O Τζέιμς Σάκλινγκ -από τους κορυφαίους οινοκριτικούς στην γη- είναι ένας άνθρωπος που η γνώμη του μετράει πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο για ό,τι αφορά το κρασί.

Πριν από λίγες ημέρες η βαθμολογία του για τις κορυφαίες σαμπάνιες του 2020 έφερε ένα μικρό αμπελώνα στο κορυφαίο Grand Cru χωριό Αϊ, να «στριμώχνει» το πιο ιστορικό διαχρονικά brand στον κόσμο.

Κάπως έτσι ο οίκος Henri Giraud πέρασε την Dom Perignon σε μια chic κόντρα των πολύτιμων φυσαλίδων της σαμπάνιας, που τυγχάνει το ποτό όλων των εποχών και ειδικά των Χριστουγέννων.

Κάτι απόλυτα λογικό όταν μιλάμε για το κορυφαίο αφρώδες κρασί, διαχρονικό όσο και μοναδικό, αυτό που μέχρι σήμερα παρά τις πολλές προσπάθειες και τον έντονο ανταγωνισμό, καμία άλλη περιοχή πλην της Καμπανίας δεν έχει καταφέρει να αποδώσει την κομψότητα και πολυπλοκότητα του.

Η σαμπάνια με ετήσιο συνολικό τζίρο 4.900.000.000 ευρώ παρότι έχει 15,000 καλλιεργητές, οι γνωστοί και λιγότερο γνωστοί οίκοι παράγουν το 72% και εξάγουν το 88% της συνολικής παραγωγής!

 

Μλάμε για ένα περιβάλλον απόλυτα συγκεντρωτικό, εκεί όπου μεγαλουργεί ένας μικρός παίκτης της περιοχής με μεγάλα κρασιά και συλλογική δουλειά στην προστασία των φυσικών πόρων, ο οίκος Henri Giraud.

O Σάκλινγκ βαθμολόγησε με 99/100 την σαμπάνια του ενώ άφησε έναν βαθμό πίσω -98/100- την Dom Perignon των 5.000.000 φιαλών τον χρόνο. Αυτήν που ανακάλυψε στις 4 αυγούστου του 1693 ο Βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Περινιόν, υπεύθυνος για την κάβα του Αββαείου του Οτβιλιέ.

Παρότι τυφλός μπορούσε δαγκώνοντας ένα σταφύλι να μαντέψει από την γεύση του τον αμπελώνα προέλευσης και έναν αιώνα μετά όταν η Moet & Chanton αγόρασε το Αββαείο, έδωσε το όνομα του στη καλύτερη και ακριβότερη σαμπάνια της.

Όμως και οίκος Henri Giraud έχει μακρόχρονη ιστορία στην Καμπανία η οποία ξεκινάει από τον 17 ο αιώνα έχοντας το προνόμιο να έχει 120 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων στο κορυφαίο Grand Cru χωριό Αϊ, ενώ η συνολική παραγωγή του είναι μόνο 250,000 φιάλες. Το μότο του οίκου είναι λιτό: «Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι αλλά είμαστε διαφορετικοί!».


Είναι η πρώτη σαμπάνια με πιστοποίηση στην πίσω ετικέτα ότι δεν περιέχει ούτε ίχνος φυτοφαρμάκων, αποτέλεσμα του φυσικού τόπου καλλιέργειας.

Το Pinot Noir είναι η βασική ποικιλία της σε ποσοστό 80% και το υπόλοιπο 20% είναι Chardonnay, ενώ απουσιάζει ολοκληρωτικά η τρίτη ποικιλία της περιοχής το Pinot Meunier.
Η πρώτη ποικιλία καθορίζει το στυλ του οίκου και προσδίδει τον όγκο και την πολυπλοκότητα. Όλα τα σταφύλια προέρχονται από το κορυφαίο Grand Cru χωριό του Αϊ όπου 1 κιλό Pinot Noir κοστίζει 7,00 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι για μια φιάλη Henri Giraud το κόστος μόνο των σταφυλιών είναι 10,00 – 12,00€!

Τα κρασιά βάσης οινοποιούνται και ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια από το δάσος του Αργκόν που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπανίας. Επάνω σε κάθε φιάλη της είναι τυπωμένη η ημερομηνία που έγινε το Disgorgement, δηλαδή η ημερομηνία που αφαιρέθηκε
το ίζημα και πωματίστηκε με τον φελλό. Αυτή είναι πολύ βασική πληροφορία σε κρασιά που είναι Non-Vintage, γιατί ο καταναλωτής γνωρίζει την ημερομηνία που έφυγε η σαμπάνια από το οινοποιείο για να ακολουθήσει το πεπρωμένο της.


Να ανοιχτεί δηλαδή κάποια στιγμή σε ένα θορυβώδες πάρτι στο Ντουμπάϊ, ή σε κάποιο glam κάλεσμα rich & famous στις Ελβετικές Άλπεις και την Κουρσεβέλ. Μέρη όπου μαζί με τις φυσαλίδες από το μπουκάλι που ανοίγεται «ανθεί» ενίοτε σε χιονισμένα τοπία και μυθικά σαλέ
η απατηλή λάμψη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι κροίσοι του πλανήτη αγοράζουν «δίχως αύριο» στις online δημοπρασίες των μεγάλων οίκων

Βραχυκύκλωμα στις εταιρείες courier: Τι το προκάλεσε – Πού το αποδίδουν οι ίδιες

Αναστασόπουλος στο newmoney: Ο «Ηρακλής» έχει καλά αποτελέσματα, αλλά φαίνεται ότι δεν επαρκεί