«Είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν περισσότεροι ακαδημαϊκοί δρόμοι προς την κατεύθυνση της ρομποτικής στη χώρα μας», σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής & CEO Gerobo International, Γεράσιμος Γερολυμάτος. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό της νέας τεχνολογίας και των ρομπότ για να ενισχύσουμε την συνεισφορά τους στο ΑΕΠ και στην ευημερία ο κ. Γερολυμάτος σημείωσε ότι: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν περισσότεροι ακαδημαϊκοί δρόμοι προς την κατεύθυνση της ρομποτικής στη χώρα μας και σίγουρα γίνονται σοβαρές προσπάθειες ήδη από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τον ιδιωτικό τομέα, τα δημόσια πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και τις ομάδες που συμμετέχουν σε διεθνείς Ολυμπιάδες ρομποτικής. Είναι σίγουρα αυτές οι νέες γενιές που θα μπουν στον επαγγελματικό στίβο με εργαλεία και γνώσεις που χρειάζονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων εντός και εκτός συνόρων».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ευημερία δεν θα έρθει, μόνο, από το άνοιγμα νέων θέσεων ρομποτικής σε διαφορετικούς κλάδους αλλά και από τα αποτελέσματα των πωλήσεων των εταιρειών με βάση τις ρομποτικές τεχνολογίες». Η τεχνολογική εξέλιξη και η 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζουν τον κόσμο ταχύτατα και αντίστοιχα αλλάζουν και οι θέσεις εργασίας.
Όπως αναφέρει ο κ. Γερολυμάτος: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι αρκετές σε επίπεδο αλλαγής νοοτροπίας σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και ιδιαίτερα στις ολοένα και πιο διαδιδόμενες τεχνολογίες αυτοματισμού και ρομποτικής. Η αντιμετώπιση δεν είναι τόσο διαφορετική όπως ήταν π.χ η έλευση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων. Χρειάζεται χρόνος προσαρμογής, εκπαίδευσης και σταδιακής εναρμόνισης με όσα φέρνει το λογισμικό και τα data, η τεχνητή νοημοσύνη και το deep learning. Η αξιοποίηση τους καθημερινά είναι ένας συνδυασμός διαδικασιών και συνέργειας με ρομποτικά συστήματα που δεν απέχουν πολύ στη χρήση από αυτά που κάναμε οι ίδιοι δίχως αυτά. Αυτό που αλλάζει ριζικά είναι η απόδοση μιας εργασίας και η παραγωγικότητα που η ρομποτική τεχνολογία εκτοξεύει θετικά. Μαζί έρχεται και η ασφάλεια, η υγιεινή και η κρυπτογράφηση των δεδομένων. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, όμως, η ρομποτική χρειάζεται νέες δεξιότητες και γνώσεις άρα είτε εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι στα νέα συστήματα, άρα αναβαθμίζουν σημαντικά το βιογραφικό τους, είτε αναζητούνται όσοι έχουν καταρτιστεί ανάλογα. Πάντα υπάρχει, αρχικά, μια μετάβαση από το παλιό στο νέο, με όσα προβλήματα και αντιθέσεις μπορεί να υπάρξουν. Η τεχνολογία παραταύτα προχωράει μπροστά».
Ο ίδιος υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης υγείας των τελευταίων ετών, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν σταδιακά το εργατικό δυναμικό και τις υπηρεσίες προκειμένου να εξοικονομήσουν κόστος. Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από τον COVID-19, λοιμώξεις και υγειονομικές προκλήσεις είναι οι κλάδοι Υγείας, φιλοξενίας, Horeca και εταιρικών υποδομών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις καθώς, αρκεί να σκεφτεί κάποιος, ότι οι ταξιδιώτες αναμένουν πλέον διαφορετικά πράγματα π.χ. από επώνυμα ξενοδοχεία, καθώς τα κίνητρα, οι συμπεριφορές και οι προσδοκίες τους άλλαξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός νέων ρυθμιστικών κανόνων και προτύπων στο πλαίσιο της αυξημένης συνθετικής και λειτουργικής αυτονομίας των σύγχρονων ρομπότ σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων μορφών συνεργασίας ανθρώπου-ρομπότ, ο κ. Γερολυμάτος σημείωσε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που εξελίσσεται. «Σίγουρα υπάρχει ανάγκη συνεχούς προσδιορισμού και ανανέωσης, αλλά είναι τόσο μεγάλο το εύρος τεχνολογιών που αναπτύσσεται που η ίδια η βιομηχανία ρομποτικής χρειάζεται χρόνο για να καταλάβει τα όρια της. Όσο γενικό και αν ακούγεται, τόσο ειδικό είναι για όσους κατασκευάζουν ή εφαρμόζουν ρομποτικά συστήματα και έχουν καθημερινή επαφή με τα ρομπότ».
Υπενθύμισε ότι το πιο πρόσφατο μοντέλο συνθετικής λειτουργίας που εμφανίστηκε παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, για το οποίο υπάρχουν πρότυπα ασφάλειας και τεχνολογικών κανόνων είναι τα λεγόμενα Cobots. Collaborative robots. Συνεργατικά ρομπότ, αλλά σημείωσε ότι, όσα βιομηχανικά ή εμπορικά ρομπότ λειτουργούν «ο άνθρωπος παραμένει στο επίκεντρο του ελέγχου, εφαρμογής, κατασκευής κτλ. και έχει την πάντα την άμεση και συνολική εικόνα της πραγματικής φάσης εργασίας ενός ρομπότ».
Σημειώνεται, τέλο9ς, ότι η Gerobo θα συμμετάσχει στην CleanExpo 2023, 10 έως 12 Φεβρουαρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και θα παρουσιάσει συνεργατικά ρομπότ καθαρισμού για τους κλάδους Βιομηχανίας, Logistics, Ξενοδοχείων, Νοσοκομείων, Horeca και εταιρικών υποδομών.
Διαβάστε ακόμη
Απόστολος Πίτσος (1918-2023): Ο εμβληματικός βιομήχανος που «μπήκε» σε κάθε ελληνικό σπίτι (pics)
RND Investments Greece: Έρχεται επένδυση €107 εκατ. στην Αιτωλοακαρνανία