search icon

Επιχειρήσεις

Οι 10 ελληνικές startups που πήραν τη μερίδα του λέοντος από χρηματοδοτήσεις μισού δισ. το 2023

Ποιες είναι οι νεοφυείς εταιρείες με «ελληνικό DNA» που οποίες ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους σε μια χρονιά με πολλές προκλήσεις για το παγκόσμιο οικοσύστημα

Αρκετά ανθεκτικό αποδείχθηκε το ελληνικό startup οικοσύστημα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Σε μια χρονιά η οποία σημαδεύθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τις αναταράξεις που αυτή προκάλεσε στην αγορά, περισσότερες από 70 εγχώριες νεοφυείς εταιρείες κατάφεραν να αντλήσουν συνολική χρηματοδότηση άνω των 485 εκατ. ευρώ από 130 επενδυτές, σύμφωνα με την έκθεση Startups in Greece 2023-2024 που δημοσίευσαν το Found.ation και το EIT Digital.

Στα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μελέτης ξεχωρίζουν, ανάμεσα σε άλλα, οι 10 startups με «ελληνικό DNA» οι οποίες σήκωσαν στην διάρκεια του 2023 τα περισσότερα χρήματα από το αθροιστικό ποσό του μισού δισ. ευρώ, για την ακρίβεια τα 367,96 εκατ. ευρώ.
Σαφώς, πρόκειται για τη μερίδα του λέοντος.

Όπως επισημαίνεται, τα επίπεδα χρηματοδότησης στην Ελλάδα παρουσιάζουν μείωση κατά 24,5%, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη το ποσοστό αναμένεται στο -38%.

Μείωση παρατηρείται και στο κομμάτι της χρηματοδότησης σε πρώιμα στάδια (pre-seed & seed), σε σύγκριση με το το 2022. Υπάρχουν 13 ενεργά ελληνικά VCs που επικεντρώνονται κυρίως σε startups, με συνολικά κεφάλαια ύψους 540 εκατ. ευρώ. Έχουν επενδύσει σε 62 startups το 2023 και καλύπτουν περίπου το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών, με τους διαχειριστές κεφαλαίων είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2024.

Το Top-10

Στην κορυφή της λίστας τοποθετείται η EdgeQ, super tech εταιρεία πληροφορικής η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό 5G microchips, με χρηματοδότηση 70,7 εκατ. ευρώ.

Με την καινοτόμα τεχνολογικά λύση που έχει αναπτύξει της αναγνωρίζεται από την αγορά ότι επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5G.

Στελεχώνεται από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις του χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην συγκεκριμένη συνεπένδυσε το Ταμείο Φαιστός (series B financing round) μαζί με επενδυτικά κεφάλαια προερχόμενα κυρίως από τις ΗΠΑ.

Το Phaistos Investment Fund κάνει focus σε νεοφυείς εταιρείες οι οποίες αξιοποιούν σε υπηρεσίες και προϊόντα τις δυνατότητες του υπερδικτύου 5G, με βασικό του χρηματοδότη το Ελληνικό Δημόσιο (με το 25% των εσόδων από την δημοπρασία των αδειών 5G) που εκπροσωπείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και την συμμετοχή του ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom, του Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και του family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η EdgeQ προχώρησε στην ίδρυση της EdgeQ Greece, προωθώντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η Causaly (Γιάννης Κιαχόπουλος), startup η οποία αναπτύσσει ένα εργαλείο βιοϊατρικής έρευνας, με χρηματοδότηση 56,88 εκατ. ευρώ και lead investor την ICONIQ Growth, που φέρεται να διαχειρίζεται κεφάλαια του ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του συνιδρυτή της Yahoo Τζέρι Γιανγκ.

Στην τρίτη θέση της κατάταξης των υψηλότερων χρηματοδοτήσεων για το 2023 πλασάρεται η δημοφιλής στην ελληνική αγορά Instacar (Αντώνης Σαμοθράκης, Αντώνης Ζώης, Βασίλης Δαμιανός), εκ των κορυφαίων συνδρομητικών υπηρεσιών αυτοκινήτου στη χώρα, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και άρχισε την επίσημη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2019, με ποσό 55 εκατ. ευρώ και lead investors τους Autohellas, Elikonos Capital Partners.

Στην 4η θέση της λίστας η ελληνική Hack The Box (Χάρης Πυλαρινός, Τζέιμς Χούκερ, Άρης Ζηκόπουλος), με έδρα την Βρετανία. Ειδικεύεται στο λογισμικό εκπαίδευσης γύρω από την κυβερνοασφάλεια, παρέχει πλατφόρμα πιστοποίησης και αξιολόγησης ταλέντων και στις αρχές του χρόνου άντλησε χρηματοδότηση 52,14 εκατ. ευρώ από την αμερικανική Carlyle Group και άλλους επενδυτές.

