search icon

Επιχειρήσεις

Γιατί η Epsilon Net έγινε πολύφερνη νύφη – Τι φέρνει η συμμαχία Ι. Μίχου, ΕΤΕ, General Atlantic

Το πλάνο για την απόκτηση των μετοχών της μειοψηφίας σε τιμές… χρυσού, οι «τρελοί» ρυθμοί ανάπτυξης, οι προσδοκίες, η επιβεβαίωση του newmoney για την πρόθεση εξόδου από το ΧΑ - General Atlantic: Ένα fund βαρέων βαρών προσγειώνεται στην Epsilon Net

Άλλη μια μεγάλη συμφωνία στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, που θέτει σε πρώτο πλάνο έναν ακόμα εισηγμένο όμιλο πληροφορικής, την Epsilon Net, αλλάζει και πάλι το τοπίο στην αγορά.

Οι εξελίξεις πλέον τρέχουν μετά από την επίσημη επιβεβαίωση της συμφωνίας για τον σχηματισμό ενός κοινού μετώπου από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας και επικεφαλής της διοικητικά, Ιωάννη Μίχο, την Εθνική Τράπεζα και το private equity fund General Atlantic για την απόκτηση των μετοχών της μειοψηφίας, σε τιμές… χρυσού.

Το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης για κάθε μετοχή για το 37,08% των 54.200.000 μετοχών το οποίο δεν κατέχουν ο κ.Μίχος (55,42%) και η ΕΤΕ (7,5%), σύνολο για τους δυο 62,92%, σημαίνει ουσιαστικά ότι για να αποκτηθούν 20.097.360 μετοχές απαιτείται, πρακτικά, ένα ποσό της τάξης των 241,17 εκατ. ευρώ.

Αυτό συμβαίνει μάλιστα, όταν η μετοχή της Epsilon Net πριν από την χθεσινή αναστολή της διαπραγμάτευσής της, λόγω των γεγονότων, έκλεισε στα 10,10 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να βρίσκεται στα 547,42 εκατ. ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, με βάση ένα τίμημα 12 ευρώ, ίσο με τα ιστορικά υψηλά της, θεωρητικά η αγοραία αξία του συνόλου των μετοχών της εκτινάσσεται στα 650,40 εκατ. ευρώ, ενώ το 37,08% μπορεί να πουληθεί κατά 38,2 εκατ. ευρώ ακριβότερα.

Η Epsilon Net είναι ένας από τους «παίκτες» οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην εγχώρια αγορά του business software, η οποία αυξάνει διαρκώς το μέγεθός της και εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα τριπλασιασθεί από τα 300-400 εκατ. ευρώ σήμερα, στα επίπεδα του 1-1,2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ανάλογα με τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, με ότι αυτό σημαίνει για τις προοπτικές των εταιρειών πληροφορικής με το συγκεκριμένο core αντικείμενο.

Αξιοποιώντας τις μεγάλες ευκαιρίες της εποχής του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η Epsilon Net επιτυγχάνει ισχυρούς διψήφιους ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιεί σερί 20 διαδοχικών εξαγορών άλλων εταιρειών από το 2020 επενδύοντας από ίδια κεφάλαια, αθροίζοντας έσοδα και κέρδη, με βασική φιλοσοφία της την παροχή «all in one λύσεων» στους πολυάριθμους πελάτες της, επιδιώκει τη διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων της και έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε έναν ενοποιημένο κύκλο εργασιών πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025.

