Η νέα εποχή που φαίνεται ότι ξεκινά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την εκλογή Τραμπ θα συνοδευτεί και από αλλαγές εντός του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι η δεύτερη, και τελευταία, θητεία του Προέδρου κ. Νίκου Μπακατσέλου.

Ήδη, όπως φάνηκε απ’ τα «πηγαδάκια» που είχαν στηθεί στην πρόσφατη εκδήλωση του Επιμελητηρίου με προσκεκλημένους ομιλητές τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρόεδρο του Ινστιτούτου Jacques Delors κ. Ενρίκο Λέτα, οι ζυμώσεις για την επόμενη μέρα έχουν ξεκινήσει, ιδίως καθώς η νέα διοίκηση θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες και πολλές προκλήσεις σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη αυτή εμφανίζεται ο κ. Γιάννης Σαρακάκης του ομώνυμου Ομίλου Επιχειρήσεων. Σε μία συζήτηση με το newmoney, ο επί έξι έτη Αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου διμερούς Επιμελητηρίου στην Ελλάδα, γνωστοποιεί την πρόθεση του να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου στις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά την προσεχή Γενική Συνέλευση, το ερχόμενο καλοκαίρι. Παράλληλα ξεδιπλώνει τις προτάσεις του για τη νέα εποχή στην οποία θα εισέλθει και το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, το οποίο, όπως λέει, έχει κρίσιμο ρόλο να επιτελέσει προκειμένου να βοηθήσει στη διατήρηση των καλύτερων ιστορικά διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Πάντα ενδιαφερόμουν για τα κοινά και έχοντας την ευθύνη της διοίκησης μιας μεγάλης επιχείρησης πάντα θεωρούσα ότι πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε ενέργεια και χρόνο και να προσφέρουμε», λέει ο κ. Σαρακάκης. Και συνεχίζει: «Συμμετέχω σε Επιχειρηματικές Ενώσεις και Οργανισμούς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Και όχι μόνο στα κλαδικά, όπως πχ είναι ο Συνδεσμος των Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, όπου είμαι μέλος του ΔΣ απ’ το 2004. Εχω διατελέσει έξι χρόνια Πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, το οποίο από ένα μικρό ‘οικογενειακό’ Επιμελητήριο καταφέραμε να το αναβαθμίσουμε και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο, μεταξύ 2013 και 2019 που ήμασταν βαθιά στην κρίση. Στο Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο είμαι 18 χρόνια, απ’ το 2007. Ξεκίνησα από μέλος του ΔΣ, αργότερα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα τελευταία έξι χρόνια Αντιπρόεδρος ενώ προεδρεύω και της Επιτροπής Δημόσιων Υποθέσεων. Βέβαια η σχέση μου με το Επιμελητήριο ξεκινά ακόμα πιο πίσω στο χρόνο αφού ο Όμιλος Σαρακάκη, υπό την ηγεσία της οικογένειάς μου, έγινε ένα από τα πρώτα μέλη του το 1948, γεγονός που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την εκτίμησή μου για την αποστολή του».

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η περίοδος της νέας διοίκησης θα έχει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. «Αναμφισβήτητα οι πρόσφατες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή για την παγκόσμια πολιτική σκηνή, με αλλαγές στις προτεραιότητες που θα διαμορφώσουν το οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο για τα επόμενα χρόνια», λέει ο κ. Σαρακάκης, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα, ως χώρα με ισχυρούς δεσμούς στον διατλαντικό άξονα και ως βασικός στρατηγικός εταίρος, θα πρέπει να δει αυτές τις εξελίξεις ως μια ευκαιρία για άνοιγμα νέων διαύλων βαθύτερης συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η προοπτική συνεργασίας σε αναδυόμενους τομείς, όπως η καθαρή ενέργεια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αμυντική βιομηχανία και οι υποδομές. Αυτοί οι τομείς ευθυγραμμίζονται με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και την ατζέντα οικονομικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Η πρόσφατη επέκταση μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα υπογραμμίζει αυτή την προοπτική, δημιουργώντας μια βάση για μια οικονομία γνώσης, ενώ ταυτόχρονα προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, καθώς η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η διμερής μας σχέση αποτελεί πρότυπο για το πώς οι κοινές αξίες μπορούν να προάγουν την ευημερία και την ασφάλεια. Καθώς προχωράμε σε μια παγκόσμια αναδιάταξη, η ενίσχυση των ισχυρών διμερών μας σχέσεων θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε και να επεκτείνουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτής της στρατηγικής συνεργασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια εντατική προσπάθεια για τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας, μέσα από επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς, την ενίσχυση της δημιουργίας μιας νέας γενιάς startups υψηλής τεχνολογίας, την προσέλκυση περισσότερων ταλέντων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουμε τις συνθήκες για ίσες ευκαιρίες σε όλη την κοινωνία», επισημαίνει.

Για να επιτελέσει το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο καλύτερα το ρόλο, που έχει σε αυτή τη συνθήκη, ο κ. Σαρακάκης προτείνει τη μεγαλύτερη επαφή του Επιμελητηρίου με τη βάση των μελών. «Επειδή ακριβώς είναι μια περίοδος ανακατατάξεων πρέπει να είμαστε κοντά στη βάση, στην αγορά. Να ακούμε τα μηνύματα, τις ανησυχίες και όλα αυτά να τα εκφράσουμε με τρόπο που θα καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη. Θέλουμε αυτή την περίοδο να έχουμε μία ισχυρή φωνή, μία φωνή που θα εκφράζει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Βεβαίως με το “χρώμα” των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, με θέσεις που θα έχουμε διαμορφώσει επειδή ακριβώς θα έχουμε συζητήσει με τα μέλη και τις εταιρείες», λέει ο κ. Σαρακάκης. Και εξηγεί: «Το Επιμελητήριο είναι σε προνομιακή θέση να το κάνει αυτό γιατί έχουμε και πλήθος Επιτροπών, είκοσι τον αριθμό, που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος των τομέων της οικονομίας. Ως Αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και υποψήφιος για την Προεδρία, αντιλαμβάνομαι σε βάθος τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα μέλη μας, καθώς και τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει το Επιμελητήριό μας στη δημιουργία δικτύων, στην προώθηση καινοτόμων συνεργασιών και στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου που ωφελεί όχι μόνο τα μέλη μας αλλά και τις οικονομίες, τις κοινωνίες και τα κοινά συμφέροντα και των δύο χωρών. Πρέπει να προσεγγίσουμε την επιχειρηματική κοινότητα της Αμερικής– αυτό το πολυποίκιλο, εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ανανεωτικό οικοσύστημα – να εντοπίσουμε τα στρατηγικά της συμφέροντα, να ξεκινήσουμε έναν διαρκή διάλογο και να δημιουργήσουμε ισχυρές επαφές με ηγέτες που διακρίνουν την αξία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Φέρνοντας πιο κοντά τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες, γινόμαστε πιο ισχυροί και μέσα από διαρκή συνεργασία μπορούμε να ξεκλειδώσουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτής της στρατηγικής συνεργασίας», τονίζει.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία απ’ τους Εξαγωγικούς φορείς και την ΤτΕ οι μεν ελληνικές εξαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ έφθασε πέρυσι τα 2,5 δις ευρώ, το δε απόθεμα των άμεσων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα τα 3,5 δισ ευρώ. «Αυτά είναι μεγέθη που πιστεύω ότι μπορούμε να τα ενισχύσουμε. Ειδικά οι αμερικανικές επενδύσεις έχουν μεγάλο περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης. Πρέπει λοιπόν να πάμε και να τις ακούσουμε. Και φυσικά ως κράτος να είμαστε προσεκτικοί για τα αντιφατικά μηνύματα που ενίοτε στέλνουμε για την προσέλκυση επενδύσεων θέτοντας εμπόδια

Ο ίδιος πάντως δεν φοβάται την ευθύνη. «Μπορεί να λέμε ότι είμαστε μία γενιά ανθρώπων που έχασε τα ‘καλά της χρόνια’ μέσα στην κρίση, δεν παύει όμως να είμαστε και μία γενιά που εξοπλίστηκε με εμπειρίες που άλλες γενιές δεν τις είχαν. Οπότε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τις δυσάρεστες αποφάσεις και την προσπάθεια να βρεις τον τρόπο, να επιβιώσεις, να αναπτυχθείς σε ένα δυσχερές περιβάλλον, τα έχουμε περάσει! Και τώρα έχουμε οπλιστεί με εμπειρίες που δεν μας τρομάζουν γι αυτό που μπορεί να έρθει», τονίζει. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η εξίσωση είναι δύσκολη εάν κάποιος συμπεριλάβει και τα διλήμματα και τις αδυναμίες που εμφανίζει συνολικά η Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα έχουμε μία καλή ‘Βιομηχανία’, τον τουρισμό. Ωστόσο πρέπει οπωσδήποτε να αναπτυχθεί και η παραγωγική δυνατότητα. Και δεν μιλών μόνο για τα προϊοντα του πρωτογενή τομέα. Πρέπει να ενισχυθεί η μεταποίηση, που κάτι τέτοιο βέβαια έχει αρκετές δυσκολίες και σίγουρα θέλει χρόνο και επενδύσεις μιας που υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων στη χώρα, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα. Απ’ την άλλη όμως έχουμε τις νέες τεχνολογίες που ‘τρέχουν’ γρήγορα και η επένδυση για την ανάπτυξη τους δεν είναι τόσο δραματική. Οπότε εκεί πρέπει να δοθεί έμφαση. Βέβαια πρέπει να λύσουμε και ακανθώδη θέματα, οπως πχ το ενεργειακό… Έχουμε γεμίσει ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά και παρ’ όλα αυτά έχουμε το υψηλότερο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη!».

Κλείνοντας ο κ. Σαρακάκης τείνει χείρα συνεργασίας προς τους παραγωγικούς φορείς. «Το Επιμελητήριο πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστεί με τους άλλους παραγωγικούς φορείς», λέει. «Πρέπει να βρούμε και να ενισχύσουμε τα κοινά μας σημεία, να μην στεκόμαστε στις διαφορές μας. Αυτό δε σημαίνει ότι χάνουμε την ταυτότητα και το χαρακτήρα μας. Προφανώς στα ελληνοαμερικανικά θέματα είμαστε ο βασικός ίσως και ο αποκλειστικός φορέας! Πιστεύω πολύ στις συμμαχίες και τις συνεργασίες. Σημασία έχει να μπει το γκολ και να πετύχουμε οι επιχειρήσεις τους στόχους μας για να δουλέψουμε. Τώρα το αν το γκολ το έβαλε ένας, δύο ή τρεις έχει δευτερεύουσα σημασία. Εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε πρώτα τα μέλη μας, που είναι επιχειρήσεις. Και με τους παραγωγικούς φορείς έχω άριστες προσωπικές σχέσεις, οπότε μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι άνθρωποι που σκέφτονται το ίδιο πράγμα. Πιστεύουν στις συνεργασίες. Μπορεί να είμαστε ένα ιστορικό και ισχυρό Επιμελητήριο αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε με άλλους.», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων στην αγορά

Capital Economics: Ο Τραμπ φέρνει δασμούς που προκαλούν φόβο στην παγκόσμια οικονομία (γραφήματα)

Tραμπ: «Καμπανάκι αφύπνισης» για τις αμερικανικές Big Tech το DeepSeek

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα