«Η προσπάθεια που κάνει η Uni Systems τα τελευταία χρόνια στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχουμε δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ευρύ οικοσύστημα και συμμετέχουμε σε πάρα πολλά ερευνητικά έργα, πάνω από 60. Κινήσεις οι οποίες μας φέρνουν, ουσιαστικά, την επόμενη μέρα της. Συμπληρώνει ήδη μια αδιάλειπτη λειτουργία πάνω από 60 χρόνια και θέλουμε να είμαστε άλλα τόσα. Μέσα από την Uni Systems μπορεί να δει κανείς όλη την ιστορία της πληροφορικής…».
Το «ταξίδι» στον χρόνο συνεχίζεται για την πρώτη ελληνική εταιρεία του κλάδου, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της, το 1964, από τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη, έως τη σημερινή της μορφή, με κατεύθυνση προς ένα… μακρινό μάλλον.
Τα λόγια του Γιάννη Λουμάκη, CEO της Uni Systems, σε μια επετειακή παρουσίαση – συνάντηση με τους δημοσιογράφους, δίνουν το στίγμα μιας πορείας δεκαετιών.
Στους νέους ορίζοντές της θυγατρικής του ομίλου Quest, με επικεφαλής του τον Θεόδωρο Φέσσα, συμπεριλαμβάνεται, ανάμεσα σε άλλα, η διαφαινόμενη είσοδός της σε ένα νέο, πολλά υποσχόμενο από πλευράς εσόδων και κερδών, κομμάτι της διεθνούς τεχνολογικής αγοράς, που αφορά υπηρεσίες και έργα πληροφορικής για το ΝΑΤΟ και την αμυντική βιομηχανία, ενδεχομένως και με «συμπαίκτες» ομίλους τηλεπικοινωνιών, όπως ο leader του κλάδου, ο ΟΤΕ.
«Το ΝΑΤΟ αποτελεί το ένα σκέλος. Πέρα από το ΝΑΤΟ, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα διατεθούν πολύ μεγάλα κονδύλια από την Ε.Ε. στο χώρο της άμυνας. Είτε σε ερευνητικά έργα, είτε για την ανάπτυξη εταιρειών. Είτε και σε κράτη για αγορά εξοπλισμού. Εμείς κοιτάμε και τα δυο. Στο ΝΑΤΟ θέλουμε να μπούμε ως εργολάβοι σε έργα πληροφορικής, όπου διαπιστώνονται αντίστοιχες ανάγκες.
Ο άλλος τομέας είναι τα έργα άμυνας, που δεν αφορά μόνο την κατασκευή οπλικών συστημάτων, αλλά και το cyber security, η προστασία κρίσιμων υποδομών, η ενεργειακή ασφάλεια.
Η είσοδός μας στην σχετική λίστα ανοίγει πολλές προοπτικές, ακριβώς διότι θα ακολουθήσουν τρομακτικές επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Η Ευρώπη έχει μείνει, άλλωστε, πολύ πίσω, αν εξαιρέσει κανείς τη Γαλλία.», αποκάλυψε ο κ.Λουμάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης.
Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει μάλιστα ένα κονδύλι συνολικού ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ για έργα άμυνας μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών για την αντιμετώπιση των κινδύνων του κυβερνοπολέμου για την παραβίαση οπλικών και άλλων συστημάτων.
Εξήγησε ότι η Uni Systems θα διεκδικήσει νέα έργα τα οποία προκηρύσσονται σε επίπεδο Ε.Ε. και θα υποδειχθούν ως στόχοι με βάση τις δυνατότητές της, σε συνδυασμό με τη διενέργεια εσωτερικής μελέτης, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους.
Συμπληρωματικά ως προς την απαιτούμενη τεχνογνωσία, η Uni Systems θα εξετάσει στρατηγικές συμφωνίες, συνεργασίες ή και εξαγορές άλλων εταιρειών, για τη συμμετοχή της στα συγκεκριμένα projects, που δεν συσχετίζονται απαραίτητα μόνο με λογισμικό.
Ο κ. Λουμάκης μίλησε νωρίτερα για συμφωνία-πλαίσιο με το ΝΑΤΟ για τη Uni Systems, η οποία περιλαμβάνεται στους προμηθευτές του, μετά από την επιλογή της κατά το τελευταίο εξάμηνο στη σχετική λίστα, επιτυγχάνοντας σε σειρά ελέγχων, σε μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται ανά 3ετία.
Τράπεζες, ενέργεια και RRF
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ακόμα ο Γιάννης Λουμάκης, παρόντος του προέδρου του ομίλου Quest Θεόδωρου Φέσσα και των επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων της Uni Systems, το 2023 «ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές της εταιρείας από όλες τις απόψεις», με έσοδα 215 εκατ. ευρώ από 176 εκατ. ευρώ το 2022, ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 22%, σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της και ανεκτέλεστο που υπερβαίνει τα 530 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας της σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο δε μέσος ρυθμός ανάπτυξης της τελευταίας πενταετίας διαμορφώνεται κοντά στο 16%.
Από τα έργα του RRF το «απόθεμα» της Uni Systems ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ και παράλληλα διεκδικεί σε διαγωνισμούς επιπλέον 150 εκατ. ευρώ.
Η ανάπτυξη από την εσωτερική αγορά (115 εκατ. ευρώ, +25%) πέρσι για πρώτη φορά ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτήν από το εξωτερικό (100 εκατ. ευρώ, +19%), με την κατανομή των εσόδων να είναι 53%-47%.
Στον κλάδο της πληροφορικής, πλην της Uni Systems, υπάγονται και οι Έπαφος, Intelli Solutions, Team Candi.
Ο αυξημένος κύκλος εργασιών προέρχεται και από τις 4 βασικές αγορές όπου κινείται η εταιρεία: το εξωτερικό (με νέες ευκαιρίες από Ηνωμένο Βασίλειο μετά το brexit και Κύπρο), τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό.
Επίσης, και από την επένδυσή της στους κύριους πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που περιλαμβάνει λύσεις στις περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Fintech, IT Consulting, Managed Services, Customer Experience, αλλά και αξιοποίηση της ΑΙ.
Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2021-2023, τα έσοδα των ψηφιακών πυλώνων αυξήθηκαν κατά 96%, (από 28 εκ. ευρώ το 2021 σε 55 εκ. ευρώ το 2023).
Μίλησε για δύο μεγάλα έργα τραπεζικού τομέα, στην Garanti BBVA και στην Alpha Bank UK και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι μόνο το 14% των εσόδων της Uni Systems αντιστοιχούν σε έργα για τον ελληνικό δημόσιο τομέα, γεγονός που υποδηλώνει την οικονομική ανεξαρτησία της από αυτόν («για εμάς αυτό είναι υγεία.».
Στο portfolio της Uni Systems καταγράφονται περισσότερα από 900 ενεργά έργα.
Ο CEO της εταιρείας έκανε λόγο και για τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ενεργειακός κλάδος και τα έργα που ανέλαβε η εταιρεία από τη ΔΕΗ, για το δίκτυο των καταστημάτων και τα εργοστάσιά της.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον τομέα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας που πρακτικά είναι ο τομέας που θα φέρει την εταιρεία στην επόμενη μέρα της.
Μέσω των δραστηριοτήτων του εν λόγω τομέα έχει έρθει σε επαφή με την ερευνητική κοινότητα και καταβάλει προσπάθειες για τη εσωτερική διάχυση της κουλτούρας καινοτομίας.
Η «ναυαρχίδα» της Quest στην πληροφορική έχει θυγατρικές σε 5 ευρωπαϊκές χώρες και δραστηριοποιείται σε σε πάνω από 20.
