O πληθωρισμός θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου θα πυροδοτηθούν νέες αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, πιέζοντας περαιτέρω στην κατεύθυνση συνεργιών, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καντώρο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican υπογραμμίζει ότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις οποίες ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται να βρει τις κατάλληλες ισορροπίες.
«Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά είναι τα εξής: πρώτα απ’ όλα το κόστος αποκατάστασης ζημιών. Αυτό γίνεται πλέον απότομα πιο ακριβό, είτε αφορά ένα τρακάρισμα, είτε κάποιο θέμα υγείας είτε μια φυσική καταστροφή. Επομένως, είναι μια μεγάλη προσαρμογή που καλείται να διαχειριστεί ο ασφαλιστικός κλάδος. Επειτα είναι το λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζουμε οι ίδιες οι επιχειρήσεις, από τα ενοίκια, το μισθολογικό κόστος έως τις προμήθειες από άδειες λογισμικών που θα περίμενε κανείς να μην επηρεάζονται και ίσως μαρτυρούν ότι μπαίνουμε πλέον σε έναν φαύλο κύκλο ανατιμήσεων σε κάθε δραστηριότητα. Και φυσικά είναι και οι πελάτες μας και η ισορροπία που πρέπει να βρούμε απέναντί τους», λέει ο κ. Καντώρος.
«Δυστυχώς είμαι περισσότερο απαισιόδοξος σε σχέση με μερικούς μήνες πριν, αφού δεν βλέπω καν αυτοσυγκράτηση σε κλάδους που δεν θα το περίμενες, με αποτέλεσμα όλοι να ζητούν διψήφια αναπροσαρμογή τιμών. Ο ασφαλιστικός κλάδος, ίσως και λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, είναι ίσως ο πιο υπεύθυνος απέναντι σε αυτή την κατάσταση επιλέγοντας να περιορίσει περιθώρια κέρδους».
Για την Interamerican, προς το παρόν, η τρέχουσα χρονιά που συνοδεύεται από μεγάλες προκλήσεις συνοδεύεται από αύξηση του κύκλου εργασιών. «Κερδίζουμε μερίδιο αγοράς με γρήγορο ρυθμό και χωρίς να προσφέρουμε εκπτώσεις, ούτε όμως και να αυξάνουμε ασφάλιστρα. Το πελατολόγιο διευρύνεται. Στο κομμάτι των ζημιών βέβαια υπάρχει πίεση γιατί το κόστος αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Σε κάθε περίπτωση, διατηρήσαμε την κερδοφορία μας στο εξάμηνο, αλλά είναι χαμηλότερη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», λέει ο κ. Καντώρος προβλέποντας ότι ο κύκλος εργασιών φέτος θα κινηθεί στο +10%.
Αν και η εταιρεία ολοκλήρωσε πέρυσι έναν μεγάλο οργανωτικό μετασχηματισμό, ο κ. Καντώρος δεν αποκλείει κάποιες διορθωτικές κινήσεις φέτος. Επίσης, επαναλαμβάνει το ενδιαφέρον το οποίο έχει εκφράσει για συνεργασίες ή εξαγορές. «Θέλουμε να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις της αγοράς», σημειώνει. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι η νέα αναταραχή αναμένεται να προσγειώσει τις υψηλές αποτιμήσεις που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο των συνεργασιών, «με βάση όμως πάντα το μοντέλο της Interamerican».
Σύμφωνα με τον κ. Καντώρο, αναπόφευκτα η συγκέντρωση στον ασφαλιστικό κλάδο θα συνεχιστεί μετά από μια προσωρινή παύση. «Η ελληνική αγορά έχει δυσκολίες. Εχει υψηλά κόστη λειτουργίας και γενικά είμαστε πολλές εταιρείες για μια μικρή πίτα. Επίσης οι ασφαλιστικές εταιρείες επιμένουν να τα κάνουν όλα και άρα να διατηρούν και να αναπτύσσουν συστήματα σε διαφορετικούς τομείς. Αυτό θεωρώ ότι η αγορά θα κληθεί να το διαχειριστεί ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει αναβαθμισμένα προϊόντα και υπηρεσίες και καλές τιμές. Και τελικά είναι αυτό που θα βοηθήσει στη διεύρυνση της πίτας, αφού θα πείθονται περισσότεροι να συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια πέραν των Ι.Χ. τους».
Στο κομμάτι αυτό βέβαια ζητείται και η στήριξη της Πολιτείας. «Υπάρχουν θέματα στα οποία η ασφαλιστική αγορά μπορεί να δώσει λύσεις. Από την προστασία από τις συνέπειες της κλιμματικής αλλαγής έως την Υγεία και τα ασφαλιστικά προγράμματα. Εδώ όμως σήμερα βλέπουμε το εξής παράλογο, εάν κάποιος ελαφρύνει το δημόσιο σύστημα χρησιμοποιώντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του για παροχές Υγείας δεν λαμβάνει κάποια “επιβράβευση”, κάποιο κίνητρο για να κάνει αυτή την επιλογή. Τουναντίον, πληρώνει κανονικά τις εισφορές του. Δυστυχώς με την κρίση καταργήθηκαν τα κίνητρα και έκτοτε τα ξεχάσαμε!».
Ο ίδιος δεν βλέπει σύντομα κλείσιμο του πληθωριστικού κύκλου. «Υπάρχει και το κακό σενάριο, όπου οι αυξήσεις επιτοκίων θα φέρουν τελικά ύφεση… Ηδη οι αγορές αρχίζουν και τιμολογούν “σενάρια τρόμου”. Το σίγουρο είναι πως εάν πάμε σε μακρά από χρονικής άποψης περίοδο υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού, τότε η λειτουργία των πάντων θα πρέπει να προσαρμοστεί. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου κινούνται όλα οριακά. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος είχε μια κερδοφορία σταθερή περί τα 400 με 500 εκατ. ευρώ, η οποία διαχεόταν σε μεγάλο βαθμό. Εχω την αίσθηση ότι πάμε σε μικρότερη πίτα και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη στρατηγική πολλών εταιρειών».
O Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, κλείνοντας, εκφράζει την ανησυχία του ότι η διαχείριση της νέας κρίσης από την κυβέρνηση θα περιοριστεί στο «σβήσιμο πυρκαγιών». «Με άλλα λόγια, να μετατοπιστεί η ατζέντα σε αυτά τα προβλήματα και να αφήσουμε τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας στην άκρη. Δυστυχώς το ότι μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών δεν βοηθάει. Κι όμως, έχουμε υψηλότατο χρέος, πρέπει να δανειζόμαστε για να το εξυπηρετούμε και για να γίνεται αυτό πρέπει να δείχνουμε ότι βαίνουμε καλώς. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα το βρει η επόμενη κυβέρνηση μπροστά της», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμα:
Gov ERP: Η μεταρρύθμιση που μεταμορφώνει το κράτος
Iberdrola: Βάζει στην «πρίζα» το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στην Ευρώπη (pic)
Ελευθέριος Χατζόπουλος: Οι νέες επενδύσεις του «βασιλιά» της συσκευασίας (pic)