search icon

Επιχειρήσεις

Γιατί οι Πορτογάλοι της BA έριξαν “λευκή πετσέτα” κλείνοντας το εργοστάσιο της πρώην Γιούλα

Τι προτείνουν στους εργαζόμενους – Η σχεδόν 80χρονη πορεία της ιστορικής υαλουργίας που μαζί της μπαίνει τέλος και στην εγχώρια παραγωγή γυάλινων φιαλών - Υαλουργία «ΓΙΟΥΛΑ»: Στο πλευρό των εργαζομένων η ΓΣΕΕ – Ζητά να μην κλείσει το εργοστάσιο

Περίπου οκτώ χρόνια! Τόσα κράτησε η “νέα εποχή” της άλλοτε γνωστής ως  Υαλουργία “Γιούλα. Οι Πορτογάλοι ιδιοκτήτες του Ομίλου BA έριξαν πετσέτα και ενημέρωσαν το προσωπικό ότι θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του εργοστασίου στο Αιγάλεω βάζοντας έτσι τέλος σε μία ιστορία σχεδόν 80 ετών αλλά και στην ελληνική παραγωγή γυάλινων φιαλών γενικά…

Το τέλος της παραγωγικής δραστηριότητας της “BA Υαλουργία Ελλάδος” όπου είχε ενταχθεί το 2017 το εργοστάσιο της “Γιούλα” στο Αιγάλεω έπειτα απ’ το ντιλ που αφορούσε το σύνολο του τότε Ομίλου της οικογένειας Βουλγαράκη για πολλούς δεν ήταν έκπληξη. Δεν παύει όμως να είναι βίαιο αφού αφήνει στο δρόμο περίπου 150 εργαζόμενους και παράλληλα θέτει οριστικό τέλος στην υαλουργική βιομηχανία στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ασύμφορη για τη βιομηχανική παραγωγή προϊόντων με έντονο ανταγωνισμό από αναπτυσσόμενες αγορές.

Είναι ενδεικτικό πως τα εργοστάσια σε Βουλγαρία και Ρουμανία του άλλοτε ομίλου Γιούλα που απορροφήθηκαν κι αυτά απ’ τους Πορτογάλους της BA Glass το 2017 σε μία συνολική συμφωνία που αποτιμήθηκε περίπου στα 520 εκατ. ευρώ με βάση το enterprise value του ομίλου τότε (σσ τα 335 εκατ. αφορούσαν τα δάνεια) και στα 170 εκατ. ευρώ το equity value θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Η δε οικογένεια των πρώην ιδιοκτητών, της οικογένειας Βουλγαράκη, συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο χώρο μέσω ενός εργοστασίου στην Ουκρανία το οποίο είχε εξαιρεθεί απ’ το προ οκταετίας ντιλ!

Ήδη πάντως από τότε που επισφραγίστηκε η συμφωνία, ήταν φανερό ότι θα δοθεί η υπέρτατη μάχη ώστε το ελληνικό εργοστάσιο να μην κλείσει καθώς αναγνωριζόταν πως αποτελούσε τον αδύναμο κρίκο του τότε Ομίλου Γιούλα παρά τις επενδύσεις που είχαν γίνει απ’ την οικογένεια Βουλγαράκη με στόχο τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

Σύμφωνα με τους Πορτογάλους ο αδύναμος κρίκος έσπασε την τελευταία τριετία που όλος ο κλάδος δέχθηκε τεράστιο σοκ με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, δύο τεράστιων παραγόντων στην εξίσωση για το συνολικό κόστος παραγωγής. Παρά τις όποιες ανατιμήσεις των προϊόντων το αποτέλεσμα όχι μόνο ηταν αρνητικό, αλλά συνέβαλε στο να διατηρείται μία σημαντική “τρύπα” στην κεφαλαιακή επάρκεια της ελληνικής θυγατρικής μιας που τα Ίδια Κεφάλαια ήταν αρνητικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2022 η εταιρεία εμφάνισε αύξηση των πωλήσεων της στα 60,79 εκατ. ευρώ έναντι 41,76 εκατ. ευρώ το 2021. Ωστόσο παρέμεινε σε ζημιογόνα τροχιά. Οι καθαρές ζημιές ήταν 239 χιλ. ευρώ από 2,16 εκατ. ευρώ το 2021. Οι συσσωρευμένες της ζημιές έως τότε, στις 7 χρήσεις από τη σύσταση της είχαν φθάσει τα 7,47 εκατ. ευρώ. Τα δε Ίδια Κεφάλαια ήταν αρνητικά 562 χιλ. ευρώ. Σημειωτέον η θυγατρική είχε μακροπρόθεσμα δάνεια 55,5 εκατ. ευρώ, το βραχυπρόθεσμο μέρος των δανείων ήταν 6,5 εκατ. ευρώ και παράλληλα οι εμπορικές της υποχρεώσεις ήταν 15,19 εκατ. ευρώ.

Η πορτογαλική μητρική, όπως καταγράφεται στις οικονομικές καταστάσεις, είχε δεσμευθεί για οικονομική ενίσχυση διάρκειας 12 μηνών απ’ την ημερομηνία έκδοσης των οικονομικών καταστάσεων της ελληνικής θυγατρικής (τέλος Ιουλίου 2023). Κάτι όμως που τελικά δεν ίσχυσε αφού μπροστά στο δίλημμα να ρίξουν νέα Κεφάλαια στην ελληνική θυγατρική, οι Πορτογάλοι της BA Glass επέλεξαν απλά να τραβήξουν άμεσα την πρίζα γνωστοποιώντας την απόφαση τους χθες στους εργαζόμενους. Μάλιστα για να επισπευθούν οι διαδικασίες και κλείσει άμεσα το εργοστάσιο και όχι σταδιακά, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κεντρικά πρότειναν στους εργαζόμενους να τους δώσει την διπλάσια αποζημίωση που κανονικά θα έπαιρναν αρκεί να δήλωναν ότι αποχωρούν οικειοθελώς!

Για το θέμα έκανε παρέμβαση η ΓΣΕΕ, η οποία αφού τόνισε πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, ζήτησε την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή.

«Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια», καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Ο Όμιλος BA, μετεξέλιξη της «Barbosa e Almeida» που ιδρύθηκε το 1912, σήμερα λειτουργεί τρία εργοστάσια στην Πορτογαλία, δύο στην Ισπανία, ένα στη Γερμανία, δύο στην Πολωνία, ένα στη Ρουμανία, δύο στη Βουλγαρία και το εργοστάσιο της πρώην Γιούλα στο Αιγάλεω, που θα κλείσει. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2022 ήταν 1,43 δισ ευρώ και τα καθαρά κέρδη 176,4 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου ήταν 4.012.

 

Η άνοδος και η πτώση

Η Γιούλα ιδρύθηκε το 1947, όταν ο κ. Κυριάκος Βουλγαράκης, και ο αδελφός του κ. Ιωάννης Βουλγαράκης αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία, η οποία τότε ήταν μία από τις 50 συνολικά επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την παραγωγή χειροποίητου φυσητού γυαλιού τότε στην Ελλάδα. Επόμενος σταθμός είναι το 1958 όταν η εταιρεία μετατράπηκε σε ΑΕ ενώ το 1974 εστιάζει στην παραγωγή γυάλινων φιαλών και βάζων που προορίζονται για τη συσκευασία τροφίμων και ποτών.

Η παραγωγική επέκταση στο εξωτερικό συμπίπτει με τα 50ά της γενέθλιά. Το 1997 εξαγοράζει την βουλγάρικη εταιρεία STIND A.D. και ένα χρόνο μετά το εργοστάσιο DRUJBA A.D. που εδρεύει στη Φιλιππούπολη. Το 2002 ιδρύει την εμπορική εταιρεία YIOULA ROMANIA στο Βουκουρέστι και ξεκινά εμπορική συνεργασία με την GLASS CONTAINER COMPANY OF MOLDOVA για την προώθηση και διακίνηση των προϊόντων παραγωγής του ομίλου στην αγορά της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Ένα χρόνο μετά το 2003, η παραγωγική παρουσία της επεκτείνεται με την εξαγορά του STIROM S.A., ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γυαλιού στην περιοχή. Την ίδια χρονιά οι δύο Βουλγάρικες εταιρίες συγχωνεύονται σε μία, κάτω από την επωνυμία DRUJBA S.A. Το 2004 μία ακόμα εταιρία “εισέρχεται” στον όμιλο. Πρόκειται για πρώην εργοστάσιο της μονάδας ΚΙΤΚΑ στο Novi Pazaar της Βουλγαρίας, το οποίο τώρα ονομάζεται NEW GLASS S.A. και παράγει εξ’ ολοκλήρου επιτραπέζια προϊόντα. Το 2005 εξαγοράζεται η Ουκρανική BIOMEDSKLO που ειδικεύεται στην παραγωγή γυάλινων περιεκτών αλλά και φαρμακευτικού γυαλιού ενώ λίγους μήνες μετά, μία ακόμα Ουκρανική εταιρία, η BUCHA GLASSWORKS Glassworks γίνεται κομμάτι της ευρύτερης οικογενείας της ΓΙΟΥΛΑ.

Όλα δείχνουν να εξελίσσονται θετικά για την οικογένεια Βουλγαράκη και τον Όμιλο στο τιμόνι του οποίου βρίσκονταν ο Τάσος Βουλγαράκης. Ωστόσο με την κρίση που χτυπά τη χώρα συμπαρασύροντας τα πρώτα χρόνια και τις όμορες, άμεσα συνδεδεμένες οικονομίες ο Όμιλος πλέον δυσκολεύεται, ιδίως λόγω των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασης της προηγούμενης δεκαετίας. Το κόστος δανεισμού λόγω του μεγάλου ρίσκου της χώρας είχε εκτοξευτεί σε επίπεδα απαγορευτικά, κάτι που συντέλεσε, όπως είχε εκμυστηρευτεί τότε ο κ. Βουλγαράκης στο να επιδιωχθεί η πώληση του μεγαλύτερου μέρους του Ομίλου κατόπιν ενός “κλειστού διαγωνισμού” με αντάλλαγμα τα χρέη, ισχυριζόμενος ότι η οικογένεια δεν έβαλε χρήματα στην τσέπη απ’ την πώληση αλλά την ευκαιρία για μία νέα αρχή με το εργοστάσιο της Ουκρανίας.

Για το εργοστάσιο στο Αιγάλεω αυτή η νέα αρχή όμως αποδείχθηκε βραχύβια…

Διαβάστε ακόμη

Golden Visa: Με μακρά μεταβατική περίοδο η αυστηροποίηση των ορίων

Ποια σπίτια και σε ποιες περιοχές πωλούνται πιο γρήγορα στην Αθήνα (γράφημα)

Ο Γκρίνμπεργκ, τα προβλήματα και οι πράσινες συνωμοσίες (…όπως άλογα), ο Σκλαβενίτης στην Πολωνία και το τρελό ενοίκιο στη Βουκουρεστίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version