Στην πιο παραγωγική περίοδο στη ιστορία του εισέρχεται ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από πλευράς αυξήσεων μεγεθών και ενίσχυσης δραστηριοτήτων. Όπως τόνισε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης, η εταιρεία είναι ήδη «ηγέτης στις παραχωρήσεις και στα πιο εμβληματικά έργα όπως το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο που είναι το Καστέλι στο Ηράκλειο της Κρήτης, με στόχο την εμπορική λειτουργία το 2026, το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα στο Ελληνικό, καθώς και ενεργειακά έργα όπως η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή σε κοινοπραξία με Motor Oil» που θα είναι έτοιμη το 2024.
Στις νέες δραστηριότητες που θα προστεθούν στο όμιλο θα είναι και οι υποδομές οπτικών ινών μέσω του έργου Ultra Fast Broadband, σε κοινοπραξία με τον όμιλο του ΑΔΜΗΕ.
Ο κ. Περιστέρης ανακοίνωσε στους μετόχους ότι τον Ιούλιο θα κατατεθεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχουν κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ τα αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της σύμβασης και των έργων που προβλέπονται για τη βαριά συντήρηση και αναβάθμιση του μεγάλου οδικού άξονα.
Ο όμιλος όπως αναφέρθηκε διεκδικεί και τις συμβάσεις παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), της Αττικής Οδού, ενώ αναφέρθηκε και στην πρότυπη πρόταση που έχει καταθέσει κοινοπραξία υπό την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (συμμετέχουν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ) για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα καθώς και την αστική σήραγγα Ηλιουπόλεως που θα συνδέει τον Καρέα με την Λεωφόρο Βουλιαγμένη.
Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στην άνοδο των επιτοκίων που όπως τόνισε επηρεάζει το περιβάλλον των υποδομών. Στα παλιά εργα ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος έχει πάρει μια αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) με τα διαφορά εργαλεία που υπάρχουν στην αγορά. Για τα μελλοντικά εργα δήλωσε ότι επηρεάζονται για αυτό επιλέγονται οι επενδύσεις που θα δοθεί η προτεραιότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα του 2023 αναφέρθηκε ότι θα ανέλθει σε 2 δις. ανέφερε η διοίκηση.
Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε πως το 2022 συνοδεύτηκε από μεγάλες προκλήσεις, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού και αύξηση επιτοκίων. Ωστόσο το επενδυτικό πλάνο, που αγγίζει τα 10 δισ. για τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκε κανονικά με τον κ. Περιστέρη να υποστηρίζει πως η ταμειακή ευρωστία και η χρηματοδότηση του σχεδίου είναι εξασφαλισμένη.
Όπως αναφέρθηκε δεν προβλέπεται ανάγκη αναχρηματοδότησης του ομίλου πριν το 2027. «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν ανέστειλε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και κατάφερε να ισχυροποιήσει και να ενισχύσει τα χρηματοοικονομικά μεγέθη, με ισχυρή λειτουργική επίδοση σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται» είπε.
Το 2022, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης, τα συνολικά έσοδα σχεδόν τετραπλασιάστηκαν λόγω και της πλήρους ενοποίησης της θυγατρικής ΗΡΩΝ στον τομέα της εμπορίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνοντας τα 4 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA)διπλασιάστηκαν στα 651 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 174 εκατ. ευρώ, εξαπλάσια έναντι του 2021. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ ενώ ο λόγος καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA από 3,8 μειώθηκε στο 2,3 παρά τις αυξημένες επενδύσεις.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ο όμιλος είναι ο κορυφαίος Έλληνας επενδυτής στην καθαρή ενέργεια μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ισχύ 1,2 GW τον Σεπτέμβριο και πριν το τέλος της δεκαετίας η εγκατεστημένη ισχύς θα έχει πλησιάσει τα 6 GW.
Στην κατασκευή, μεγάλο μέρος του ανεκτέλεστου προέρχεται από κατασκευές του ομίλου που έχει χαμηλότερο ρίσκο. «Αλλά και στα έργα για τρίτους προσπαθούμε ώστε οι συμβάσεις να είναι πιο εξασφαλισμένες, με ρήτρες για το κόστος υλικών και να προστατεύουν από απότομες διακυμάνσεις» είπε ο κ. Περιστέρης.
Σε ερωτήσεις των μετόχων σχετικά με τις περικοπές εργων στις ΑΠΕ, η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέφερε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν αποζημίωση. Το φαινόμενο οπως αναφέρθηκε το είχε προβλέψει για αυτό και η εταιρεία έδωσε έμφαση στην ανάγκη της αποθήκευσης. ‘Μικρής διάρκειας αποθήκευση με μικρές μπαταρίες δεν έχει άξια παρά μόνο τα εργα αποθήκευσης μεγάλης διάρκεια και προστιθέμενης αξίας όπως είναι ατλησιοταμίευση”.
Να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση προχώρησε σε προσθήκη στο ΔΣ του κ. Πέτρου Σουρέτη σε αντικατάσταση του κ. Γιώργου Περδικάρη. Επίσης ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ύψους 20 εκ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.
Διαβάστε ακόμη
Κάρλος Γκοσν: Ο «τέλειος δραπέτης» κατέθεσε αγωγή κατά της Nissan και διεκδικεί $1 δισ.
Το ακίνητο στην Ακρόπολη του «Mr. Bodyline» που έφυγε σε πλειστηριασμό σαν «ζεστό ψωμί»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