Με βάση το στρατηγικό της πλάνο, προσδοκά δηλαδή σε έναν διπλασιασμό των πωλήσεων του 2022 (75,11 εκατ. ευρώ) μέσα σε μια 3ετία, αλλά το 2023 ανέβηκε στα 93,23 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται, σε συνδυασμό με τα τελευταία γεγονότα να αποδειχθούν… λίγα τα 150 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση αναμένει ότι θα διατηρηθεί, παράλληλα η ισχυρή κερδοφορία, μετά και από το «άλμα» του 58,87% στα καθαρά κέρδη του 2023 (20,02 εκατ. ευρώ), με τη μετοχή να καταγράφει «ράλι» 1.600%-1.700% σε λιγότερο από 4 χρόνια.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Epsilon Net καθίσταται μια πολύφερνη νύφη, σε μια εποχή μεγάλων εξελίξεων για τον κλάδο, χωρίς να εξαρτάται από δημόσια έργα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ολοκλήρωση της περσινής στρατηγικής συμφωνίας της με την Εθνική Τράπεζα, που πέρα από την απόκτηση ενός ποσοστού 7,5% (με πρόβλεψη για επιπλέον 7,5% στην τριετία), περιλαμβάνει και εμπορική διάσταση, για τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούνιο του 2023 η ΕΤΕ εξαγόρασε το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Epsilon Net από τον κ.Μίχο σε τιμή 7,4 ευρώ ανά μετοχή (πολύ χαμηλότερα από το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ, αλλά και από τη σημερινή τιμή της μετοχής, στα 10,10 ευρώ), deal που αποτιμήθηκε τότε λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ. Ήδη, η τράπεζα απολαμβάνει σημαντικές υπεραξίες.

Όπως επισήμανε από χθες το newmoney και επιβεβαιώθηκε από νεότερη ανακοίνωση, θα επιδιωχθεί η έξοδος της Epsilon Net από το Χρηματιστήριο.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η θυγατρική της General Atlantic, η Bidco, θα κινηθεί για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας, με πρόθεση του Ιωάννη Μίχου να κρατήσει το μερίδιό του και εφόσον μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης συγκεντρωθεί ποσοστό άνω του 90% θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση των Μετόχων με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας θα φτάσει το 15%, αποκτώντας από την αγορά το επιπλέον 7,5% που είχε προσυμφωνήσει και τον κ.Μίχο, με την General Atlantic να διεκδικεί τελικά το 29,58%.

Σύμφωνα με αυτές, όχημα για τις συναλλαγές θα αποτελέσει εταιρεία ειδικού σκοπού Ginger Digital BidCo, προτείνοντα της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς, η οποία θα προχωρήσει στην έκδοση δυο μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, αξίας έως 200 εκατ. ευρώ και έως 50 εκατ. ευρώ, με διάρκεια 12 μηνών με ετήσιο επιτόκιο 4,4%, που θα καλυφθούν αντίστοιχα από General Atlantic και ΕΤΕ.

Στους κερδισμένους της υπόθεσης θεωρείται και η 3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ, με σημαντική θέση στην Epsilon Net και το αμερικανικό fund Barca.

Η θεαματική πορεία στο ΧΑ

Τα δεδομένα για την επόμενη μέρα της Epsilon Net διαφοροποιούνται ξανά, για δεύτερη συνεχή χρονιά (την πρώτη λόγω ΕΤΕ), αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου, με μια τριπλή συμμαχία η οποία δείχνει ικανή να φέρει πολλά οφέλη.

Τώρα, προκύπτει και η είσοδος της General Atlantic, ενός private equity fund με έδρα τις ΗΠΑ, που διαχειρίζεται ενεργητικό 84 δισ. δολ. και υπόσχεται νέους και ακόμα μεγαλύτερους ορίζοντες για την ελληνική εισηγμένη, η οποία μετατάχθηκε στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών μόλις τον Ιούλιο του 2020 (ιδρύθηκε το 1999, ενώ το 2008 κατάφερε την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά) και όπως είχε αποκαλύψει ο κ.Μίχος η πορεία του ξεκίνησε, κάποτε, από ένα μικρό γραφείο που άνοιξε για να δουλέψει ως φορολογικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης που ακολούθησε η Epsilon Net ως μέλος του ΧΑ ήταν θεαματικοί:

σε περσινή ενημέρωση αναλυτών (σ.σ. η φετινή αναβλήθηκε, προς το παρόν και αναμένεται να ορισθεί νέα ημερομηνία), ο CEO της μίλησε για αύξηση του κύκλου εργασιών της την περίοδο από το 2019 έως το 2022, κατά 318%, από 17,98 εκατ. ευρώ σε 75,11 εκατ. ευρώ και των EBITDA κατά 668%, από 3,26 εκατ. ευρώ σε 25,05 εκατ. ευρώ.

Ποσοστά που «σκαρφαλώνουν» ψηλότερα, αν υπολογισθεί ότι το 2023 τα έσοδα έκλεισαν σε 93,23 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 31,08 εκατ. ευρώ.

Πόσο μάλλον δε, ως προς τον στόχο των 150+ εκατ. ευρώ για τις πωλήσεις του 2025, καθώς παραπέμπει σε αύξηση επί… 8,4 φορές μέσα σε 6 χρόνια!

Αριθμοί που αρκούν για να «ψάξει» κανείς την Epsilon Net. Κατά τα φαινόμενα, βέβαια, η πορεία της στο ΧΑ πλησιάζει στο τέλος της…

Η General Atlantic, από την πλευρά της, επενδύει σε εταιρείες υψηλής ανάπτυξης και κατέχει μερίδια σε 225 από αυτές, οι οποίες δραστηριοποιούναι στην τεχνολογία, τις υπηρεσίες υγείας, τις βιοεπιστήμες κ.ά.

Η κίνηση που γίνεται αποδίδεται στις ισχυρότατες προοπτικές που αναδύονται για τον κλάδο της πληροφορικής διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα, στην τεχνογνωσία και το δυναμικό της Epsilon Net και στη δυνατότητα πρόσβασης της General Atlantic για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές του εξωτερικού.

Συμπληρωματικά: η τελευταία ιδρύθηκε το 1980 ως επενδυτική ομάδα εντός της Atlantic Philanthropies του δισεκατομμυριούχου Τσαρλς. Φ. Φίνεϊ, συνιδρυτή του ομίλου Duty Free Shoppers και δυο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ, τον έχουν αναφέρει ως κύρια πηγή έμπνευσης για τα φιλανθρωπικά τους ιδρύματα…

Προς 3η έξοδο- Mάχες κορυφής

H Epsilon Net αποτελεί την 3η εισηγμένη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που οδεύει εκτός ταμπλό μέσα σε μια περίπου διετία, αφού προηγήθηκαν το 2022 η Byte μετά την εξαγορά της από την Ideal Holdings και νωρίτερα εντός του 2024 η υπόθεση της Entersoft, μετά από το deal με τον όμιλο Olympia.

Συμπτωματικά ή όχι, η Entersoft ανήκει στους βασικούς ανταγωνιστές της Epsilon Net στην δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά του business software και πλέον θεωρείται μέλος ενός ισχυρότερου «μπλοκ», με δεδομένο και ο τρίτος από τους… «Big 3» του επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα, η SoftOne είναι θυγατρική του ομίλου Olympia.

Τρεις οι «παίκτες», αλλά δυο τα «στρατόπεδα», σχολίασαν πηγές της αγοράς, ως προς τις «μάχες» κορυφής του κλάδου για τα έσοδα της «πίτας» του 1+ δισ. ευρώ.

Ένα είδος «απάντησης», ίσως, εκ μέρους της Epsilon Net θα προέλθει μέσα από το νέο deal που αφορά τη δική της μετοχική σύνθεση…

Οι μεγάλες συμφωνίες στην πληροφορική, για εξαγορές ολόκληρων εταιρειών ή σημαντικών μετοχικών μεριδίων, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, αναμένεται να ξεπεράσουν σε συνολική αξία τα 800 εκατ. ευρώ, από το 2021 μέχρι σήμερα.

Η λεπτομέρεια: στους μετόχους της Epsilon Net συμπεριλαμβάνεται το Barca Global του Ryan Floyd (6,05%), fund το οποίο κατείχε ποσοστό 7,22333% και στην Entersoft και την 12/3/2024 το μηδένισε, έχοντας την ευκαιρία να βγει πλέον διπλά κερδισμένο.

Διαβάστε ακόμη:  

Έξαρση στα περιστατικά απάτης με κάρτες – Έκαναν… φτερά 24 εκατ. ευρώ το 2023 – Ποιες συναλλαγές είναι πιο επιρρεπείς

Χαμηλές οι εισροές νέων «κόκκινων» δανείων – Τα όπλα των τραπεζών και τα σχέδια έως το 2026

«Πράσινο» στα επενδυτικά σχέδια για τις μαρίνες σε Ελληνικό, Λαύριο και Ρόδο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version