Ιδρύθηκε πριν από 59 χρόνια, αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό +17% την τελευταία πενταετία και συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη: τα φετινά έσοδα της Uni Systemsθα ανέλθουν πάνω από τα επίπεδα των 190 εκατ. ευρώ, από 176 εκατ. ευρώ πέρυσι (με το 87% από υπηρεσίες) όπως ανέφερε ο CEO , Γιάννης Λουμάκης σε συνέντευξη τύπου, και έως το 2026 αναμένεται να εκτιναχτούν στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ.

Η θυγατρική του ομίλου Quest που ξεπέρασε το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ το 2022, εισφέρει ευρύ ποσοστό αυτού του τζίρου, υλοποιώντας σειρά μεγάλων έργων εντός και εκτός συνόρων, με το 50% του κύκλου εργασιών της να προέρχεται από δραστηριότητες σε πάνω από 20 χώρες.

Η έντονη εξωστρέφεια της, με 900+ ενεργά projects και 200+ σημαντικούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε συνδυασμό με το ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένο υπόλοιπο 550+ εκατ. ευρώ θέτουν ισχυρές βάσεις για το μέλλον.


Στα σχέδια της συμπεριλαμβάνονται νέες σημαντικές επενδύσεις όπως η δημιουργία νέου τεχνολογικού Hub στην πόλη της Πάτρας μέσω συνεργασίας η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα και πιθανότατα άλλο ένα προσεχώς σε ευρωπαϊκή χώρα.

Η σχετική μελέτη για την δεύτερη περίπτωση έχει ανατεθεί στην Deloitte, που καλείται να προσδιορίσει ίσως τον επόμενο μήνα ποιες περιοχές, εντός και εκτός Ευρώπης (αναφέρθηκαν ως παραδείγματα Αίγυπτος, Βιετνάμ, Μαλαισία), ενδείκνυνται για την ίδρυση Hub, με στόχο την άντληση εξειδικευμένου προσωπικού 200-300 ατόμων ανά έτος.

Επιπλέον, η Uni Systems εξετάζει ευκαιρίες νέων εξαγορών άλλων εταιρειών του κλάδου, με βάση συγκεκριμένη στρατηγική και πρότυπο την Intelli Solutions (η οποία αύξησε τα έσοδά της κατά 20% στα 5,5 εκατ. ευρώ), έχοντας επίσης επενδύσει, με μειοψηφικές συμμετοχές και σε 3 startups (PROBOTEK, Optechain, Museotek). Ως κριτήρια έχουν τεθεί η συμπληρωματικότητα, το ιδιοπαραγώμενο λογισμικό, οι digital λύσεις, η επίτευξη μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους, ο διεθνής προσανατολισμός και οι λογικές αποτιμήσεις.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία έχει κλείσει δυο νέες συμφωνίες με την Alpha Bank, μια 7ετή για τα κεντρικά της συστήματα και μια 3ετή για την παροχή υπηρεσιών, καθώς και άλλη μια με μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού, με deal για project αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ.

«Η Uni Systems είναι ενεργή και πρωτοπόρα για 60 σχεδόν χρόνια. Έχουν περάσει από αυτήν γενιές ανθρώπων και εκφράζει όλη την ιστορία της πληροφορικής στην Ελλάδα. Πέρσι για πρώτη φορά η ανάπτυξη στην Ελλάδα (18%) ήταν καλύτερη από αυτήν στο εξωτερικό (10%) και φτάσαμε στα 92 εκατ. ευρώ, χωρίς να γράψουμε ούτε ένα ευρώ στον ισολογισμό μας από έργα του RRF.


