search icon

Επιχειρήσεις

Γιατί οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας

Συνολικά, οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ μείωσαν σχεδόν 103.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, τις περισσότερες από τον Σεπτέμβριο του 2020

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ, προχωρούν σε δεκάδες απολύσεις. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, oι τεχνολογικοί γίγαντες Meta, Amazon και Microsoft, καθώς και εταιρείες όπως, η Disney και η Zoom, έχουν ανακοινώσει δεκάδες περικοπές θέσεων εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνολικά, οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ μείωσαν σχεδόν 103.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, τις περισσότερες από τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από την εταιρεία outplacement Challenger, Gray & Christmas.

Το γεγονός αυτό, φανερώνει μια αγορά εργασίας που εξακολουθεί να είναι σφιχτή, ιδιαίτερα σε τομείς υπηρεσιών που επλήγησαν σκληρά νωρίτερα στην πανδημία, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Οι μισθοί των εργαζομένων στον κλάδο αναψυχής και φιλοξενίας για παράδειγμα, αυξήθηκαν στα 20,78 δολάρια την ώρα τον Ιανουάριο, από 19,42 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Πολλοί εργοδότες ωστόσο, αντιμετώπισαν προκλήσεις για την προσέλκυση και τη διατήρηση προσωπικού τα τελευταία χρόνια, με προκλήσεις που περιλαμβάνουν τις ανάγκες παιδικής μέριμνας των εργαζομένων και ανταγωνιστικούς χώρους εργασίας που μπορεί να έχουν καλύτερα χρονοδιαγράμματα και καλύτερη αμοιβή.

«Όταν χάνεις μια δουλειά, δεν χάνεις απλώς μια δουλειά – υπάρχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Ανέτα Μάρκοφσκα, επικεφαλής οικονομολόγος. Με τα επιτόκια να αυξάνονται και τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες και να προκαλέσουν απώλειες θέσεων εργασίας ή να μειώσουν τις ανάγκες προσλήψεων σε κατά τα άλλα ακμάζοντες τομείς.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε χαμηλότερες δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια ή εάν η απώλεια θέσεων εργασίας αυξηθεί σημαντικά, θα μπορούσε να ωθήσει τα νοικοκυριά να υποχωρήσουν απότομα στις δαπάνες για υπηρεσίες και άλλα αγαθά.

Οι περισσότερες αποφάσεις για απολύσεις πάρθηκαν από εταιρείες οι οποίες αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Amazon τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως προχωρά σε 18.000 περικοπές θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την εταιρεία. Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ απασχολούσε 1,54 εκατομμύρια ανθρώπους στα τέλη του περασμένου έτους, σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό στα τέλη του 2019, λίγο πριν την πανδημία, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Στο μεταξύ και η Microsoft ανακοίνωσε ότι προχωρά σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας, περίπου το 5% του εργατικού της δυναμικού. Ο γίγαντας λογισμικού είχε 221.000 υπαλλήλους στα τέλη Ιουνίου πέρυσι, ενώ μόλις 144.000 πριν από την πανδημία. Οι νέοι εργαζόμενοι πολλών εταιρειών πρέπει να εκπαιδευτούν, κάτι που είναι χρονοβόρο για ορισμένες βιομηχανίες, ακόμη και αν έχει γίνει ευκολότερο να προσελκύσουν νέους υπαλλήλους.

Διαβάστε ακόμη

«Κυνηγοί» κληρονομιών με αμοιβή το 10% της «λείας»

Ο Σταν λέει «χαμηλά την μπάλα», ο ΣΥΡΙΖΑ «στο κέντρο», η μετωπική για το Solar και το bras de fer Μυστακίδη με εφοπλιστές

Έρευνα: 800.000 Έλληνες στα δίχτυα του παράνομου τζόγου – Πόνταραν 1,4 δισ. ευρώ (pics)

 

 

Exit mobile version