H 28χρονη Φιόνα Λο είναι μια ακόμη νέα που κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να αλλάξει καριέρα. Άφησε τη σταθερή δουλειά της σε τράπεζα με οράριο 9-5 για να στήσει τη δική επιχείρηση με … κουλουράκια, τη Whiskdom. Και πολύ καλά έκανε.
«Κάτι μου έλεγε μέσα μου: Τι θα γίνει εάν … Αυτή η φωνή δεν σταματούσε» αναφέρει η Λο.
Παρά το γεγονός ότι το περασμένο έτος, η πανδημία έπληξε πολλές από τις παραδοσιακές βιομηχανικές μονάδες αναστέλλοντας τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα η εργασιακή ανασφάλεια να αυξηθεί, περισσότεροι από 2/5 εργαζομένους – ποσοστό δηλαδή περίπου 41% – σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τη θέση στην οποία βρίσκονταν για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC.
Έτσι και η Λου. Τον Ιούλιο του 2020, η 28χρονη παραιτήθηκε και επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της δικής της επιχείρησης. «Στην αρχή, δούλευα ακατάπαυστα τουλάχιστον 20 ώρες την ημέρα. Κάποια στιγμή, έφτασα στο σημείο να κάθομαι και να μην μπορώ να σκεφτώ. Το μυαλό μου ήταν τόσο κουρασμένο … Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω».
Μέχρι τον Οκτώβριο, όμως τα είχε καταφέρει. Η ζήτηση για τα λαχταριστά brownies και cookies που η ίδια έφτιαχνε αυξήθηκε τόσο που είχε να φέρει εις πέρας παραγγελίες για μια λίστα αναμονής 18 μηνών. Η νεαρή επιχειρηματίας μετέφερε τότε την επιχείρησή της από την κουζίνα του πατρικού της σε μια επαγγελματική κουζίνα στην κεντρική Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με το Χιου Ρου Λιμ, λέκτορα επιχειρήσεων στο Polytechnic της Σιγκαπούρης, το οικονομικό τοπίο κατά τη διάρκεια του 2020 και 2021 ήταν το κατάλληλο για άτομα που ήθελαν να ασχοληθούν με τον επιχειρηματικό κλάδο για πρώτη φορά.
«Κι όμως η πανδημία υπήρξε μια πολύ καλή ευκαιρία για πολλούς επιχειρηματίες σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Λιμ. «Είδαμε πολλές νέες επιχειρήσεις να δημιουργούνται.»
Κι όμως, όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκε αισθητά σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές και αυτό διότι πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο – μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης – έριξαν εκατομμύρια στο τραπέζι για να τις κρατήσουν ζωντανές και να αποτρέψουν τα οριστικά λουκέτα.
Νέα γενιά ηγετών
Πράγματι, το να διαμορφώσεις από το μηδέν τη δική σου επιχείρηση προϋποθέτει ένα τεράστιο οικονομικό ρίσκο γεγονός που εμποδίζει πολλούς νέους επίδοξους επιχειρηματίες να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους, αλλά αξίζει τον κόπο λέει η Λου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 20% των νέων επιχειρήσεων αποτυγχάνουν εντός των δύο πρώτων ετών και το 45% εντός πέντε ετών – συχνά λόγω της κακής γνώσης της αγοράς, της επέκτασης πολύ γρήγορα και της έλλειψης οικονομικών. «Όταν αποφασίζετε να βουτήξετε στον κλάδο της επιχειρηματικότητας, πρέπει να ξέρετε πως θα είστε εκεί για την επιχείρησή σας 24/7 χωρίς διαλείμματα καταλήγετε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας» υπογραμμίζει η Λο. «Είναι πολύ διαφορετικό από το να εργάζεσαι για κάποιον άλλο. Αλλά, για μένα πλέον αυτή είναι η ζωή μου.»
Διαβάστε ακόμα:
Μεικτά πρόσημα στην Ασία μετά τα κινεζικά μάκρο