Κόκκινο πανί γίνονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία προετοιμάζεται για 48ωρες απεργίες με την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος στην Βουλή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Μιλώντας στο NM ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Γιώργος Αδαμίδης προανήγγειλε την έναρξη των απεργιών από τις 17 του μήνα, απομακρύνοντας όμως κάθε κίνδυνο για μπλακάουτ.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αντιδρά στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου και στις ριζοσπαστικές αλλαγές που φέρνει στις νέες προσλήψεις με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καταγγέλλοντας την δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων ενώ παράλληλα αντιτίθεται στην βούληση της κυβέρνησης για εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση, στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο βγήκε σε ολιγοήμερη διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, η ευστάθεια του συστήματος δεν απειλείται αλλά και οι πιθανότητες διακοπών ρεύματος είναι μικρές.
Σήμερα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα, στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα είναι περίπου 17.000 MW και η ισχύς που ο ΑΔΜΗΕ έχει κάθε στιγμή στη διάθεση του είναι περί τα 10.000 MW. Έτσι, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ το βάρος πέφτει στον ΑΔΜΗΕ και στο πως θα διαχειριστεί εκείνος το σύστημα. “Αν γίνουν διακοπές θα είναι προβοκάτσια” αναφέρει.
Όπως εξηγεί ακόμη και στην αιχμή της κατανάλωσης, τις ημέρες καύσωνα ή τις κρύες μέρες του χειμώνα, η ζήτηση κυμαίνεται γύρω στις 8.000 MW. Ιστορικά υψηλότερες τιμές ζήτησης είχαν καταγραφεί το 2007 με 10.411 MW, το 2008 με 10.217 MW και το 2015 με περίπου 10.000 MW. Αλλά και με αυτές τις ακραίες συνθήκες εκτιμάται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της διαθεσιμότητας των μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής των ανεξάρτητων προμηθευτών, των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και των εισαγωγών ρεύματος.
Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφασίστηκαν χθες σε έκτακτη σύγκλιση, του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ παρουσία και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, το φυσικό αέριο) κ. Παναγιώτη Κουντουσιάδη.