Η 5η του ελληνικού Top-10 Trucksters είναι μια startup εμπορευματικών μεταφορών με έδρα τη Μαδρίτη, η οποία εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων χρησιμοποιώντας ένα καινοτόμο σύστημα, με χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ (lead investors οι Volvo Group Venture Capital, Continental Group Venture Capital, FondICO Global, EIB).

Μια θέση πιο κάτω, 6η, με μικρή διαφορά, στα 32,03 εκατ. ευρώ με lead investor την AlleyCorp, έπεται η TileDB (Σταύρος Παπαδόπουλος), δημιουργός μιας καινοτόμας βάσης δεδομένων που ενσωματώνει όλα τα data, τον κώδικα και το computing σε ένα μόνο προϊόν.

Η Axelera AI, κατασκευαστής chip Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργεί AI hardware και software πλατφόρμες για edge computing, στην έβδομη θέση συγκέντρωσε 21,77 εκατ. ευρώ με lead investor την CDP Venture Capital.

Στην 8η θέση μια άλλη επένδυση του Phaistos Investment Fund: η Movandi, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στις λύσεις 5G mm Wave, με έδρα την Καλιφόρνια, αλλά με συμφωνία επίσης για την σύσταση της θυγατρικής Movandi Greece, με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων R&D στην Ελλάδα. Το Φαιστός συμμετείχε σε νέο γύρο χρηματοδότησης από διεθνείς επενδυτές, με την startup να αντλεί κεφάλαια 20,18 εκατ. ευρώ.

Τρίτη παρουσία για το Φαιστός στην «χρυσή λίστα» η Safesize (Άγγελος Σταυράκης), 9η στη λίστα, με χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ και lead investor την 3TS Capital Partners. Με την αποκλειστική της τεχνολογία προσφέρει στους καταναλωτές με μια τρισδιάσταση σάρωση του ποδιού, σε συνδυασμό με τις προσωπικές τους προτιμήσεις και την μεγαλύτερη βάση δεδομένων 3D σκαναρισμένων παπουτσιών, υψηλή ακρίβεια και εξατομικευμένες προτάσεις για ενήλικες και παιδιά.

Την δεκάδα συμπληρώνει το Rated Lab, με 12,26 εκατ. ευρώ και lead investor την Archetype, με αποστολή του να ενσταλάξει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα του Web3 infrastructure data.

Εξαγορές και «μονόκεροι»

Στο ίδιο report, στις νεοφυείς εταιρείες… ελληνικής καταγωγής που έχουν σηκώσει τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδοτήσεων συνολικά, πρώτη εμφανίζεται η neobank Viva Wallet, δημιούργημα του Χάρη Καρώνη, με 322,75 εκατ. ευρώ, δεύτερη η FlexCar με CEO τον Γιώργο Δεσύλλα, με 300 εκατ. ευρώ και τρίτη η Blueground του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου με 221,07 εκατ. ευρώ.

Το ρεκόρ στα exits εξακολουθεί να διατηρεί η InstaShop, η οποία εξαγοράσθηκε το 2020 από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero με τίμημα 307 εκατ. ευρώ και τα προηγούμενα 24ωρα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, με δεύτερη την Softomotive και τρίτη την Augmenta, startup αγροτεχνολογίας από τον Βόλο, η οποία εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Ανιέλι φέτος με ποσό 110 εκατ. ευρώ (με το μεγαλύτερο σε αξία deal για το 2023, σε σύνολο 11 εξαγορών ελληνικών startups).

Οι άλλες εξαγορές του ’23 ήταν αυτές των MarineTraffic, Deepsea, Arrikto, OilX, Code BGP, Seervision, Aquanetix, InAccel, Mist.io, Kineo.
Με βάση τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τεχνολογικούς γίγαντες με έδρα τις ΗΠΑ για την απόκτηση ελληνικών startups, με τις Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel, να ολοκληρώνουν επιτυχημένες εξαγορές εντός του 2023.

Σε επίπεδο αποτιμήσεων, η Viva Wallet (1,5-2 δισ. ευρώ) και η Skroutz (750.000- 1 δισ. ευρώ) θεωρούνται «μονόκεροι», με τις Persado (600-900.000 ευρώ) και Blueground (600-800.000 ευρώ) να πλησιάζουν το «φράγμα» του 1 δισ.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παπακώστας: Ο άνθρωπος που άνοιξε το Casa di Pasta δεν μένει πια εδώ (pics)

Γιατί η Ομόνοια μπορεί να γίνει το Soho της Αθήνας

Αυτές είναι οι ωραιότερες και ακριβότερες βίλες στην Ελλάδα με θέα που «κόβει την ανάσα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version