search icon

Επιχειρήσεις

Grant Thornton: Πώς και γιατί εφαρμόζουμε την 4μερη εργασία στην Ελλάδα (pics)

Το newmoney μίλησε με την Κατερίνα Κουλούρη, partner και head of People Experience & Culture της Grant Thornton για το σκεπτικό της απόφασης, τις προοπτικές πιο γενικευμένης εφαρμογής, αλλά και τα «γραφειοκρατικά» της υλοποίησης

Το παγκόσμιο κίνημα για την εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών έφτασε και στην Ελλάδα, έστω με πιλοτικές εφαρμογές. Η εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Grant Thornton ήταν η πρώτη επιχείρηση στην χώρα, που ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τετραήμερη εργασία τον Αύγουστο, χωρίς περικοπές στους μισθούς, ούτε αύξηση των ωρών εργασίας τις υπόλοιπες ημέρες.

Η απόφαση, μέρος του προγράμματος “Go Beyond”, αφορά σε πάνω από 1.000 εργαζόμενους στα γραφεία της Grant Thornton σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηράκλειο. Η εταιρεία έχει υπερτριπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της την τελευταία 10ετία και το 45% του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και το 45% των νέων προσλήψεων είναι γυναίκες.

Το newmoney μίλησε με την Κατερίνα Κουλούρη, partner και head of People Experience & Culture της Grant Thornton για το σκεπτικό της απόφασης, τις προοπτικές πιο γενικευμένης εφαρμογής, αλλά και τα «γραφειοκρατικά» της υλοποίησης.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα εφαρμογής 4μερης εργασίας τον Αύγουστο;

«Η ιδέα εφαρμογής της πρωτοβουλίας για ευέλικτη εργασία, ήρθε από τα στελέχη μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να λαμβάνουμε συνεχώς υπόψιν τον «παλμό» και τις ανάγκες των ανθρώπων μας και για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει πολλαπλά κανάλια ώστε όλοι οι άνθρωποί μας να έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν. Κάποια από αυτά είναι η διεξαγωγή της ετήσιας παγκόσμιας έρευνας εργαζομένων «People Voice», η έρευνα «Pulse Survey», τα θεματικά polls, οι ανοιχτές συζητήσεις ή τα focus groups ανά τμήμα καθώς και τα ‘Breakfast with the CEO’, δηλαδή οι πρωινές συναντήσεις του κ. Βασίλη Καζά, Διευθύνοντα Συμβούλου της Grant Thornton, με τα στελέχη μας.»

Πώς υποδέχθηκε το προσωπικό την ανακοίνωση;

«Η ανακοίνωση για εφαρμογή τετραήμερης εργασίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να επηρεάζεται το ωράριο εργασίας ή οι μισθολογικές απολαβές των στελεχών μας, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους ανθρώπους μας, καθώς ο Αύγουστος θα τους προσφέρει τις επιπλέον ημέρες που τόσο έχουν ανάγκη για την ξεκούραση τους. Εκτός από τις επιπλέον ημέρες για ξεκούραση που θα δοθούν, θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι βλέπουν έμπρακτα πως οι ανάγκες τους ακούγονται και γίνονται πραγματικότητα.

Αξίζει να αναφέρω πως αντίστοιχο ενθουσιασμό και στήριξη της ιδέα και πρωτοβουλίας έδειξαν τόσο οι πελάτες όσο και οι συνεργάτες μας, γεγονός το οποίο μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Πρόκειται άλλωστε για ένα ακόμη βήμα που πραγματοποιούμε προς την υλοποίηση της υπόσχεσής μας “Go Beyond. Move forward together”. Στην Grant Thornton δεν στοχεύουμε στην απλή πρόβλεψη του αύριο αλλά στην διαμόρφωσή του, για εμάς, τους συνεργάτες μας και την κοινωνία.»

Διαβάζουμε ότι οι 4 ημέρες που δίνονται στο προσωπικό δεν «στοιχίζουν» σε αποδοχές, όμως μήπως αφαιρούνται από το σύνολο των ημερών άδειας που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος; Μήπως δηλαδή αναγκάζεται να πάρει 4 μέρες μέσα στον Αύγουστο, που θα προτιμούσε να πάρει έναν άλλο μήνα;

«Όπως ανέφερα και πιο πριν, οι τέσσερις επιπλέον ημέρες αδείας τον μήνα Αύγουστο, τουλάχιστον για την Grant Thornton, σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσουν το ωράριο εργασίας των ανθρώπων μας ή τις μισθολογικές τους απολαβές. Δεν πρόκειται για μεταφορά ωρών εργασίας σε προηγούμενες ημέρες, δεν επηρεάζεται το υπόλοιπο ημερών αδείας που έχει. Οι τέσσερις επιπλέον ημέρες, προστίθενται στο συνολικό αριθμών των νόμιμων ημερών αδείας που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος.»

Στα «γραφειοκρατικά» της υπόθεσης, αυτές οι 4 επιπλέον ημέρες άδειας πώς καταχωρούνται, για παράδειγμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ;

«Είναι σχεδόν βέβαιο πως όταν υπάρχουν καινοτόμες δράσεις, υπάρχει μια δυσκολία στην πρώτη εφαρμογή τους. Η εταιρεία εφαρμόζει όλες τις διατάξεις του Εργατικού Νόμου και αυτό θα πραγματοποιήσει και τώρα. Υπάρχουν δυνατότητες καταχώρησης για ενημέρωση του ΕΡΓΑΝΗ με την προσαρμογή της δήλωσης των ημερών ως π.χ. ρεπό.»

