search icon

Επιχειρήσεις

Γερογιάννης: Τι «βλέπει» ο CEO της Aegean για την επόμενη μέρα και την ανάκαμψη

Ο Δημήτρης Γερογιάννης μίλησε για την ανάκαμψη των αερομεταφορών, των υποδομών και την πολιτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου - Οι κρίσιμες παράμετροι

Γρήγορες «νίκες», περαιτέρω επενδύσεις σε περιφερειακές αλλά και αεροπορικές υποδομές, πολιτικές τελών για τον χειμώνα με στόχο την επέκταση της σεζόν. Πρόκειται για κάποιες από τις κρίσιμες παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επόμενη μέρα, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στις αερομεταφορές και τα ταξίδια λόγω της πανδημίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα, Δημήτρης Γερογιάννης, από τη ΔΕΘ, στο πάνελ για τις μεταφορές / υποδομές, έκανε εκτενή αναφορά τόσο στη γενικότερη στρατηγική όσο και ειδικότερα στην πορεία της ίδιας της Aegean προς την ανάκαμψη, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να παραλάβει εντός της διετίας 2022- 2023 άλλα 20 νέα αεροσκάφη.

Στο ερώτημα τι χρειάζεται για την ανάκαμψη, έστω κι αν έχει γίνει ένα καλό βήμα προς την κατεύθυνηση αυτή με ένα +70 % από πέρυσι για την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου και +108 % για το εξωτερικό, «έχουμε ακόμη δρόμο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τους προορισμούς που κέρδισαν συγκριτικά με άλλους το στοίχημα της ανάκαμψης.

Πρώτη βασική προϋπόθεση είναι η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος εντός κι εκτός Ελλάδος και φυσικά… σοβαρότητα γιατί «η πανδημία είναι εδώ, μαζί μας. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του τέλους». Επιχειρησιακά θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη του εξαιρετικού brand της χώρας με αντίστοιχες υπηρεσίες από όλα τα μέρη της αλυσίδας αξίας, αντιμετώπιση  των λειτουργικών θεμάτων των αερομεταφορών στη χωρά, με τον κλάδο να προσπαθεί για νέες ιδέες και πρόσφορες για το κοινό ώστε να επιστρέψει στο ταξίδι.

Σύμφωνα με τον CEO της Aegean, για τον κλάδο, κρίσιμες υποδομές δεν είναι μόνο τα αεροδρόμια, αλλά και το σύστημα εναερίου κυκλοφορίας για την αναβάθμιση του οποίου πρέπει ακόμη να γίνουν επενδύσεις και οργανωτικές παρεμβάσεις, σε προσωπικό, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την αύξηση της χωρητικότητας, χωρίς καθυστερήσεις για τον επιβάτη. «Χρειαζόμαστε συνεργασία όλων μας για το πετύχουμε αυτό. Φτιάχτηκαν τα αεροδρόμια αλλά είναι ανάγκη και στην εναέρια κυκλοφορία να υπάρξει άμεση βελτίωση, από την οποία όλα τα μέρη έχουν να κερδίσουν και φυσικά ακόμη περισσότερο ο τουρισμός και η οικονομία της χώρας. Άλλωστε το σύστημα είναι και αυτοχρηματοδοτούμενο και πλεονασματικό».

Ιδιαίτερα σημαντική όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας είναι παράλληλα να υπάρξουν και πολιτικές τελών για τον χειμώνα και την επέκταση της περιόδου. Αποτελεί στόχο, τόσο για την απόδοση αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου συνολικά να επεκταθεί η περίοδος με προϊόντα και προσφορές αλλά και χαμηλότερα τέλη, βελτιώνοντας την απόδοση των επενδύσεων αλλά και μειώνοντας/ διαχέοντας το φόρτο και την επιβάρυνση  του μικρού χρονικά peak της τουριστικής περιόδου.

Κρίσιμοι παράγοντες επίσης αποτελούν η γρήγορη υλοποίηση των έργων αλλά και η διασφάλιση των ανταγωνιστικών/αναπτυξιακών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη όλων των κλάδων που θα αξιοποιήσουν ή θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές στις υποδομές μέσα από τους κατάλληλους όρους ρήτρες χρηματοδότησης/αυτοχρηματοδότησης

Επίσης σημαντικό είναι το timing, να «κυνηγάμε και γρήγορες νίκες» (όπως π.χ. σε αεροδρόμια με μικρές αλλά ουσιαστικές ανάγκες), ενώ ο κλάδος έχει προτάξει και τον συνδυασμό υποδομών, για παράδειγμα να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του αεροδρομίου της Πάρου, όπως προγραμματίζεται, αλλά παράλληλα να βελτιωθεί και η οδική πρόσβαση στο αεροδρόμιο και οι υπόλοιπες υποδομές.

Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Γερογιάννης αναφέρθηκε και στο νέο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, «ένα σημαντικό έργο που έδειξε ότι υπάρχει συνέχεια στο κυβερνητικό έργο των τελευταίων 8-9 ετών -τα έργα αυτά δεν έχουν πολιτικό χρώμα- αναβαθμίζει την πόλη και δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης».

Κάτι το οποίο φάνηκε ήδη από τη φετινή χρονιά όπου η κίνηση στο αεροδρόμιο καταγράφηκε σημαντικά αυξημένη- για την AEGEAN μόνο τον Ιούλιο – Αύγουστο ήταν + 20% από πέρυσι ή +40% στη διεθνή κίνηση. Η εταιρεία ‘’πέταξε’’ 29 απευθείας δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη (15 εσωτερικού και 14 εξωτερικού), ενώ σε λίγες μέρες εγκαινιάζει και το νέο lounge 500 τ.μ. υπερδιπλάσιο από ό,τι είχε πριν….και ιδιαίτερα αναβαθμισμένο

Όπως εξίσου θετικά για την εικόνα, την πορεία του κλάδου αλλά και τα έσοδα της χώρας συνέβαλλαν  και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια (ιδίως φέτος που οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό κατέγραψαν μεγάλη αύξηση) και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Διαβάστε ακόμα: 

«Ηλεκτροπληξία» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Γιατί εκτινάσσεται στα ύψη η τιμή στο ρεύμα

«Eξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις: Πότε έρχεται ο νέος οδηγός

Κορωνοϊός – Μελέτη: Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ παρά τον εμβολιασμό τους

Exit mobile version