Η γερμανική νεοσύστατη εταιρεία αστικής εναέριας κινητικότητας (UAM), Volocopter GmbH, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία υποβολής αίτησης πτώχευσης, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Η αίτηση υποβλήθηκε στο τοπικό δικαστήριο της Καρλσρούης, στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Η Volocopter ιδρύθηκε το 2011 και εργάζεται για την ανάπτυξη των αστικών αεροπορικών μεταφορών μέσω αεροσκαφών πλήρως ηλεκτρικού τύπου κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), που είναι βιώσιμα, ασφαλή και αθόρυβα.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης την ψηφιακή πλατφόρμα VoloIQ, η οποία λειτουργεί στο cloud και αποτελεί βασικό στοιχείο των λειτουργιών και του οικοσυστήματος της Volocopter. Για αυτόν τον λόγο, η VoloIQ χαρακτηρίζεται ως ο «ψηφιακός εγκέφαλος«» της εταιρείας.

Η Volocopter συνεχίζει να περιμένει την πιστοποίηση τύπου αεροσκάφους από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA), ώστε να μπορέσει να λανσάρει το VoloCity, το αστικό eVTOL της. Το VoloCity αναμένεται να είναι διαθέσιμο από το επόμενο έτος, μεταδίδει το Euronews.

Ο Ντιρκ Χόκε, διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Volocopter, δήλωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά από τους ανταγωνιστές μας στον κλάδο όσον αφορά την πρόοδο της τεχνολογίας, των δοκιμών πτήσης και της πιστοποίησης. Αυτό μας καθιστά ελκυστικούς για επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα οργανωνόμαστε με εσωτερική αναδιάρθρωση».

Ο Χόκε θα αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Volocopter στο τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Παρά την σημαντική χρηματοδότηση που έχει λάβει στο παρελθόν, η εταιρεία χρειάζεται τώρα επιπλέον πόρους για να ολοκληρώσει την είσοδό της στην αγορά. Ωστόσο, οι τρέχουσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στη Γερμανία και διεθνώς έχουν καταστήσει τις χρηματοδοτήσεις πιο αβέβαιες και χρονοβόρες ως προς τη διαδικασία.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ισχυρό για τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα και αυστηρότερο έλεγχο από τους επενδυτές λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, της πτώσης των παγκόσμιων χρηματιστηρίων και των υψηλών επιτοκίων.

Η συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής σε πολλές περιοχές του κόσμου έχει επίσης μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έχει περιορίσει τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις σε πολλές περιπτώσεις.

Αυτό το περιορισμένο επενδυτικό περιβάλλον δεν επηρεάζει μόνο τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, αλλά και μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Tesla, η οποία αντιμετώπισε επίσης συγκρατημένο ενδιαφέρον για το Robotaxi που ανακοίνωσε πρόσφατα, γνωστό και ως Cybercab. Αυτό το διθέσιο, αυτοκινούμενο όχημα εξακολουθεί να προκαλεί ερωτήματα στους επενδυτές, οι οποίοι ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για την τιμολόγηση, το επιχειρηματικό μοντέλο και το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας του.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το ύψος της επιδότησης για τον Ιανουάριο

Μετοχές: Μπορεί η Ευρώπη να κερδίσει τις ΗΠΑ το 2025;

«Φωτιά» στη κόντρα Τραμπ – Γροιλανδίας βάζει η επίσκεψη του Ντόναλντ τζούνιορ στο Νουούκ (tweet + pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα