Sponsored Content
Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 284 εκατομμύρια και EBITDA στα 753 εκατ. κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2024 η HELLENiQ ENERGY. Παρά τα χαμηλά περιθώρια διύλισης που ήταν τα χαμηλότερα από το 2021, η κερδοφορία κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με την παραγωγή προϊόντων να φθάνει σε υψηλά επίπεδα εξαετίας, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διαθεσιμότητας όλων των μονάδων διύλισης και της βελτιστοποίησης λειτουργίας τους.
Σε υψηλά οκταετίας κινήθηκαν αντίστοιχα και οι πωλήσεις εννεαμήνου, λόγω της αξιοποίησης των ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στις διεθνείς αγορές (trading). Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί υποστηρικτικά και ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου Εφοδιασμού και Εμπορίας Πετρελαιοειδών, που βρίσκεται σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 4,2 εκατ. τόνους παρουσιάζοντας αύξηση 8%, και είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το Γ’ Τρίμηνο του 2016, με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 46% του συνολικού τζίρου. Μαζί με τις πωλήσεις στη διεθνή αγορά (ναυτιλία και αεροπορία) αντιπροσώπευσαν το 72% των συνολικών πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την εξωστρέφεια του ομίλου.
Πλαφόν και καύσιμα
Αύξηση για ένα ακόμα τρίμηνο, κατά 3%, υπήρξε στην εγχώρια ζήτηση για καύσιμα κίνησης, κυρίως λόγω τουρισμού αλλά και οικονομικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, η κερδοφορία των πρατηρίων παραμένει προβληματική σύμφωνα με την εταιρεία και λόγω του υφιστάμενου πλαφόν στο περιθώριο κέρδους – ένα μέτρο που δεν έχει αρθεί αν και οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ ουκρανικής κρίσης επίπεδα.
Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά διαμορφώθηκε στους 1,7 εκατ. τόνους, υψηλότερα κατά 2% σε σχέση με πέρσι με την κατανάλωση των καυσίμων κίνησης να αυξάνεται κατά 3%. Σημαντική αύξηση σημείωσε και η ζήτηση αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων (10% και 6% αντίστοιχα), συγκρινόμενη με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Υλοποίηση στρατηγικής
Όπως ανακοινώθηκε στον κλάδο Διύλισης και Πετροχημικών, στη HELLENiQ ENERGY βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ενεργειακής αυτονομίας και εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες που αφορούν στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου παραγωγής πολυπροπυλενίου κατά 60 χιλ. τόνους ετησίως, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στην επόμενη διετία. Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται λύσεις απανθρακοποίησης των διεργασιών και βελτίωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.
Σε ότι αφορά τον τομέα λιανικής εμπορίας, συνεχίζεται το πρόγραμμα μετεξέλιξης, με εξορθολογισμό και ανάπτυξη του δικτύου στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές, ενίσχυση των δικών της πρατηρίων καθώς και των πωλήσεων από προϊόντα και υπηρεσίες εκτός καυσίμων.
Παράλληλα η εταιρεία αυξάνει συνεχώς το βηματισμό της και στις ΑΠΕ. Η HELLENiQ Renewables ήδη λειτουργεί και αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος 5,7 GW στην Ελλάδα και στη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, έργα ισχύος περίπου 0,4 GW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ έργα συνολικής δυναμικότητας 0,7 GW υλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά, με 120 MW να προστίθενται μέχρι το τέλος του 2024.
Με τη λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 0,5 GW μέχρι το τέλος του έτους, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα φθάσει περίπου στη 1 TWh, που ξεπερνάει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των διυλιστηρίων. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2026 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.
Εξελίξεις αναμένονται και από τον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης γεωφυσικών καταγραφών σε 5 θαλάσσιες περιοχές, η επεξεργασία και η ερμηνεία των ερευνητικών εργασιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις σε πιθανούς στόχους που θα προκύψουν αναμένονται εντός του 2025.
Ισολογισμός και επενδυτικές δαπάνες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 126 εκατ., ενώ οι επενδυτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 59 εκατ., κατευθυνόμενες κυρίως σε έργα συντήρησης και ασφάλειας στα διυλιστήρια, καθώς και σε εργασίες συντήρησης και επέκτασης της μονάδας πολυπροπυλενίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,77 δισ., αυξημένος σε σχέση με το Β’ τρίμηνο 2024. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε ότι η εταιρεία πέτυχε πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις στη διύλιση, με την παραγωγή προϊόντων να φθάνει σε υψηλά εξαετίας και τις πωλήσεις σε υψηλά οκταετίας, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διαθεσιμότητας των μονάδων. Όπως είναι αναμενόμενο, τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου επηρεάστηκαν από τα ιδιαίτερα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, αλλά η συνολική εικόνα στο Εννεάμηνο παραμένει ιδιαίτερα θετική, με τον κλάδο Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας να συμμετέχει με περίπου 0,6 δισ. (80%) στα συνολικά Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του ομίλου, που διαμορφώθηκαν σε 0,75 δισ.
Σημαντική είναι και η συνεχής βελτίωση στις επιδόσεις της λιανικής εμπορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και κυρίως η οργανική ανάπτυξη της νέας δραστηριότητας των ΑΠΕ που προσθέτει περίπου 50 εκατ. EBITDA σε ετήσια βάση, σε μόλις 3 χρόνια από την έναρξή της.