Ο Όμιλος Bosch μπορεί να εγκατέλειψε κάθε παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, κλείνοντας πέρυσι το εργοστάσιο της Pitsos, εμπορικά έχει καταφέρει να πιάσει εντυπωσιακές οικονομικές αποδόσεις. Κυρίως με αιχμή την ελληνική θυγατρική Robert Bosch AE, που από πέρυσι «τρέχει» σταθερά με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, και λιγότερο με την BSH, υπεύθυνη για το κομμάτι των οικιακών συσκευών, που παρουσίασε μία σταθερότητα.
Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Robert Bosch ΑΕ κ. Γιάννης Κάπρας, αποκάλυψε χθες πως ο όμιλος έχει ανεβάσει ακόμα περισσότερο ρυθμούς φέτος φθάνοντας στο α’ τρίμηνο η θυγατρική που διοικεί να πιάσει ένα +22% στον τζίρο και στο β’ τρίμηνο να συνεχίσει με διψήφιο ποσοστό. Παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την αγορά λόγω του πληθωριστικού σπιράλ, μιλώντας για τον κίνδυνο ύφεσης το 2023 και κάνοντας λόγο για κύκλο ανατιμήσεων που δεν φαίνεται να κλείνει.
Μάλιστα αποκάλυψε πως η Robert Bosch έχει κοινοποιήσει στους πελάτες της νέους τιμοκαταλόγους που θα τεθούν σε ισχύ απ’ τον επόμενο μήνα και με τους οποίους πλέον η μεσοσταθμική αύξηση που έχει επιβάλει στις τιμές όλων των προϊόντων της απ’ την αρχή της χρονιάς πλέον φθάνει το 10%. Μάλιστα ο κ. Κάπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις ως το τέλος της χρονιάς.
«Αναμένουμε ότι ο όμιλος θα έχει θετικό πρόσημο το 2022 στην Ελλάδα, ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι ένας κίνδυνος που τον είχαμε ξεχάσει για πολλά χρόνια και πλέον είναι παρών. Πρέπει να τιθασευτεί, αλλιώς θα είναι απρόβλεπτες οι εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Κάπρας κάνοντας λόγο όμως για μία δύσκολη εξίσωση αφού μία τυχόν λάθος κίνηση εκ μέρους της ΕΚΤ μπορεί να «καταδικάσει» την ευρωπαϊκή οικονομία στο χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ύφεση της οικονομίας με παράλληλο υψηλό πληθωρισμό.
Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι με αυτή τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί η ελληνική οικονομία πιθανόν να έχει ύφεση το 2023. «Όταν αρχίζει να βήχει η Γερμανία, στην Ελλάδα παθαίνουμε πνευμονία», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση το 2021 τα οικονομικά του ομίλου εξελίχθηκαν καλύτερα των προσδοκιών με την απόδοση της εταιρείας να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα και τις ενοποιημένες πωλήσεις να αυξάνονται κατά 16%, φθάνοντας τα 221 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 156 εκατ.ευρώ ήταν ο τζίρος των οικιακών συσκευών, και τα 65 εκατ. ευρώ περίπου της Robert Bosch. Η τελευταία είχε εντυπωσιακές επιδόσεις και στους τρεις τομείς της. Το κομμάτι της αυτοκίνησης, που παραμένει το μεγαλύτερο, είχε αύξηση πωλήσεων 16,8% φθάνοντας τα 41,7 εκατ. ευρώ. Το τμήμα των ηλεκτρικών εργαλείων 30,2% φθάνοντας τα 11,4 εκατ. ευρώ, και το τμήμα Ενέργεια και Τεχνολογία Κτιρίων 10,1%, στα 11,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ ήταν σχετικά με προϊόντα θέρμανσης, όπως λέβητες.
Εξετάζει τη δημιουργία τεχνολογικού Hub
Στο κομμάτι των επενδύσεων που τρέχει η Robert Bosch ο κ. Κάπρας υπογράμμισε το πρόγραμμα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών συστημάτων για ιδιοκατανάλωση ρεύματος, που αναμένεται να καλύψει το 95% των ενεργειακών αναγκών της θυγατρικής. Το συγκεκριμένο project φθάνει περίπου τα 500 χιλ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, όπως είπε, εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας ενός τεχνολογικού hub στην Ελλάδα το οποίο θα μπορούσε να «κουμπώσει» με την τεράστια ομάδα που επιχειρεί να συγκροτήσει ο Όμιλος κεντρικά και να δουλεύει κομμάτια από μεγάλα projects.
«Μόνο φέτος η Bosch σχεδιάζει να προσλάβει 10.000 νέους μηχανικούς λογισμικού παγκοσμίως. Θα μας ενδιέφερε να δημιουργήσουμε μια δεμένη ομάδα στην Ελλάδα, η οποία θα ‘κουμπώνει’ με τις ανάγκες του ομίλου διεθνώς» είπε ο κ. Κάπρας, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες γι αυτό με κυριότερο την εξεύρεση ικανού αριθμού ανθρώπων που θα στελεχώσουν ένα τέτοιο τμήμα.
Διαβάστε ακόμη:
«Μαύρα» σενάρια για τον πληθωρισμό – Εκρηκτική άνοδος σε καύσιμα, μεταφορές, είδη διατροφής