Η 4ήμερη εργασία είναι ένα διεθνές κίνημα που υποστηρίζει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν πλέον εφικτή τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας χωρίς κόστος στην παραγωγικότητα των εταιρειών. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

«Πρόκειται πράγματι για ένα κίνημα που στηρίζει αυτή την ιδέα. Είναι ένα θέμα που συζητείται σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 3-4 χρόνια και ήδη υπάρχουν εταιρείες παγκοσμίως που το εφαρμόζουν σε πιλοτικό στάδιο. Τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν το στηρίζουν, μένει μόνο να δούμε πώς θα εξελιχθεί μελλοντικά, στην πράξη.»

Στην Grant Thornton βλέπετε τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα να έχουν αλλάξει τον τρόπο που εργάζεται το προσωπικό, καθιστώντας εφικτή τη μείωση των ωρών εργασίας; Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα;

«Στην Grant Thornton έχουμε πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε νέα τεχνολογικά μέσα, που στόχο έχουν την απλοποίηση των εργασιών, την αυτοματοποίηση διαδικασιών και κατ’ επέκταση, τη δημιουργία πιο παραγωγικού χρόνου για τους ανθρώπους μας. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο βέβαια. Πάντα υπάρχει κάτι νέο, κάποια πρόταση που θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Σήμερα, η εταιρεία υλοποιεί περισσότερα από πέντε νέα βασικά τεχνολογικά συστήματα (ATS, CRM, RPAs, και άλλα).»

Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του μέτρου πέρα από τον Αύγουστο;

«Η ευρεία εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου διαφαίνεται πως θα είναι η βασική μορφή (ευέλικτης) εργασίας στο μέλλον. Η υλοποίηση του μοντέλου, προϋποθέτει όμως πολύ προσεκτικό σχεδιασμό, εξέταση μελλοντικών προκλήσεων και σταδιακή υλοποίηση (testing periods) για να μπορέσει να καλύψει όλες τις πτυχές και τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και των εταιρειών. Είναι μια απόφαση, για κάθε εταιρεία, με πολλές παραμέτρους και φυσικά για να εφαρμοστεί μια τέτοια πρωτοποριακή πολιτική θα πρέπει να υπάρξει και το κατάλληλο έδαφος, στο ευρύτερο επαγγελματικό περιβάλλον, ώστε να μπορεί να την υποδεχθεί και να τη στηρίξει.»

Το πρόγραμμα “Go Beyond” περιλαμβάνει και άλλες δράσεις;

«Το “Go Beyond” δεν είναι απλά μία υπόσχεση, αλλά ένα όραμα που μετουσιώνεται σε δράσεις και πράξεις. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν περιορίζεται μόνο στην τετραήμερη εργασία για τον Αύγουστο, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες δράσεις. Πέρα, λοιπόν, από την καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας για τον Αύγουστο, έχουμε θεσπίσει και τη δράση των «Early Leave days», δηλαδή συγκεκριμένες ημέρες του έτους κατά τις οποίες το προσωπικό αποχωρεί νωρίτερα (στις 13:00) από την εργασία του, ενώ έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές αναβαθμίσεις στη μισθολογική πολιτική και τα προνόμια που παρέχει μία εταιρία, καλύπτοντας όλες τις βαθμίδες του προσωπικού.

Επίσης, παρέχουμε ασφάλεια υγείας για τους εργαζομένους αλλά και τα εξαρτώμενα μέλη τους, ενώ φροντίζουμε και για τη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, μέσα από την παροχή συμβουλευτικής γραμμής, η οποία προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε καθημερινή βάση στο σύνολο του προσωπικού και των οικογενειών τους. Παράλληλα, διεξάγουμε σε τακτική βάση σεμινάρια με ποικίλες και ενδιαφέρουσες θεματολογίες για ολόκληρο το προσωπικό μας, μία δράση που επίσης βραβεύτηκε στα Health & Safety Awards 2022.

Πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην εταιρία

Μέσα από όλες τις παραπάνω δράσεις δημιουργούμε σταδιακά ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο συμβάλλει στη εξέλιξη των ανθρώπων μας και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινηθήκαμε άλλωστε και μέσα από τη μεταφορά μας στα νέα μας γραφεία, τα οποία αποτελούν ένα σύγχρονο και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον που προάγει τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τον διάλογο, απαραίτητα συστατικά για την εξέλιξη των ανθρώπων μας.»

Τέλος, η Κατερίνα Κουλούρη δήλωσε στο newmoney ότι η Grant Thornton, εν μέσω της πανδημίας, προχώρησε σε αναβαθμίσεις στη μισθολογική πολιτική, ενώ παράλληλα αύξησε τις παροχές τόσο σε είδος όσο και σε αξία, σε όλες τις βαθμίδες του προσωπικού.

Διαβάστε ακόμη:

Παίρνει το rebound η Wall Street – Προς κέρδη άνω του 3% στην εβδομάδα

Deutsche Bank: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες αλλά δεν είναι ακόμα στο επίκεντρο των επενδυτών

Πού «ακουμπούν» τις αποταμιεύσεις τους οι Έλληνες αποταμιευτές

Exit mobile version