Περίπου 4,5 χρόνια έχουν περάσει μετά τον αδόκητο χαμό του ιδρυτή και διοικητικού ηγέτη του Ομίλου «Βιοϊατρική» Δρ. Βαγγέλη Σπανού στο πρώτο κύμα των θυμάτων της πανδημίας covid19. Ωστόσο ο φορέας παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης εξακολουθεί να πασχίζει να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για επέκταση εν μέσω έντονου ανταγωνισμού αλλά και των ζημιών.

Με τον κ. Γιώργο Σπανό, το γιο του αποβιώσαντος ιδρυτή, στο “τιμόνι” ο Όμιλος καταγράφει τρεις ζημιογόνες χρήσεις και μία κερδοφόρα. Η τελευταία ήταν το 2021 όταν υπήρξε “έκρηξη” της ζήτησης για πάσης φύσεως διαγνωστικές εξετάσεις με “αιχμή” βέβαια τα τεστ έναντι του covid19.

Μάλιστα, το 2023, όπως προκύπτει απ’ τις οικονομικές καταστάσεις που φρόντισε να αναρτήσει χθες ο Ομιλος στο ΓΕΜΗ, κατεγράφη σχεδόν διπλασιασμός των ζημιών του Ομίλου μαζί με μια μικρή κάμψη στον κύκλο εργασιών της τάξεως του 2,6%.

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 192,46 εκατ. ευρώ από 193,14 εκατ. ευρώ το 2022. Μετά την αφαίρεση των επιστροφών για rebate & clawback ποσού 50,23 εκατ. ευρώ περίπου, οι καθαρές πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 142,22 εκατ. ευρώ από 145,95 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Την ίδια ώρα τα προ φόρων αποτελέσματα του Ομίλου ανήλθαν σε ζημιές 10,71 εκατ. ευρώ από ζημιές 6,29 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, και τα μετά φόρων αποτελέσματα 11,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,32 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές της μητρικής ήταν 9,95 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ο Όμιλος στη χρονιά που ξέσπασε ο covid19 είχε καθαρές πωλήσεις 130,47 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημιές 9,49 εκατ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο μετά οι καθαρές πωλήσεις κάνουν “άλμα” στα 164,52 εκατ. ευρώ και ο Όμιλος σημειώνει καθαρά κέρδη 13,72 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως οι μέτοχοι σπεύδουν να ‘τραβήξουν’, μαζί με κέρδη παλαιότερων χρήσεων, ως ένα συνολικό μέρισμα 19,92 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών τα συσσωρευμένα κέρδη του Ομίλου περιορίστηκαν στα 14,28 εκατ. ευρώ. Επίσης το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων στο τέλος της χρήσης ήταν 30,42 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 42,13 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Το γεγονός ότι η περυσινή χρονιά ήταν δύσκολη για τον Όμιλο φαίνεται και απ’ τη σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας στον οποίο προέβη η διοίκηση υπό τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Δρ. Γιώργο Σπανό. Συγκεκριμένα το απασχολούμενο προσωπικό στον Ομιλο μειώθηκε κατά 222 άτομα, στα 2.301. Από τη μητρική περιορίστηκαν κατά 207 άτομα οι εργαζόμενοι, και έτσι στο τέλος του 2023 είχαν φθάσει τους 1675.

«Η Εταιρεία, ως ηγέτιδα στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση και εκμετάλλευση νέων ευκαιριών έστω μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα και θα προσπαθήσει να αναπτύξει νέες καινoτόμες υπηρεσίες τις οποίες θα προωθήσει μέσα από νέα κανάλια διανομής», αναφέρει στο σημείωμα του ο Πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Σπανός.

