Με το ορόσημο της στρατηγικής αναδιάρθρωσης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου κατά 864 εκατομμύρια ευρώ και την σημαντική ανανέωση του χαρτοφυλακίου των παραχωρήσεων με την προσθήκη της Αττικής οδού και της Εγνατίας Οδού πορεύεται ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναμένοντας σημαντική ενδυνάμωση των εσόδων αλλά και της λειτουργικής κερδοφορίας το επόμενο διάστημα.
Πρόκειται για έργα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και τα οποία προβλέπεται να αυξήσουν θεαματικά τα οικονομικά μεγέθη, αρχής γενομένης από την Αττική Οδό, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έναρξη της παραχώρησης που προβλέπεται να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, καθώς αναμένεται να παραδοθεί απευθείας στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις 6 Οκτωβρίου. Για την Εγνατία οδό οι διαδικασίες θα κινηθούν πιο αργά καθώς με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της εταιρείας, το οικονομικό κλείσιμο θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Με τις δύο αυτές συμβάσεις παραχώρησης ο όμιλος υλοποιεί συνολικής επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές ο Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης που είναι ο μεγαλύτερος υπό ανάπτυξη αυτοκινητόδρομος στην Ευρώπη με τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που ανακοίνωσε χθες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο τομέας των παραχωρήσεων εμφανίζει σημαντική αύξηση των διελεύσεων στους αυτοκινητόδρομους Νέα οδός και Κεντρική οδός σημειώνοντας αύξηση κατά 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα εξέλιξη που αποδίδεται και στην προσθήκη νέων τμημάτων του αυτοκινητόδρομου όπως το τμήμα Τρίκαλα Καλαμπάκα αλλά και το νότιο τμήμα την Λαμία- Ξυνιάδα.
Η συμφωνία με τους Άραβες
Στον άλλο ισχυρό πυλώνα του ομίλου που είναι η ενέργεια, η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης της στρατηγικής πώλησης του ποσοστού συμμετοχής της (35,59%) στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον όμιλο Masdar από το Άμπου Ντάμπι, με μία συναλλαγή συνολικού ύψους 880 εκατομμυρίων ευρώ που αποτιμά το σύνολο των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο ύψος των 2,4 δις και την συνολική αξία της συναλλαγής στα 3,2 δις.
Με βάση το πλαίσιο της συμφωνίας η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προβλέπεται να εξαγοράσει από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τις δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στις core business όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων των περιφερειών Πελοποννήσου και Ηπείρου, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.α έναντι τιμήματος 67, 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η ολοκλήρωση των ανώτερων συναλλαγών βρίσκεται σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και προβλέπεται να συντελεστεί σε διάστημα 4 έως 6 μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας ήταν ο περασμένος Ιούνιος. Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει την ωρίμανση νέων έργων όπως είναι η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή στην οποία ελέγχει το 50% (το υπόλοιπο 50 % κατέχει η Motor Oil) η οποία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα έργα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, στο αεροδρόμιο Καστελίου η πρόοδος των κατασκευών έχει φτάσει το 36% ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα στο Ελληνικό. Σήμερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 5 δις.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφάνισε κύκλο εργασιών στο εξάμηνο ύψους 1,5 δις ευρώ, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 5,5%. Αντίστοιχα τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 269,1 εκατομμύρια ευρώ και ενισχύθηκαν κατά 7,5%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 70 εκατ. από 84,7 εκ. των οποίων τα 60, 8 εκ. ευρώ είναι τα κέρδη που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της μητρικής εταιρείας.
Ισχυρή ανάπτυξη στις ΑΠΕ
Στον τομέα της ενέργειας, η υποχώρηση των τιμών οδήγησε σε χαμηλότερα έσοδα, παρά τη διεύρυνση σε επίπεδο μεριδίων αγοράς. Έτσι στον τομέα συμβατικής ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 688,2 εκατ. έναντι 797,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά την αύξηση του μεριδίου αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρισμού, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών.
Αντίστοιχα στον κλάδο ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 1.227 MW από το τέλος του 2023, μαζί με τις ευνοϊκότερες ανεμολογικές συνθήκες, οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 45,4%.
Με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε συνολικά έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 152,1 εκατ. έναντι 106,7 εκατ. το εξάμηνο του 2023 ενώ η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 96,9 εκατ. έναντι 71,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σε συνέχεια των υψηλότερων πωλήσεων, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση της τάξης του 35%. Τα κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 40,3 εκατ., αυξημένα κατά 49,9% και τα καθαρά κέρδη χρήσης διαμορφώθηκαν σε 29,9 εκατ., αυξημένα κατά 46,3%.
Από την αρχή του έτους, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 550 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους 370 εκατ.. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας.
Διαβάστε ακόμη:
Μυτιληναίος: Διπλάσιο ή τριπλάσιο το μέγεθος της Metlen σε 5 χρόνια
Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
Απόστολος Βακάκης: Τα καμπανάκι για το «κόστος πολέμου», οι επιδόσεις και η μετοχή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα