search icon

Επιχειρήσεις

Γιατί η Πλαίσιο Computers βγαίνει από το Χρηματιστήριο – Τι λέει ο Γιώργος Γεράρδος

Τέλος εποχής μετά από 23 χρόνια παρουσίας στο Χ.Α. - Πλαίσιο Computers: Δημόσια πρόταση από την οικογένεια Γεράρδου για έξοδο από το Χρηματιστήριο

Έπειτα από 23 χρόνια πορείας στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η οικογένεια Γεράρδου πήρε την απόφαση να ανακτήσει την πλήρη κυριότητα της Πλαίσιο Computers και να τη βγάλει απ’ το ΧΑ.

Όπως εξηγεί στο newmoney ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας, κ. Γιώργος Γεράρδος, σε αυτό συνετέλεσαν κυρίως τρεις λόγοι.

«Ο πρώτος έχει να κάνει με την αποτίμηση της εταιρείας με βάση την πορεία της μετοχής. Κάτι που προτάξαμε στην επιχειρηματολογία μας στις χρηματιστηριακές Αρχές και την Κεφαλαιαγορά. Ανέκαθεν ήταν χαμηλή, όμως αυτό δεν δικαιολογείται.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που καταγράφουμε ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων. Και το 2020 και το 2021 είχαμε εξαιρετικές επιδόσεις. Φέτος το ίδιο, παρά τις νέες προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον.

Κι όμως, η αποτίμηση της εταιρείας δεν λέει να ανέβει και εμείς θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία υποτιμάται», σημειώνει ο κ. Γεράρδος, ο οποίος λειτουργώντας από κοινού με τον γιο του, Κώστα, διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ελέγχουν συνολικά το 82,18% του μετοχικού κεφαλαίων και των δικαιωμάτων ψήφου.

Σημειώνεται πως η έκθεση αποτίμησης την οποία συνέταξε η Euroxx Χρηματιστηριακή και η οποία συνοδεύει την δημόσια πρόταση της οικογένειας Γεράρδου τοποθετεί το προσφερόμενο τίμημα στα 4,58 ευρώ ανά μετοχή όταν η τρέχουσα τιμή της Πλαίσιο στο ΧΑ είναι 3,15 ευρώ. Κάτι που της δίδει μία αποτίμηση μόλις 70 εκατ. ευρώ όταν τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας στις 30 Ιουνίου ήταν οριακά πάνω απ’ τα 100 εκατ. ευρώ!

Ο κ. Γιώργος Γεράρδος

«Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ίδιο το ΧΑ ως πηγή άντλησης ρευστότητας. Το Πλαίσιο δεν έχει ανάγκη να βρίσκεται εκεί αφού έχει μία υγιή οικονομική βάση, σημαντική ρευστότητα αλλά και διαφορετικές πηγές να προσφύγει στην περίπτωση που θα χρειαζόταν», λέει ο κ. Γεράρδος. Σημειώνεται πως με βάση τις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου που έχει κοινοποιήσει η εταιρεία η ταμειακή ρευστότητα της εταιρείας στις 30 Ιουνίου ήταν στα 26,77 εκατ. ευρώ και η καθαρή ρευστότητα, αφαιρουμένου του τραπεζικού δανεισμού, στα 14,13 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τα θέματα συμμόρφωσης της εταιρείας στους κανόνες της Κεφαλαιαγοράς. «Οι κανόνες ορθώς υπάρχουν. Ωστόσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον το να δεσμεύεσαι πάνω στην βραχυπρόθεσμη προοπτική που επιτάσσουν τα τρίμηνα, όταν από τη μία προτεραιότητα και βασική στόχευση σου είναι οι μεγάλες μακρόπνοες αλλαγές και από την άλλη η μέγιστη δυνατή ευελιξία, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα», τονίζει ο κ. Γεράρδος.

18 εκατ. ευρώ

Επί των διαδικαστικών το επόμενο διάστημα αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση το πληροφοριακό δελτίο για την προαιρετική δημόσια πρόταση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η περίοδος αποδοχής της πρότασης θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του πληροφοριακού δελτίου αμέσως μετά την έγκριση του.

Υπολογίζεται πως για να συγκεντρώσει το 100% των μετοχών της εταιρείας η οικογένεια Γεράρδου θα χρειαστεί να δαπανήσει ως 18 εκατ. ευρώ περίπου λαμβάνοντας κανείς υπόψη τον αριθμό των μετοχών που δεν ελέγχει και το προσφερόμενο τίμημα.

Η χρηματιστηριακή διαδρομή

Κάπως έτσι η διαδρομή της Πλαίσιο Computers στο ΧΑ αναμένεται να τερματιστεί εντός του 2023, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της που κράτησε 24 χρόνια.

Ήταν 15 Μαρτίου του 1999 όταν η μετοχή της Πλαίσιο έπαιρνε τη θέση της στο χρηματιστηριακό ταμπλό στην τότε Σοφοκλέους. Μία περίοδος σταθμός που θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση τότε στην προσπάθεια του Γιώργου Γεράρδου, που έχοντας ξεκινήσει την πορεία του από το περίφημο μαγαζάκι των 12 τμ στην οδό Στουρνάρη τριάντα χρόνια πριν (το 1969) είχε καταφέρει ήδη να βάλει τις βάσεις για μία μεγάλη αλυσίδα λιανικής.

Απ’ τη δημόσια εγγραφή τότε αντλήθηκαν σε δραχμές το ισοδύναμο του 1,5 εκατ. ευρώ σήμερα, όπως έχει πει ο κ. Γεράρδος. Εκείνα τα Κεφάλαια απ’ το ΧΑ, που την εποχή της χρηματιστηριακής «φρενίτιδας» αποτελούσε την πιο μεγάλη πηγή χρηματοδότησης επιχειρήσεων, τροφοδότησαν το αναπτυξιακό σχέδιο της Πλαίσιο, το οποίο περιελάμβανε και την (αποτυχημένη τελικά) διείσδυση της στα Βαλκάνια.

Η κρίση στη χώρα έφερε την αναθεώρηση των σχεδιασμών και η στροφή στο μοντέλο λειτουργίας που σήμερα αποτελεί το «όπλο» της Πλαίσιο, με ενισχυμένα logistics, ψηφιακή παρουσία και υποδομές. Μία δικαίωση τόσο για τον Γιώργο όσο και για τον Κώστα Γεράρδο που υπογραμμίστηκε απ’ τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών και επισφραγίστηκε απ’ την ανάδειξη του κ. Γιώργου Γεράρδου το 2021 σε «manager της χρονιάς» στον απαιτητικό διαγωνισμό της ΕΥ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ο Όμιλος Πλαίσιο Computers είχε το 2021 ενοποιημένες πωλήσεις 436,9 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ήταν 19,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους 8,5 εκατ. ευρώ. Κατά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι οικονομικές επιδόσεις παρουσίασαν μικρή κάμψη σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 192,2 εκατ. (από 199,2 εκατ.), τα EBITDA στα 6,2 εκατ. ευρώ (από 6,6 εκατ.) και τα κέρδη μετά τους φόρους 1,7 εκατ. ευρώ (από 1,9 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμη

Λουίς ντε Γκίντος (EKT): Οι αυξήσεις στα επιτόκια κατά 0,5 μονάδες θα είναι η νέα κανονικότητα (πίνακας)

Italgas: Στον Όμιλο Κοπελούζου το 10% της ΔΕΠΑ Υποδομών

Προφυλακίστηκε η Εύα Καϊλή

Exit mobile version