Για μας και για τους περισσότερους στην Ελλάδα θα αρχίσουν να εκτελούνται ουσιαστικά και να αποφέρουν έσοδα από το ’23 και μετά. Άρα, υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων. Από την άλλη, θεωρούμε υγεία αυτή την κατανομή εσόδων: 48% εξωτερικό, 29% τραπεζικός τομέας, 15% ελληνικό δημόσιο. Δεν είμαστε μια εταιρεία, ας το πούμε κρατικοδίαιτη. Το δημόσιο είναι το κερασάκι που θα δώσει περαιτέρω ανάπτυξη, πέρα από αυτή στο εξωτερικό και τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Είναι από τις λίγες χρονιές που όλοι οι τομείς έχουν πολύ καλά stories. Όταν τρέξαμε το νέο πενταετές στρατηγικό μας πλάνο, τέλος του 2021, υπήρξε η πρόβλεψη μέχρι το 2026, αν όλα πάνε καλά, να φτάσουμε γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε ανόργανη ανάπτυξη. Αν προχωρήσουμε σε εξαγορές, αυτό αλλάζει.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λουμάκης.

Το πενταετές στρατηγικό πλάνο

«Έχουμε ένα τεράστιο βουνό μπροστά μας», απάντησε ο Γιάννης Λουμάκης όταν ρωτήθηκε για τις ελλείψεις προσωπικού, από τα σοβαρότερα προβλήματα της πληροφορικής ως προς τον όγκο των έργων και τα στενά περιθώρια υλοποίησής τους. Απέδωσε τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι να υπογραφεί μια σύμβαση, παρότι οι εταιρείες αποφεύγουν την υποβολή ενστάσεων και παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα για το αν ο κλάδος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των χρονοδιαγραμμάτων, με δεδομένο οι ανάγκες της αγοράς είναι για 15.000 άτομα και τα διαθέσιμα δεν ξεπερνούν τα 8.000.

Η επιλογή εργαζομένων «από την ίδια δεξαμενή» εκ μέρους ξένων τεχνολογικών ομίλων που επενδύουν σε hubs στην Ελλάδα εντείνει αυτά τα προβλήματα και έκανε λόγο μάλιστα για «φούσκωμα μισθών» και «σπιράλ θανάτου προς τα πάνω».


Η πρόκληση για τους τεχνολογικούς ομίλους, πρόσθεσε, είναι να καταφέρουν να κρατούν το υπάρχον προσωπικό και να προσελκύουν νέο, για να καταστούν πιο παραγωγικοί.

Προέβλεψε ότι ο κλάδος θα εξακολουθήσει σε αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς στην Ελλάδα λόγω και του RRF και μίλησε για ένα «El Dorado» με ανταγωνισμό από νέους «παίκτες», όπως οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ή προερχόμενους από άλλους κλάδους. Τόνισε ότι ο πολυεθνικός χαρακτήρας της Uni Systems επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι 1.300 εργαζόμενοι της εκπροσωπούν 40 διαφορετικές εθνικότητες. Τη λύση στο πρόβλημα η εταιρεία επιχειρεί να δώσει πέρα από την δημιουργία των νέων hubs, με την ενίσχυση της σχέσης της με τα Πανεπιστήμια και τη λειτουργία της Ακαδημίας της. Μόνο το 2022 οι νέες προσλήψεις της ξεπέρασαν τις 200.

Το πενταετές στρατηγικό πλάνο που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Oliver Wyman στοχεύει στην εξέλιξη της Uni Systems σε κορυφαίο πάροχο λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, με επένδυση στους τομείς Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Managed Services και Customer Experience. Προτεραιότητα της αποτελεί η περαιτέρω επέκταση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών οργανισμών, στις αγορές του χρηματοοικονομικού τομέα της Ν.Α. Ευρώπης αλλά και η εστίαση στα έργα δημοσίου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου, τα έσοδα των Ψηφιακών Πυλώνων παρουσίασαν αύξηση 18% στα 33 εκατ. ευρώ (9+ εκατ. ευρώ στην περιοχή του Cloud).