Ρευστότητα

Ο δείκτης γενικής ρευστότητας του Ομίλου για τη χρήση 2023 βάσει των οικονομικών καταστάσεων της 31.12.23 είναι 0,73 έναντι 1,14 για το 2022 και της Εταιρείας για το 2023 0,61 έναντι 0,98 για το 2022. Ο δείκτης αυτός, σύμφωνα με τη διοίκηση, δείχνει την επάρκεια κάλυψης από τα κυκλοφοριακά στοιχεία ενεργητικού στη μονάδα των άμεσων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μάλιστα σημειώνεται στην οικονομική έκθεση πως εάν ληφθούν υπόψη οι σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης περί διακανονισμού των δόσεων α) clawback 2021 (120 δόσεις-ΦΕΚ 2267/Β/16- 04-2024), β) 2022 (12 δόσεις- ΦΕΚ 5300/20-09-2024) και γ) της σχετικής ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ στις 19-9-2023 σχετικά με τις καταβολές των ποσών του Clawback 2023 με σκοπό την ανάκτηση προείσπραξης των μηνών 9ου, 10ου και 11ου 2023, τότε ο δείκτης γενικής ρευστότητας ανέρχεται σε 1,11 για τον Όμιλο και 1,01 για την Εταιρεία. Αντίστοιχα, το κεφάλαιο κίνησης για την Εταιρεία και τον Όμιλο ανέρχεται σε θετικό ποσό, 7,02 εκατ και 632 χιλ ευρώ αντίστοιχα

Στο τέλος της χρήσης τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα αυτών ήταν στα 12,1 εκατ. ευρώ περίπου.

Το σύνολο των μακροπρόθεσμεων υποχρεώσεων του Ομίλου περιορίστηκε στα 108,62 εκατ. ευρώ έναντι 126,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν 39,29 εκατ. ευρώ (από 19,51 εκατ.). Αντίθετα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων αυξήθηκε στα 63,05 εκατ. ευρώ από 54,28 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, εκ των οποίων τα δάνεια έφθασαν τα 28,26 εκατ. ευρώ από 17,58 εκατ.

Οι επενδύσεις

Κατά την περυσινή χρήση ο Ομιλος επένδυσε 5,7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του απεικονιστικού αλλά και του λοιπού ιατρικού εξοπλισμού σε Αττική ,Θεσσαλονίκη , Χαλκίδα και Κύπρο. Επίσης επένδυσε 2,5 εκατ. ευρώ σε ψηφιακές υποδομές και συγκεκριμένα για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος PACS και VNA σε όλο το δίκτυο του Ομίλου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα αποθήκευσης και διαχείρισης εξετάσεων το οποίο εισήχθη στο σύνολο των Διαγνωστικών Κέντρων του Ομίλου. Παράλληλα προέβη σε μια 10ετή συμφωνία συνεργασίας με την SIEMENS Healthineers για την υποστήριξη του συγκεκριμένου έργου. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας, προβλέπεται η ανανέωση όλου του απεικονιστικού εξοπλισμού και η υιοθέτηση και εφαρμογή ψηφιακών λύσεων με απώτερο στόχο την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Για clawback

Σημειώνεται ότι η μητρική εταιρεία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και του εξουσιοδοτικού νόμου για το rebate και για το clawback, όπως έχουν κάνει και όλες οι εταιρείες μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών. Στις εμπορικές απαιτήσεις 31.12.2023 των οικονομικών καταστάσεων έχει συμψηφιστεί συνολικό ποσό clawback ετών 2021 , 2022, 2023 26,6 εκατ ευρώ για τον Όμιλο και 21,5 εκατ ευρώ για την μητρική. Η Διοίκηση της τελευταίας εκτιμά ότι βάσει των σχετικών αποφάσεων και ανακοινώσεων, συνολικό ποσό clawback ετών 2021 έως 2023 ύψους 24,35 εκατ ευρώ για τον Όμιλο και 19,5 εκατ ευρώ για την εταιρεία είναι πληρωτέο μετά την 1.1.2025.

