Tης Στεφανίας Σούκη

Ηχηρό «παρών» στον εγχώριο τουριστικό κλάδο δίνει πλέον η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, αποκτώντας μαζί με τον όμιλο Τορνιβούκα το ιστορικό «Ολυμπος Νάουσα» της Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποιεί και την πρώτη προσπάθεια εισόδου στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, έχοντας εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αγορά του εμβληματικού King George της πλατείας Συντάγματος.

Η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, η οποία μέσω της συνδεδεμένης Grivalia Hospitality μπήκε ενεργά στον τουριστικό κλάδο στις αρχές του 2017 προχωρώντας στην πρώτη της κίνηση εξαγοράς εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στον Παναμά, είναι μεταξύ των υποψηφίων που κατέθεσαν προχθές, Τετάρτη, μη δεσμευτική πρόταση για την αγορά της 5άστερης μονάδας του Συντάγματος. Το χρονοδιάγραμμα ως προς την εξέλιξη, από εδώ και πέρα, των διαδικασιών από πλευράς της ιδιοκτήτριας Eurobank δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, ωστόσο θετικό αποτελεί το γεγονός ότι υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον- τουλάχιστον πέντε προσφορές- από ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια. Σημειωτέον ότι εκτός του King George, η Grivalia Hospitality έχει εξετάσει κι εξετάζει συνεχώς κι άλλες περιπτώσεις στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας και της Αττικής χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει περισσότερο, πλήν της περίπτωσης του ιστορικού ξενοδοχείου του Συντάγματος, όπου πλέον το ενδιαφέρον της είναι απτό.

Το νέο boutique hotel της Θεσσαλονίκης

Την είσοδο πάντως του ομίλου- μέσω πάντα του ξενοδοχειακού βραχίονα της Grivalia Hospitality- στην ελληνική τουριστική αγορά σηματοδοτεί η δρομολογούμενη αγορά του «Ολυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που πραγματοποίησε επίσης η Eurobank Ergasias και ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, με πλειοδότες το κοινό σχήμα των Grivalia Hospitality και Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε..

OlymposNaousa1

O βορειοελλαδίτικος όμιλος Τορνιβούκα που συνδέεται με την Μακεδονικά Ξενοδοχεία, έχει τα ξενοδοχεία Εagles Palace, The Excelsior & City Hotel και το νεότερο Eagles Villas, ένα αυτόνομο συγκρότημα, χτισμένο σε έκταση 70 στρεμμάτων ακριβώς πάνω από το ιστορικό ξενοδοχείο Eagles Palace στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής.

Το προσφερόμενο ποσό για το Ολυμπος Νάουσα ανέρχεται στα 5,46 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθούν κεφάλαια περί τα 6 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του οικήματος και τη μετατροπή του σε boutique ξενοδοχείο με χώρους εστίασης. To προσφερόμενο τίμημα είναι υψηλότερο από το ελάχιστο νούμερο που είχε θέσει η Eurobank (σ.σ. στα 4,75 εκατ. ευρώ), χαμηλότερο ωστόσο σε σχέση με την ελάχιστη τιμή που ζητούσε η τράπεζα προ διετίας, το 2015 (6,1 εκατ. ευρώ) σε παρόμοια διαδικασία, η οποία όμως τότε, λόγω του γενικότερου δυσμενούς επενδυτικού κλίματος, κατέληξε άδοξα. Στη διαδικασία της περασμένης Δευτέρας υποβλήθηκαν πέντε προσφορές, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, πλέον, των υποψηφίων επενδυτών, μεταξύ των οποίων και του ομίλου ΛΑΜΨΑ (Mεγάλη Βρετανία, King George).

To διατηρητέο επί της παραλιακής λεωφ. Νίκης, παραπλεύρως της πλατείας Αριστοτέλους, το οποίο στέγασε από το 1927 έως και τη δεκαετία του ’90 το θρυλικό εστιατόριο «Ολυμπος Νάουσα» έχει κηρυχθεί «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο».

Το κτίριο θεωρείται ορόσηµο ακριβώς λόγω της αρχιτεκτονικής του και του εστιατορίου που λειτουργούσε στο ισόγειο και με βάση τις εγκρίσεις που έχουν δοθεί, η χρήση του διατηρητέου αφορά, εκτός από την όψη του κτιρίου και τη λειτουργία του ως εστιατόριο για το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Το διατηρητέο παραμένει κλειστό από το καλοκαίρι του 1994 και μόνο η πρόσοψή του θυμίζει τις παλιές ένδοξες ημέρες, ενώ στα πλεονεκτήματα τώρα συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι δεν έχει εξαντληθεί η επιτρεπόµενη δόµηση του οικοπέδου.

Το ακίνητο «Ολυμπος Νάουσα» κατασκευάστηκε το 1926, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσσέ και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης της εποχής του μεσοπολέμου στο πλαίσιο του εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στη μπελ επόκ και τον νεοκλασικισμό.

olympos-naousa