Στον τομέα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, με ευθύνη την υλοποίηση έργων 46 ερευνητικών προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ε.Ε. ( στα 4 η Uni Systems έχει ρόλο συντονιστή) τα έσοδα ήταν 2,4 εκατ. ευρώ (+23%), δραστηριότητα από την οποία προήλθαν το Pleiades IoT Innovation Cluster (με 30+ μέλη) και το iQnovus, το Κέντρο Καινοτομίας του Ομίλου Quest.

Η Uni Systems διατηρεί εκτός από τα κεντρικά της Αθήνας, 5 θυγατρικές στο εξωτερικό, τις μεγαλύτερες σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και άλλες τρεις σε Βαρκελώνη, Μιλάνο, Βουκουρέστι.

Θ.Φέσσας: «Εταιρεία-κόσμημα για την Ελλάδα»

«Η Uni Systems από ότι ακούσατε είναι 59 ετών. Και εμείς έχουμε μακρά ιστορία στο επιχειρείν. Είμαστε 43 χρόνια εδώ. Την αγοράσαμε το 2006 και συνεχίζουμε με νέο αίμα, νέες ιδέες, νέες προσεγγίσεις. Είναι μια εταιρεία-κόσμημα όχι μόνο για τον όμιλο Quest, ένα «στολίδι» για την Ελλάδα. Έχει απλωθεί σε πολλές χώρες και έχει φέρει πρωτοποριακά συστήματα, τρόπους διαχείρισης και μεθόδους στην ελληνική πραγματικότητα. Ξεχωρίζει για τους ανθρώπους της. Αυτοί την τρέχουν, την μεγαλώνουν και προσφέρουν όλα αυτά τα θετικά στην ελληνική οικονομία και τον όμιλό μας.»

Με αυτά τα λόγια ο ιδρυτής του ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας, άνοιξε την συνέντευξη τύπου και αργότερα σχολίασε: «Είναι μια εποχή πολύ έντονης ανάπτυξης. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, παγκόσμια όχι μόνο για την Ελλάδα, θα δούμε κάποια χρόνια ισχυρής ανάπτυξης. Η αγορά της πληροφορικής πέρασε μια καμπή. Χάρη στους συνεργάτες μας κάναμε αυτή την μεγάλη στροφή στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία και πήγε πολύ καλά. Τώρα έχουμε την χαρά και την υπερηφάνεια να είμαστε 50%-50% στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα αναπτυχθεί η Ελλάδα σαφώς γιατί τα χρήματα είναι πολλά και όπως είδατε και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων κλάδων δραστηριοτήτων. Αλλά όποιοι είναι παλιοί, 60 χρόνια στην αγορά και ξέρουν και μπορούν να αναπτυχτούν πολύ καλύτερα, πολύ στερεότερα κυρίως και να αφήσουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα την επόμενη πενταετία. Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ ψηλοί. Το μόνο όριο που υπάρχει και μας βάζει ταβάνι είναι η προσέλκυση ικανών ανθρώπων για να εκτελεστούν τα έργα. Sky is the limit. Και ο χρόνος βέβαια βαραίνει. Απλώς, δεν υπάρχει πολύς κόσμος, με αποτέλεσμα να κρατιέται πίσω η εταιρεία και να μην θέλει να αναλάβει έργα, τα οποία γνωρίζει ότι θα έχει πολύ μεγάλο κίνδυνο να τα τελειώσει. Γιατί ένα άλλο πολύ καλό στοιχείο της ιστορίας της είναι ότι παραδίδει τα έργα που αναλαμβάνει. Κάτι το οποίο δεν θεωρείται και τόσο κοινός στόχος σε πολλούς συναδέλφους», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα 

Παπαλεξόπουλος: Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ μπαίνει δυναμικά στην παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών ΑΙ

ΥΠΕΝ: Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω 300 εκατ. για νέους 18 έως 39 ετών

Γιάννης Ρέτσος: Το νέο project 5* των €25 εκατ. των Electra Hotels & Resorts στη Θεσσαλονίκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