Στον σύντομο χαιρετισμό της η Έφη Κουτσουρέλη, Αντιπροέδρος της Quest Group επισήμανε ότι η Uni Systems ανήκει στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες που υλοποιούν ευρωπαϊκά έργα, ενώ ο Διευθύνων Συμβούλος, Απόστολος Γεωργαντζής, τόνισε πως αντιπροσωπεύει το μισό σχεδόν ανθρώπινο δυναμικό όλου του ομίλου.
Καθυστερήσεις, εξαγορές, προσωπικό
Τα χρηματοδούμενα έργα από το RRF για τον δημόσιο τομέα άρχισαν να τρέχουν, όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Λουμάκης, μόλις το τελευταίο πεντάμηνο, μετά από σημαντικές καθυστερήσεις στις υπογραφές συμβάσεων, ειδικά στις ψηφιοποιήσεις (όπως π.χ. συμβαίνει με τα υποθηκοφυλακεία), με την προοπτική να εισέλθουν σε φουλ ρυθμούς το 2024, το 2025 και το 2026, αν και παρέπεμψε σε έναν «αγώνα δρόμου» για την ολοκλήρωσή τους και στα ερωτηματικά για το αν θα υπάρξουν παρατάσεις στις προθεσμίες ή αν θα ανακοινωθεί «νέο RRF».
«Υπάρχει μεγάλη πίεση.Το 2024 νομίζω θα είναι τα τελευταία έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα υπογραφούν. Τρέχουν οι εναπομείναντες διαγωνισμοί και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει χρόνος για να κάνεις οτιδήποτε άλλο.», ήταν ένα από τα σχόλιά του.
Ο κ.Λουμάκης απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η Uni Systems εξετάζει εξαγορές άλλων εταιρειών πληροφορικής και από το εξωτερικό και επιδιώκει την απόκτηση συμμετοχών ή στρατηγικών συνεργασιών σε καινοτόμες startups:
«Κοιτάμε διαρκώς για ευκαιρίες. Εξετάζουμε τα πάντα. Σαφέστατα, ναι, εξαγορές και στο εξωτερικό. Μας ενδιαφέρει πάντοτε το διεθνές αποτύπωμά μας.»
«Πάγωσε», αντίθετα, προσωρινά το project της ίδρυσης hub στο εξωτερικό, χωρίς να έχει εγκαταλειφθεί ως ιδέα και χαρακτήρισε διαρκές το άγχος για τις εταιρείες του κλάδου για την εξεύρεση του κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού:
«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Ήμουν σε ένα συνέδριο στην Μαδρίτη πρόσφατα, όπου έγινε αποκαλύφθηκε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει 20 εκατ. θέσεις εργασίας στην πληροφορική μέχρι το 2030, αλλά με αυτούς τους ρυθμούς θα είναι 12 εκατ., άρα θα λείπουν 8 εκατ., στην προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για την υλοποίηση των έργων.».
Για το ίδιο ζήτημα ο Γιάννης Λουμάκης πρόσθεσε ότι αποτελεί από τις βασικές προκλήσεις του κλάδου για το άμεσο μέλλον, με την Uni Systems να πραγματοποιεί περισσότερες από 200 νέες προσλήψεις μέσα στο 2023, ξεπερνώντας τους 1460 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων περιλαμβάνονται η αύξηση των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού, οι ακαδημίες εκμάθησης κώδικα, η εσωτερική εκπαίδευση, τα upskilling και reskilling, πρόγραμμα συστάσεων από συναδέλφους, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η επένδυση στην εξωστρέφεια, στοιχεία που οδήγησαν σε σημαντικά χαμηλότερο turnover κατά τη χρονιά που πέρασε.
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός: «Ραβασάκι» από Κομισιόν για το νέο «κόφτη» σε δαπάνες και παροχές
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η επόμενη μέρα μετά την μεγάλη συμφωνία ύψους 3,2 δισ. με την Masdar
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