Σημειωτέον πως ο Όμιλος και η Εταιρεία έχει σχηματίσει επαρκείς προβλέψεις απομειώσεων την 31.12.2023 οι οποίες ανήλθαν σε 14,45 εκατ ευρώ επί συνόλου εμπορικών απαιτήσεων 28,9 εκατ ευρώ και 5,56 εκατ ευρώ επί συνόλου εμπορικών απαιτήσεων 10,83 εκατ ευρώ αντίστοιχα . Επίσης στις εμπορικές απαιτήσεις περιλαμβάνονται και καθυστερημένες απαιτήσεις από ΕΟΠΥΥ/ΕΦΚΑ, ως καθολικός διάδοχος πρώην ασφαλιστικών ταμείων φορέων υγείας, συνολικού ποσού ευρώ 10,6 εκατ για τον Όμιλο και συνολικού ποσού ευρώ 7,5 εκατ για την Εταιρεία για τις οποίες έχουν γίνει αγωγές σχεδόν στο σύνολο τους και έχει καταγνωστεί με δικαστικές αποφάσεις η είσπραξη τους για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των απαιτήσεων. Κατά συνέπεια η Διοίκηση καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι της Εταιρείας εκτιμούν ότι όλες οι εν λόγω εκκρεμείς νομικές υποθέσεις αναμένεται να διευθετηθούν χωρίς σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην χρηματοοικονομική θέση της Εταιρείας ή στα αποτελέσματα της λειτουργίας τους.

«Με επιφύλαξη»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην τελευταία οικονομική έκθεση, ο ορκωτός βάζει αστερίσκο, υπογράφοντας με “επιφύλαξη”. Και αυτός αφορά τη λογιστική αξία και τις αποτιμήσεις που έχει κάνει η εταιρεία και ο Ομιλος για τη συμμετοχή σε μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, καθώς και την υπεραξία του Ομίλου απ’ την ενοποίηση της μητρικής και των θυγατρικών.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ αποτελεί τον κορυφαίο φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με δύο (2) εργαστήρια και πενήντα (53) αυτόνομα διαγνωστικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Χαλκίδα και στην Κύπρο με δύο (2) εργαστήρια, είκοσι τέσσερα (24) κέντρα αιμοληψίας και 1 σύγχρονο απεικονιστικό διαγνωστικό κέντρο που εξυπηρετούν περισσότερα από 3 εκατ. άτομα ετησίως. Διαθέτει, πέραν των διαγνωστικών κέντρων, δύο σύγχρονες κλινικές, συνολικής δυναμικότητας 315 κλινών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη με το σήμα “Βιοκλινική”. Eπίσης ο Όμιλος μέσω της CrossBorderMedCare έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ιατρών συνεργατών όλων των ειδικοτήτων, οι όποιοι έχουν επιλεγεί με γνώμονα την εμπειρία που έχει ο καθένας εξ αυτών από διάφορα συστήματα υγείας του εξωτερικού. Στόχος της CrossBorderMedCare είναι η ιατρική κάλυψη των διεθνών ασθενών σε πανελλαδικό επίπεδο με την χρησιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος δικτύου του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ αλλά και με τη δημιουργία δόμων σε στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Ο Όμιλος, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού του σχεδίου, στα τέλη του 2023 μέσω της θυγατρικής εταιρείας YIANNOUKAS MEDICAL LABORATORIES LIMITED απορρόφησε τα Χημεία Παυλίδη σε Λεμεσό και Πάφο αυξάνοντας τα σημεία παρουσίας του Ομίλου Παγκύπρια σε 24.Ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης εξετάσεων σε άλλα εργαστήρια, ενώ συνεργάζεται με Πανεπιστημιακούς φορείς της Κύπρου όπως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο υλοποιώντας κοινές δράσεις εκπαίδευσης, έρευνας, αλλά και προάσπισης και προαγωγής της υγείας των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη

Πώς λειτουργεί η ασφάλιση του σκιώδους στόλου της Ρωσίας (γράφημα)

Cenergy Holdings: Η διπλή «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Hellenic Cables μετά την ΑΜΚ

ΔΝΤ: Δημοσιονομική βόμβα $100 τρισ. απειλεί την παγκόσμια οικονομία (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα