από την πώληση του κεριού ήταν αρκετά για να φτιάξει περισσότερα κεριά.
Η ιδέα τον ενέπνευσε να συνεχίσει να φτιάχνει περισσότερα κεριά και χρησιμοποίησε το γκαράζ του ως τον κύριο χώρο εργασίας του. Άρχισε να τα πουλά και άνοιξε ένα κατάστημα κοντά στην πανεπιστημιούπολη του σχολείου. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία σημειώνει τεράστια επιτυχία. Ο Μίχαελ Κίτρετζ απεβίωσε τον Ιούλιο του 2019.
5. Disney
Μία από τις διασημότερες εταιρείες παγκοσμίως, η Disney ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, επιτυχημένης startup που ξεκίνησε από ένα γκαράζ. Σε νεαρή ηλικία, ο Γουόλτ Ντίσνεϋ ήταν ένας σκιτσογράφος που δημιουργούσε διαφημίσεις με κινούμενα σχέδια. Ξεκίνησε να εργάζεται στο μικρό ξύλινο γκαράζ του θείου του στο Λος Άντζελες.
4. Hewlett Packard
Το 1939, η εταιρεία ξεκίνησε σε ένα γκαράζ στο Palo Alto της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Ο Μπιλ Χιούλετ και ο Ντέιβιντ Πάκαρντ είχαν μόνο 500 δολάρια για να δημιουργήσουν μία εξέχουσα εταιρεία στον κλάδο της προηγμένης τεχνολογίας. Και οι δύο παρακολούθησαν το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Το 1938 με ένα μικρό χρηματικό ποσό νοίκιασαν ένα γκαράζ στο οποίο έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους.
3. Dell
Η Dell έχει γίνει πλέον ένας από τους πιο κερδοφόρους στην αγορά και ένας από τους ισχυρότερους παίκτες. Και ποιος θα πίστευε ότι ο ιδρυτής ήταν κάποιος που εγκατέλειψε το κολέγιο; Ο Μάικλ Ντελ κατασκεύασε έναν υπολογιστή στο γκαράζ του το 1984. Παράτησε το κολέγιο επειδή αποφάσισε να επεκτείνει την εταιρεία του, μετακόμισε στο North Austin όπου άνοιξε το νέο του γραφείο.
2. Harley Davidson
Η Harley Davidson είναι μια από τις πιο γνωστές και κερδοφόρες μάρκες μοτοσυκλετών σήμερα. Ξεκίνησε από την ιδέα ενός 20χρονου αγοριού του Γουίλιαμ Χάρλεϊ, ο οποίος άρχισε να δημιουργεί μικρούς κινητήρες και μηχανές μικρού κυβισμού. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1903, ο Γουίλιαμ μαζί με τον παιδικό του φίλο, Άρθουρ Ντέιβιντσον, και τον αδερφό του Άρθουρ, Γουόλτερ, ξεκίνησαν να εργάζονται σε ένα μικρό ξύλινο γκαράζ στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. Για περισσότερο από έναν αιώνα, η εταιρεία συνεχίζει να παράγει premium μοτοσυκλέτες και να σημειώνει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως.
1. Mattel
Η εταιρεία ξεκίνησε το 1945 όταν ο Έλιοτ Χάντλερ και η σύζυγός του συνεργάστηκαν με τον Ματ Μάτσον. Ήταν σχεδιαστές και μηχανικοί που κατασκεύασαν κορνίζες σε ένα γκαράζ στη Νότια Καλιφόρνια. Η επιχείρηση μεγάλωσε και σύντομα δημιούργησε τη Mattel. Ο Έλιοτ ξεκίνησε μια παράλληλη εταιρεία, που κατασκεύαζε παιχνίδια, τη Mattel.
Διαβάστε ακόμη
Πολωνοί, Σέρβοι και Τούρκοι επιχειρούν «απόβαση» στην ελληνική αγορά
Ρόναλντ Φρόιντενσταϊν (GLOBSEC): Η Δύση πρέπει να απαντήσει αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά
Στοπ σε νέες ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες