Διεθνή αναγνώριση και τη δυνατότητα συνεργασίας με κάποιους από τους καλύτερους επιχειρηματίες στο εξωτερικό φέρνει στην Ελλάδα ο διαγωνισμός Global Student Entrepreneur Awards (GSEA), που διοργανώνει ο οργανισμός EO (Entrepreneurs Organization).
Το GSEA είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές οι οποίοι παράλληλα όμως κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είναι επιχειρηματίες και διαχειρίζονται μια εταιρεία (μικρή ή μεγάλη) .
Ο καινοτόμος αυτός διαγωνισμός απευθύνεται σε Έλληνες φοιτητές και τους ανοίγει τις πόρτες για να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα στο εξωτερικό, να έρθουν σε επαφή με την αφρόκρεμα των πρωτοπόρων εταιρειών διαφορετικών κλάδων και να διεκδικήσουν στήριξη αξίας έως και 25.000 ευρώ για να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον σε διευρυμένα σύνορα.
Ο διαγωνισμός επιτρέπει στους φοιτητές επιχειρηματίες να επιταχύνουν την ανάπτυξη της καινοτόμας ιδέας τους, να αμφισβητήσουν το status quo που υπάρχει γύρω τους, να συνδεθούν και να ανταλλάξουν ιδέες με άλλους φοιτητές επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο και να προσφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στην ευρύτερη κοινότητά τους.
Εγγύηση για τη σημασία αλλά και την αξία του διαγωνισμού αποτελεί το γεγονός ότι διοργανώνεται από το Ελληνικό Chapter του Entrepreneurs’ Organization (EO), έναν οργανισμό που αριθμεί 14.000 μέλη σε 61 χώρες.
Το EO GSEA υποστηρίζει τους φοιτητές επιχειρηματίες με το μοντέλο mentorship και με αναγνώριση και διασυνδέσεις για να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους στο επόμενο επίπεδο επιτυχίας.
Στην Ελλάδα, τον οργανισμό ΕΟ απαρτίζουν επιχειρηματίες που πίσω τους υπάρχουν καινοτόμες εταιρείες όπως Spitogatos, MarineTraffic, Simply Burgers, Skroutz.gr, Fresh Line, Cobalt Music και πολλές ακόμη Ελληνικές επιχειρήσεις.
Πρόκειται για καταξιωμένους επιχειρηματίες που εγγυώνται τη διαφάνεια, αλλά και την αξία του διαγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι φοιτητές-επιχειρηματίες που θα διακριθούν θα κερδίσουν μεταξύ άλλων mentoring και συνεργασία με τα μέλη του Entrepreneurs’ Organization.
«Είναι ένας διαγωνισμός που γίνεται από επιχειρηματίες για επιχειρηματίες, και αυτό κάνει τη διαφορά», τονίζει ο κ. Δημήτρης Στρατάκης, ιδρυτής της βραβευμένης και διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας Unismack και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του. Εξάλλου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ίδιο, στην κριτική επιτροπή αλλά και ανάμεσα στους μέντορες του διαγωνισμού περιλαμβάνονται επιτυχημένοι και βραβευμένοι Έλληνες επιχειρηματίες που με την καινοτομία τους έχουν κερδίσει τις παγκόσμιες αγορές.
Ο διαγωνισμός στην Ελλάδα θα διεξαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου του 2022, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα αλλά και την προσωπικότητά τους, κερδίζοντας τη δυνατότητα παγκόσμιας διάκρισης καθώς και μια σειρά από άλλα βραβεία μεγάλης αξίας.
Ο νικητής του ελληνικού GSEA θα ταξιδέψει δωρεάν στη χώρα που θα διεξαχθεί ο τελικός διαγωνισμός, τον Μάιο του 2022. Πέραν αυτού, οι συμμετέχοντες που θα διακριθούν θα συμμετάσχουν σε προγράμματα accelerator ενώ θα λαμβάνουν καθοδήγηση από επιχειρηματίες του χώρου, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Επιπλέον, ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το συγκεκριμένο διαγωνισμό να ξεχωρίζει, όπως αναφέρει ο κ. Στρατάκης, είναι ότι δίνεται βάρος στον άνθρωπο-επιχειρηματία και όχι αναγκαστικά στην ιδέα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο λόγος είναι πως οι άνθρωποι που έχουν τις ικανότητες και τη θέληση θα πετύχουν αργά ή γρήγορα, ανεξάρτητα από την επιχειρηματική ιδέα.
Έτσι, βασικό κριτήριο –αντιπροσωπεύοντας και το 70% της βαθμολόγησης- είναι ο επιχειρηματίας και η προοπτική του να εξελιχθεί, ενώ ακολουθεί η επιχειρηματική ιδέα με ποσοστό 30%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η ύπαρξη κάποιας εταιρείας την οποία οι συμμετέχοντες να διαχειρίζονται επί τουλάχιστον έξι μήνες, με ελάχιστο έσοδο τουλάχιστον 500 ευρώ ή χρηματοδότηση 1.000 ευρώ. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φοιτούν σε κάποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, ανεξάρτητα αν πραγματοποιούν προπτυχιακές, μεταπτυχιακές σπουδές ή διδακτορική διατριβή.
Δήλωση συμμετοχής για το διαγωνισμό του 2022 .