Την πώληση πακέτου μετοχών στην εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper μελετά η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Θυμίζουμε πως η εταιρεία περιήλθε υπό τον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου το 2022, όταν το Βερολίνο χρειάστηκε να παρέμβει για τη διάσωση της λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε σαν αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η διάσωση της Uniper ήταν από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις που πυροδότησε ο πόλεμος στη γερμανική αγορά εκθέτοντας και τη σοβαρή εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Με φόντο την ενεργειακή κρίση, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές ρεκόρ ύψους 40 δισ. ευρώ μόνο για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ενώ οι μετοχές της έχασαν έως και το 93% της αξίας τους. Υπό το φόβο ότι τυχόν κατάρρευση της θα προκαλούσε ντόμινο προβλημάτων στην αγορά, το Βερολίνο αναγκάστηκε να παρέμβει για την εθνικοποίηση της.
Η γερμανική κυβέρνηση χρειάστηκε τότε να βάλει… βαθιά το χέρι στην τσέπη διαθέτοντας συνολικά 34,5 δισ. ευρώ για να στηρίξει την εταιρεία, με αποτέλεσμα να βρεθεί να ελέγχει το 99% των μετοχών της.
Όμως, βάσει της συμφωνίας που είχε κάνει τότε με τις Βρυξέλλες, ώστε η Κομισιόν να δώσει την απαιτούμενη έγκριση της, το μερίδιο του γερμανικού δημοσίου θα πρέπει να μειωθεί μάξιμουμ στο 25% συν μία μετοχή μέχρι τα τέλη του 2028.
Δημοσιεύματα του Bloomberg και του Reuters, υποστήριξαν πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση ενός μετοχικού μεριδίου ίσως και μέχρι τα τέλη του έτους.
Μάλιστα, η διάθεση μετοχών δεν αποκλείεται να γίνει και μέσω δημόσιας εγγραφής. Στην περίπτωση αυτή σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα παραμείνει ο κυριότερος μέτοχος προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή πορεία της επένδυσης και κυρίως να βεβαιωθεί ότι η όποια διάθεση μετοχών θα γίνει με την επενδυτική βαθμίδα που απολαμβάνει το γερμανικό κράτος.
Με τις τρέχουσες τιμές της μετοχής, το μερίδιο του γερμανικού δημοσίου αποτιμάται περίπου στα 23,8 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Δεξαμενόπλοια: Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε αυξήσεις ναύλων και τιμών των καυσίμων
ΟΦΥΠΕΚΑ: Τα πουλιά… στο τηλεσκόπιο και φέτος
Γαλλία: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών ο πληθωρισμός – 3,4% τον Ιανουάριο (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