search icon

Επιχειρήσεις

Gizelis Robotics: Καμπανάκι απ’ τον ορκωτό, κεφαλαιακές ενέσεις και νέα ευκαιρία (pics)

Δυσκολότερο αποδεικνύεται το στοίχημα για την πρώτη ελληνική εταιρεία ρομποτικών συστημάτων

Πολύ πιο δύσκολο αποδεικνύεται το στοίχημα που έχει βάλει ο κ. Ευάγγελος Γκιζελής για να δημιουργήσει μία ελληνική εταιρεία ρομποτικών συστημάτων που θα μπορούσε να παράξει τεχνολογία και συνάμα θα είναι ανταγωνιστική σε εμπορικό επίπεδο στην εποχή του «industry 4.0»! Η Gizelis Robotics, που παρουσιάστηκε προς εξαετίας ως η πρώτη συγκροτημένη ελληνική προσπάθεια στο χώρο, προσπαθεί ακόμα να βρει το χώρο της στην αγορά κάνοντας ένα σημαντικό ‘πισωγύρισμα’ σε επίπεδο μεγεθών τη χρήση 2023 που της προκάλεσε σημαντικές ζημιές και “εξαέρωση” των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία και κατέστησαν αρνητικά. Σε μία προσπάθεια να κλείσει η “τρύπα” και να λάβει νέα ώθηση η εταιρεία αυτή την περίοδο επιχειρείται μία κεφαλαιακή “ένεση” από τρεις διαφορετικές πηγές, που αλλάζουν τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και παράλληλα γίνεται μία προσπάθεια αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης με διεκδίκηση περισσότερων συμβολαίων στο εξωτερικό, αφού πρώτα προηγήθηκαν σημαντικές περικοπές, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης προσωπικού κατά 20% (σσ από 44 άτομα το 2022 μειώθηκαν σε 35 στο τέλος του ‘23).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πρόσφατες εμπορικές συνεργασίες με την αμερικανική Alliance Automation και τη ρουμανική Normandia, οι οποίες γίνονται αποκλειστικοί διανομείς των προϊόντων της Gizelis Robotics στις χώρες τους μέσω των οποίων επιχειρείται ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας.

“Ως τώρα οι απαιτητικές δουλειές που παίρναμε απαιτούσαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι Έρευνας και Ανάπτυξης προκειμένου να εφαρμόσουμε λύσεις. Πλέον αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε”, λέει στο newmoney ο κ. Γκιζελής. “Με βάση τις έτοιμες λύσεις που ήδη έχουμε φτιάξει, όπως για παράδειγμα στο εργοστάσιο της CALPAK να πουλάμε στο εξωτερικό και να έχουμε περισσότερες επιστροφές. Οπότε μία απ’ τις λύσεις πχ που προσφέρουμε στην Alliance Automation είναι αυτές για μπόιλερ. Μιλάμε για ρομποτικές λύσεις μαζί με το after sales support. Αρα δεν μιλάμε απλά για μία νέα αγορά αλλά και μία αγορά απ’ οπου μπορούμε να περιμένουμε καλύτερη κερδοφορία με δεδομένο ότι μιλάμε για έτοιμες λύσεις. Κάτι αντίστοιχο θα κάνουμε με τις ρομποτικές λύσεις που έχουμε ετοιμάσει στην τυροκομία και το γιαούρτι ή την παλετοποίηση

Η «μάχη» για ανόρθωση περιγράφεται επαρκώς στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 που ανήρτησε με καθυστέρηση στο ΓΕΜΗ η Gizelis Robotics.

Σύμφωνα με αυτές ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 30,96%, στα 4 εκατ. ευρώ περίπου, από 5,81 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Συνάρτηση της εξέλιξης αυτής το κόστος πωληθέντων μειώθηκε μεν κατά 586 χιλ. ευρώ περίπου, στα 3,69 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εν τούτοις δεν ήταν αρκετό, όπως επίσης και οι περικοπές σε μισθοδοσία του προσωπικού ή τα έξοδα διοίκησης, να διατηρήσει την εταιρεία σε κερδοφόρα τροχιά. Το αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων «έδειξε» ζημιές ύψους 1,27 εκατ. ευρώ περίπου έναντι κερδών 130 χιλ. ευρώ το 2022. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν καθαρές ζημιές σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 151 χιλ. ένα χρόνο πριν!

 

Σημειωτέον πως τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας στη λήξη της χρήσης είχαν μειωθεί στα 137 χιλ. ευρώ περίπου, από 415 χιλ. ευρώ ένα χρόνο πριν ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας είχαν αυξηθεί στα 7,69 εκατ. ευρώ , έναντι 7,38 εκατ. ευρώ το 2022.

Έτσι, όπως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις, τα Ίδια Κεφάλαια “εξαϋλώθηκαν” και κατέστησαν αρνητικά. Συγκεκριμένα στο τέλος της χρήσης ήταν -519.917 ευρώ από 780.082 ευρώ ένα χρόνο πριν. Γεγονός για το οποίο προειδοποιεί ο ορκωτός στην έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις, όπως επίσης προειδοποιεί για το γεγονός ότι το σύνολο των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων της. Έτσι, υπογραμμίζει πως «οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της».

