Προβληματισμό και στους Έλληνες καταναλωτές έχει προκαλέσει η πρόσφατη έρευνα της γαλλικής ΜΚΟ Bloom και της καταναλωτικής οργάνωσης Foodwatch σχετικά με τα επίπεδα υδραργύρου στις συσκευασίες τόνου.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι δύο ΜΚΟ επέλεξαν τυχαία 148 κονσέρβες με τόνο από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία) και τις έστειλαν για εξέταση σε ανεξάρτητο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλες περιείχαν υδράργυρο, εντός των ορίων του ενός μιλιγκράμ ανά κιλό (1 mg/kg), όριο το οποίο έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το ανώτατο επιτρεπτό. Ωστόσο, το όριο αυτό ισχύει μόνο για τον τόνο. Για τα υπόλοιπα ψάρια, όπως για παράδειγμα για τον μπακαλιάρο, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο υδραργύρου είναι πιο χαμηλό: 0,3 μιλιγκράμ ανά κιλό (0,3 mg/kg).

Γιάννα Τζίκα, διευθύνουσα σύμβουλος Konva

Οι ΜΚΟ Bloom και Foodwatch καταγγέλλουν ότι το όριο του 1 mg/kg έχει τεθεί από την Κομισιόν με κριτήριο τα συμφέροντα της βιομηχανίας τόνου και όχι την προστασία των καταναλωτών. Για αυτό ζητούν από την Κομισιόν την αναθεώρησή του προς τα κάτω.

«Απόλυτα ασφαλή τα όρια»

«Το ένα μιλιγκράμ ανά κιλό είναι απολύτως ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό» απαντά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney η Γιάννα Τζίκα, διευθύνουσα σύμβουλος της Konva, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας που παράγει συσκευασίες τόνου.

Η Γ. Τζίκα διαβεβαιώνει ότι τα όρια που έχει θέσει η Ευρ. Επιτροπή προστατεύουν τους καταναλωτές και διευκρινίζει: «Πώς προκύπτουν τα όρια που τίθενται από τη νομοθεσία; Μελετώνται οι καταναλώσεις σε μια περιοχή και επίσης η βιοσυσσώρευση του αλιεύματος σε κάποιο στοιχείο (πχ υδράργυρος) και προκύπτει ένας συντελεστής επικινδυνότητας για το μέσο καταναλωτή. Η διαφοροποίηση μεταξύ ορίων στο ίδιο στοιχείο, αλλά σε διαφορετικά είδη, έχει να κάνει ακριβώς με αυτό. Ποια είναι τα στοιχεία κατανάλωσης πανευρωπαϊκά, δηλαδή σε συνδυασμό με τη βιοσυσσώρευση του στοιχείου; Έτσι τίθενται τα όρια ασφαλείας για το μέσο καταναλωτή.»

Αν και η Konva έχει παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές όπου πραγματοποιήθηκε η δειγματοληπτική έρευνα των ΜΚΟ Bloom και Foodwatch, η Γ. Τζίκα αποκλείει την πιθανότητα τα ελληνικά προϊόντα να ήταν μεταξύ αυτών που δείγματά τους εστάλησαν από τις ΜΚΟ στο εργαστήριο για εξέταση.

«Το αποκλείω» μας είπε «γιατί εμείς στην Konva έχουμε επιλέξει να κονσερβοποιούμε το μικρότερο σε μέγεθος είδος τόνου, το skipjack, που φτάνει σε μέγεθος μέχρι τα 27 κιλά. Για το λόγο αυτό έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα υδραργύρου -και βαρέων μετάλλων γενικότερα. Συγκεκριμένα τα επίπεδα υδραργύρου στις συσκευασίες μας δεν ξεπερνούν ποτέ τα 0,25 mg/kg, είναι δηλαδή χαμηλότερα ακόμα και από τις σαρδέλες. Όπως διαπιστώσαμε από τις μάρκες που εξέτασαν οι δύο ΜΚΟ, οι έλεγχοι έγιναν σε προϊόντα από μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη τόνου. Για το λόγο αυτό τα επίπεδα υδραργύρου ήταν υψηλότερα- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλή και εντός ορίων.
Εμείς επιλέξαμε να δουλεύουμε με το είδος τόνου skipjack, γιατί απειλείται λιγότερο από την υπεραλίευση, έχει πολύ μεγαλύτερο ρυθμό αναπαραγωγής και θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τους στόχους μας για την προστασία των θαλάσσιων πόρων.»

Επενδύσεις στην καινοτομία

Η Κonva (Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου), μητρική εταιρεία των Flokos και Trata, διαθέτει μία ευρεία γκάμα προϊόντων τόνου, τα οποία φτάνουν στα ράφια όχι μόνο των ελληνικών καταστημάτων αλλά και δεκάδων ευρωπαϊκών χωρών. Οι τόνοι που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη προέρχονται κυρίως από το Εκουαδόρ.
Ο καταναλωτής μπορεί να παρακολουθήσει το «ταξίδι» των τόνων από τη θάλασσα μέχρι τα ράφια των καταστημάτων χάρη στην υπηρεσία track and trace στις συσκευασίες της εταιρείας. Η Konva έχει επενδύσει σημαντικά, όχι μόνο στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας τόνου, αλλά και στα προϊόντα στα οποία τον προσφέρει.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει πολύ στην καινοτομία σε αυτά τα προϊόντα. Για παράδειγμα ο καπνιστός τόνος αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν. Επίσης, μοναδικά στην Ευρώπη είναι τα φακελάκια με τονοσαλάτες της Trata. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα και τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσουμε νέα προϊόντα, προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και έτοιμα γεύματα, προϊόντα που καλύπτουν την ανάγκη για ευκολία αλλά και για υγιεινή διατροφή.»

Το μερίδιο της Konva στην ελληνική αγορά τόνου ξεπερνά πλέον το 23% (αυξημένο σε σχέση με πέρυσι), ενώ στο σύνολο των προϊόντων η εταιρεία αναμένεται να κλείσει το 2024 με τζίρο λίγο πάνω από τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη  

Metlen: Xαράσσει ενεργειακό διάδρομο σε όλα τα Βαλκάνια και φτάνει ως την Ουγγαρία

Μπλόκα σε ταξί και λαϊκές αγορές – Εντατικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ στα περιουσιακά στοιχεία

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά διακοπή εργασιών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα