Το σχολιασμό της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο των κατασκευών κάνει η Greenhill συμφερόντων Μπάκου –Καυμενάκη, αναλύοντας τα συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο και την παρουσία του Ολλανδικού fund Reggeborgh Invest.
H Greenhill υποστηρίζει ότι το πόρισμα της Επιτροπής, καταρρίπτει τα προσχήματα που χρησιμοποιούν άνθρωποι της Reggeborgh, που παριστάνουν τους παθητικούς μετόχους οι οποίοι παραμένουν σιωπηλοί αφήνοντας άλλους να διοικούν.
Όπως αναφέρουν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού που μελέτησε σε βάθος την υπόθεση και προφανώς συνεργάστηκε με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρόμοιοι χρηματιστηριακοί παίκτες, επηρεάζουν την λειτουργία της αγοράς ακόμα κι αν διαθέτουν μικρά ποσοστά μεγάλων εταιρειών.
Κι ένα μικρό ποσοστό αρκεί προκειμένου να πετύχουν κέρδη από την επιρροή που αποκτούν, επισημαίνεται.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι η ολλανδική εταιρεία έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες ακόμα κι αν έχει μικρό ποσοστό στη μία από αυτές ελέγχοντας τις αποφάσεις συμμετοχής ή μη σε έργο ή καθορίζοντας τους όρους λειτουργίας της αγοράς. Ουσιαστικά η Επιτροπή εξηγεί και την απόσυρση της ΑΚΤΩΡ από τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας αλλά και άλλους μικρότερους.
Επηρεάζουν τις συνθήκες ανταγωνισμού όχι μόνον συμμετέχοντας αλλά και απέχοντας.
Και για το παιχνίδι αυτό δεν χρειάζεται να έχουν μεγάλο ποσοστό ακόμα και ένα μικρό κρίσιμο ποσοστό σε μια εταιρεία τους δίνει ισχύ. Γι’ αυτό υπονοείται ότι πρέπει να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο. Η πρακτική Reggeborgh, ήταν φαίνεται τόσο προκλητική στην ελληνική αγορά που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Όπως αναφέρεται ακόμα και μετά τη μείωση του ποσοστού της Reggeborgh στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελεί οριακά τον δεύτερο μέτοχο:«Μετά τη μείωση του ποσοστού επένδυσης της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Reggeborgh εξακολουθεί να αποτελεί οριακά το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο και σε κάθε περίπτωση «κρίσιμο» (pivotal) μέτοχο (σε συνασπισμούς ψηφοφορίας) για τη λήψη αποφάσεων σύμφωνα με τις μετρήσεις του προαναφερθέντος δείκτη δύναμης ψηφοφορίας. Την ίδια στιγμή, το μερίδιο μειοψηφικής συμμετοχής στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ αυξήθηκε σταθερά και σήμερα η REGGEBORGH αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους στην εν λόγω εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα κατέχει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών (call option) που προβλέπεται σε σύμβασή της με τον μέτοχο μειοψηφίας […].
Παρά τις αλλαγές των ακριβών ποσοστών επένδυσης στις δυο κύριες ανταγωνίστριες εταιρείες (και της σχετικής αλλαγής κατάταξης των μετόχων), γεγονός παραμένει ότι η Reggeborgh είχε σημαντική παρουσία και πιθανώς πραγματικό έλεγχο υπό οικονομική έννοια σε μια εκ των δυο εταιρειών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μολονότι η ταυτότητα της εταιρείας όπου κατείχε σχετικό έλεγχο μπορεί να άλλαξε στην πορεία των εξελίξεων της μετοχικής τους σύνθεσης.
Η επιρροή της Reggeborgh
Επομένως, υπάρχει πιθανότητα σύμφωνα με τη θεωρία κοινών οριζοντίων συμμετοχών η REGGEBORGH να ασκεί επιρροή τουλάχιστον στη μια εκ των δυο εταιρειών όπου έχει σχετικό έλεγχο καθώς επίσης και να στρεβλώνει τη συμπεριφορά της είτε θετικά (maximizing total portfolio value) είτε αρνητικά (as a disruptive shareholder-investor) λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά της συμφέροντα και από τις δυο μαζί επενδύσεις στις ανταγωνίστριες εταιρείες. Παλαιότερες ή πιθανώς μέλλουσες κινήσεις της REGGEBORGH όπως π.χ. η πρόταση για αλλαγή του ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή η πρόσφατη πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως και 120 εκ ευρώ για την προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μετόχων στις 02/04/2021, συνεπικουρούν και ενδεχομένως ενισχύουν ή διαλευκάνουν τα κίνητρα επένδυσης και το ρόλο του επενδυτικού ομίλου στις δυο ανταγωνίστριες εταιρείες παράλληλα.
Αντίστοιχα, κινήσεις λοιπών μετόχων ή νέων επενδυτών και αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης ή εταιρικής διακυβέρνησης των δυο εταιρειών ενδέχεται να αλλάξει τη συνολική εκτίμηση του μεγέθους και προοπτικής πιθανού ρίσκου για στρέβλωση του ανταγωνισμού λόγω των κοινών οριζόντιων συμμετοχών της REGGEBORGH.
Επίσης η συμμετοχή του εν λόγω θεσμικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο των ανταγωνιστριών εταιρειών (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ) θα μπορούσε να κριθεί προβληματική και σε επίπεδο ενδεχόμενου συντονισμού των συμπεριφορών των ανταγωνιστριών εταιρειών σε διάφορες επί μέρους αγορές όπου δραστηριοποιούνται.
Ιδιαίτερα, λόγω και της ίδιας της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης από πλευράς Reggeborgh, στον κατασκευαστικό κλάδο ο κίνδυνος του συντονισμού είναι ενισχυμένος.
Διαβάστε ακόμη:
Ελαστικό ωράριο: Οι αλλαγές σε υπερωρίες και 8ωρο
Βρετανοί τουρίστες για διακοπές από 17 Μαΐου – Στην «πράσινη λίστα» μπαίνει η Ελλάδα