«Ενέσεις» και αλλαγή στο μετοχικό

Προκειμένου να κλείσει η “τρύπα” η διοίκηση υπό τον κ. Ευάγγελο Γκιζελή ενημερώνει για τρεις κινήσεις που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα και αναμένεται να ενισχύσουν τα Κεφάλαια της εταιρείας, αλλάζοντας όμως και τις μετοχικές ισορροπίες. Οι τελευταίες κλείνουν ξεκάθαρα υπέρ του ίδιου του κ. Γκιζελή, ο οποίος καθίσταται ο αδιαμφισβήτητος, πλειοψηφών μέτοχος ελέγχοντας άμεσα και έμμεσα το 69% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως εξάλλου είχε ενημερώσει με ανακοίνωση του απ’ το περασμένο καλοκαίρι. 

Ως εκ τούτου η συμμετοχή της Brookstreet Equity Partners, έπειτα και από την κεφαλαιοποίηση δανείων της κυπριακής Foberanza Ltd προς την Rototics περιορίστηκε στο 25%. Σημειωτέον πως το Private Equity Fund υπό τον κ. Όμηρο Σαρικα είχε παράσχει στρατηγική χρηματοδότηση στην Gizelis Robotics απ’ το 2019 προκειμένου να προχωρήσει με το επενδυτικό της πλάνο.

Σημειωτέον πως μερίδιο 6% στην εταιρεία έχει ο τεχνολογικός διευθυντής κ. Παναγιώτη Λάιος.

Αναλυτικά οι κεφαλαιακές “ενέσεις” που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων ήταν οι εξής:

1. Ποσό 230 χιλ. ευρώ προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την εταιρεία Metallica IKE. Η εταιρεία ανήκει κατά 100% στην VSG Technologies LTD η οποία ανήκει κατά 100% στον κ. Ευάγγελο Γκιζελή. Σύμφωνα με την Gizelis Rototics, τα χρήματα έχουν κατατεθεί στην εταιρεία από τον Ιούλιο του 2024 και εκκρεμεί η απόφαση ΓΣ. Με αυτήν την ΑΜΚ η Metallica θα κατέχει το 49,29% των μετοχών της Gizelis Robotics A.B.E.E..

2. Κεφαλαιοποίηση δανειακής υποχρέωσης ποσού 400 χιλ. ευρώ προς την Foberanza Ltd. Στην νέα μετοχική σύνθεση και μετά την κεφαλαιοποίηση μέρος του δανείου η Foberanza Ltd κατέχει το 25% των μετοχών της Robotics.

3. Κεφαλαιοποίηση εμπορικής υποχρέωσης ποσού 400 χιλ. ευρώ προς την ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΚΙΖΕΛΗΣ Α.Ε.. Στην νέα μετοχική σύνθεση και μετά την κεφαλαιοποίηση της υποχρέωσης η ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΚΙΖΕΛΗΣ Α.Ε. κατέχει το 7,56% των μετοχών της Gizelis Robotics A.B.E.E..

Δομικές αλλαγές

Με τις συγκεκριμένες κινήσεις η διοίκηση θεωρεί ότι μπορεί να έχει το χώρο και την ευελιξία να συνεχίσει την προσπάθεια της. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

«Η οικονομική κατάσταση της Εταιρείας χρήζει αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης που θα επικεντρωθεί στην εξομάλυνση στις λειτουργικής μόχλευσης σε σχέση με τον υφιστάμενο τζίρο και την εφαρμογή νέου εμπορικού μοντέλου το οποίο θα δημιουργήσει κέντρα εσόδου μεγαλύτερης κερδοφορίας με στόχο να ενισχυθούν οι λειτουργικές ταμιακές ροές», σημειώνει μεταξύ άλλων. Σε άλλο σημείο τονίζει πως «η μείωση του κύκλου εργασιών της Εταιρείας παράλληλα με τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική αγορά, αποτελεί σημαντική πρόκληση δημιουργώντας την ανάγκη επανασχεδιασμού του αναπτυξιακού μοντέλου. Η Διοίκηση θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ρομποτικών εφαρμογών και στην έρευνα νέων τεχνολογιών προκειμένου να πετύχει γρήγορες και κερδοφόρες τεχνικές λύσεις με έμφαση την αγορά του εξωτερικού και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματοποίηση μιας ιδιαίτερα σημαντικής συνεργασίας».

Η στόχευση στις ΗΠΑ οδήγησε εξάλλου και στην απόφαση εκ μέρους της εταιρείας της πρόσληψης του κ. Γιάννη Στάθη τον περασμένο Νοέμβριο στη θέση του αναπλ. διευθύνοντος συμβούλου. Ο κ. Στάθης ήταν Διευθυντής Στρατηγικών Συνεργασιών στην DoorDash ενώ παλαιότερα είχε θητεύσει στις: SCIENTIFIC GAMES DIGITAL, Ιntralot, Google, Procter & Gamble και Bayer.

Διαβάστε ακόμη

Προσοχή: Τι θα ισχύει με τις φορολογικές δηλώσεις

Ο Ερντογάν βλέπει ότι τα επιτόκια της Τουρκίας θα μειωθούν σίγουρα το 2025

Συγγνώμη ζήτησε ο Πούτιν από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για το αεροπλάνο που έπεσε στο Καζακστάν (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version