Ο Λουκ Σταρκ είναι επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου στο Οντάριο του Καναδά και μελετά τις κοινωνικές και ηθικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Τον περασμένο Νοέμβριο, υπέβαλε αίτηση στη Google για να λάβει μία μη επιστρεπτέα ερευνητική επιχορήγηση ύψους έως και 60.000 δολαρίων στα πλαίσια της προσπάθειας του τεχνολογικού κολοσσού να στηρίξει επιστήμονες και ερευνητές που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους.
Όπως ο ίδιος δηλώνει, έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση «λόγω της αίσθησης που είχα μέχρι εκείνη τη στιγμή για το γεγονός ότι η Google εργαζόταν για τη δημιουργία μιας πραγματικά ισχυρής και κυρίως ηθικής ηγετικής ομάδας AI.» Όταν υπέβαλε την αίτηση, όμως, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως λίγους μήνες αργότερα θα ήταν εκείνος που θα έκλεινε τελικά την πόρτα στη Google απορρίπτοντας το όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό των 60.000 δολαρίων.
Ο λόγος;
Στα τέλη Νοεμβρίου, έγινε γνωστή η είδηση πως ο γίγαντας της τεχνολογίας προχωρά στην απόλυση της Τίμνιτ Γκεμπρού, επικεφαλής της ομάδας δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας. H Γκεμπρού διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πρωτοποριακή έρευνα σχετικά με την προκατάληψη του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου εναντίον έγχρωμων ατόμων. Η απόλυσή της ήρθε λίγο αφότου η ίδια διαμαρτυρήθηκε έντονα εντός της εταιρείας για το γεγονός πως ο αμερικανικός κολοσσός «φιμώνει τις φωνές μειονοτικών ομάδων».
Σύμφωνα με το CNN, η Γκεμπρού είχε δηλώσει τότε πως απολύθηκε από την Google επειδή έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο επέκρινε τη στάση της εταιρείας απέναντι σε μειονότητες, ενώ αποκάλυψε πως και η ίδια βίωνε ρατσιστικές συμπεριφορές από πολλά στελέχη της εταιρείας.
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί, λίγες εβδομάδες αργότερα, την πόρτα της εξόδου από τον τεχνολογικό κολοσσό θα δει και Μάργκαρετ Μίτσελ η οποία είχε υπηρετήσει επίσης ως συν-επικεφαλής έρευνας της ομάδας δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης της Google μαζί με την Γκεμπρού. Η Μίτσελ δεν δίστασε να υπερασπιστεί ανοιχτά και με σθένος την πρώην συνάδελφό της, επικρίνοντας δημοσίως τόσο τη μεταχείριση της Google απέναντί της, όσο και την αδυναμία της εταιρείας γύρω από ζητήματα όπως η ποικιλομορφία και η ένταξη.
Η αποχώρηση και των δύο προκάλεσε ένα ευρύ κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπό τους όχι μόνο από εργαζομένους και άτομα εντός της εταιρείας αλλά και από πολλούς απλούς πολίτες αφού το θέμα έλαβε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις. Περίπου 6.000 άτομα – συμπεριλαμβανομένων 2.700 υπαλλήλων της Google – υπέγραψαν τότε ανοιχτή επιστολή υπέρ τους. Σε απάντηση, ο Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, έστειλε ένα email σε όλη την εταιρεία στις αρχές Δεκεμβρίου λέγοντας ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα διερευνήσει σε βάθος τα περιστατικά αναγνωρίζοντας μάλιστα πως ότι η εταιρεία χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο όσον αφορά στη βελτίωσή της γύρω από τέτοιου είδους αμφιλεγόμενα ζητήματα.
Όλα αυτά ήταν που επηρέασαν τον Σταρκ και τον οδήγησαν τελικά στην απόρριψη της χρηματικής βοήθειας της Google. Η εταιρεία είχε πράγματι εγκρίνει τη χρηματοδότησή του, όμως, ο καθηγητής δήλωσε πως αισθάνθηκε αμέσως την υποχρέωση να απορρίψει την πρόταση της Google ως μία κίνηση σεβασμού και συμπαράστασης στις Γκεμπρού και Μίτσελ.
«Ανυπομονώ να έχω ξανά τη δυνατότητα να συνεργαστώ με την Google Research. Αυτό θα γίνει όμως μόνο τη στιγμή που ο οργανισμός και οι ηγέτες του θα έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης και οι συνθήκες εργασίας θα είναι καλύτερες» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Η Γκεμπρού δήλωσε ότι εκτιμά βαθιά την απόφαση και τη στάση του Στάρκ. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό και μια εξαιρετική ευκαιρία για να την απορρίψει κάποιος ειδικά όταν βρίσκεται στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα.»
Τα χρηματικά ποσά έχουν μικρή σημασία για την Google. Όμως, οι αυξανόμενες επιπτώσεις από την κόντρα μεταξύ της εταιρείας και της ομάδας AI της ελλοχεύει πολλούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φήμη και το κύρος του κολοσσού. Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι, τα τελευταία 15 χρόνια, η εταιρεία έχει εγκρίνει περισσότερες από 6.500 επιχορηγήσεις. Ο Σταρκ είναι το πρώτο άτομο που απορρίπτει αυτή την επιχορήγηση.
Διαβάστε ακόμα:
Aυτό είναι το δεύτερο 5άστερο που θέλει ο Mr Cocomat στου Μακρυγιάννη
Διόδια: Πώς θα πληρώνουμε – Τι αλλάζει
Επίδομα 400 ευρώ: Οι 3 αλλαγές που αυξάνουν τους δικαιούχους