search icon

Επιχειρήσεις

Huawei: Πώς κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία της στην Ελλάδα παρά την πτώση πωλήσεων

Έδωσε και δάνειο 20 εκατ. σε συνδεδεμένη εταιρεία του εξωτερικού

H Huawei μπορεί να είδε κατά την περυσινή χρήση τη ζήτηση σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες της να περιορίζεται λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, εν τούτοις κατάφερε να διατηρήσει σταθερή την κερδοφορία της αλλά και να έχει την απαραίτητη ευχέρεια να χορηγήσει δάνειο τριετούς διάρκειας 20 εκατ. ευρώ σε άλλη θυγατρική του ομίλου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε η Huawei Τεχνολογίες ΑΕ υπό τη διοίκηση του κ. Ren Fujun ο κύκλος εργασιών το 2023 υποχώρησε κατά 9% σε σχέση με το 2022, στα 235,8 εκατ. ευρώ (από 258,3 εκατ. ευρώ). Τα 206,97 εκατ. ευρώ αφορούσαν πωλήσεις εμπορευμάτων, τα 27,35 εκατ. ευρώ έσοδα από παροχή υπηρεσιών και 1,49 εκατ. ευρώ από πωλήσεις λοιπών αποθεμάτων.

Παρά την υποχώρηση των πωλήσεων η εταιρεία κατάφερε να έχει οριακή αύξηση τόσο των EBITDA όσο και της καθαρής κερδοφορίας. Συγκεκριμένα τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 11,54 εκατ. ευρώ, από 11,49 εκατ. ευρώ το 2022 και τα καθαρά κέρδη 6,8 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα που η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να αποδίδει στην εδραίωση της εταιρείας στην ελληνική αγορά, όμως φαίνεται ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξαν παρεμβάσεις που έγιναν κατά την προηγούμενη χρήση στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους. Μεταξύ άλλων τα έξοδα Διοίκησης μειώθηκαν κατά 11%, στα 6,6 εκατ. ευρώ, από 7,4 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Και φυσικά τα κόστη που συνδέονται με τη μείωση των πωλήσεων, όπως το κόστος πωληθέντων που περιορίστηκε 8% σε σχέση με το 2022 (στα 201,6 εκατ. ευρώ) και τα έξοδα διάθεσης κατά 17% (στα 16,9 εκατ. ευρώ).

Στο τέλος της χρήσης το σύνολο των αποθεμάτων της εταιρείας ήταν στα 13,47 εκατ. ευρώ έναντι 7,83 εκατ. ευρω το 2022 ενώ οι καθαρές απαιτήσεις είχαν περιοριστεί στα 39,71 εκατ. ευρώ, από 56,09 εκατ. ευρώ.

Επίσης το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της εταιρείας μειώθηκε στα 9,32 εκατ. ευρώ, από 10,18 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν αναφέρει κάτι για το μέρισμα που πιθανόν να προτείνει να δώσει στη μητρική. Εντός του 2023 πάντως με την έκτακτη ΓΣ στις 20 Σεπτεμβρίου είχε ληφθεί η απόφαση για διανομή κερδών ποσού 7,52 εκατ. ευρώ περίπου από τα κέρδη προηγούμενων ετών στη μητρική. Κάτι που έγινε εντός της ίδιας χρήσης.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις η εταιρεία σύναψε δανειακή σύμβαση και χορήγησε τριετές δάνειο στην Huawei Global Finance (HK) Co., Limited ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι για φέτος

Σύμφωνα με τη διοίκηση, για το 2024 έχουν τεθεί οι παρακάτω στόχοι με σκοπό την εδραίωση της εταιρείας στην ελληνική αγορά:

-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ταυτόχρονη ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών παρέχοντας ποιοτικότερα προϊόντα.

-Επενδύσεις και βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις και τον υπάρχοντα εξοπλισμό.

-Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω επιμόρφωσης και προσαρμογής στα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

-Συνεχής και ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, αξιοποίηση και ενίσχυση της Εταιρείας, για εξασφάλιση κερδοφόρου ανάπτυξης και ικανοποιητικών αποδόσεων, με διατήρηση της οικονομικής ευρωστίας, μέσα από συνετή διαχείριση των πόρων.

Σημειώνεται πως η Εταιρεία έχει ελεγχθεί φορολογικά από τις φορολογικές αρχές μέχρι και τη χρήση 2012. Ωστόσο έχει λάβει πιστοποιητικά φορολογικής συμμόρφωσης με σύμφωνη γνώμη από τον ορκωτό ελεγκτή της για κάθε χρήση από το 2013 έως και το 2022. Οι δε χρήσεις ως και του 2017 θεωρούνται περαιωμένες.

Τέλος, ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στην ελληνική θυγατρική κατά το τέλος της χρήσης του 2023 ανήλθε σε 123 άτομα ενώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση ήταν 125.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια: Χαμηλότερες τιμές ρεύματος τον Μάιο για τους καταναλωτές

Ρόμπυ Μπουρλάς (Public): Πέρυσι αρωγός στους καταναλωτές ήταν το κράτος, φέτος πρέπει να βοηθήσουμε εμείς

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί και «σήματα» για… μπύρες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version