Διεθνή εντάλματα σύλληψης για τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Nissan, Κάρλος Γκοσν και άλλα τέσσερα άτομα που φέρεται να τον βοήθησαν να αποσπάσει εκατομμύρια ευρώ από τη Renault για προσωπική χρήση, εξέδωσαν οι γαλλικές αρχές, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Μάλιστα, ένα από τα εντάλματα στοχεύει τον δισεκατομμυριούχο Suhail Bahwan, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας πώλησης αυτοκινήτων στο Ομάν, όπου οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι χρησιμοποιήθηκε για τη διοχέτευση κεφαλαίων της Renault για προσωπική χρήση του Γκοσν, δήλωσαν οι εισαγγελείς της Ναντέρ. Τα άλλα τρία εντάλματα αφορούν τους γιους του Bahwan και τον πρώην γενικού διευθυντή της Suhail Bahwan Automobiles. Τα εντάλματα εκδόθηκαν το απόγευμα της 21ης Απριλίου.
Αναφορικά με τον Γκόσν το ένταλμα περιλαμβάνει ισχυρισμούς που κυμαίνονται από τις αλληλεπιδράσεις του με τον εταιρεία από το Ομάν μέχρι τις εταιρικές δαπάνες για διάφορες εκδηλώσεις και ταξίδια που μπορεί να ήταν προσωπικά.
Μετά την απόδραση του Γκοσν από την Ιαπωνία στον Λίβανο στα τέλη του 2019, οι κύριοι νομικοί κίνδυνοι του έχουν μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό στη Γαλλία, όπου θεωρείται ύποπτος ότι χρησιμοποίησε τα κεφάλαια της Renault για την αγορά ενός γιοτ και τον εορτασμό των γενεθλίων της συζύγου του στο παλάτι των Βερσαλλιών.
Το ένταλμα εκδίδεται αφού οι γαλλικές αρχές ταξίδεψαν πέρυσι στη Βηρυτό για να ανακρίνουν τον Γκοσν και τον κάλεσαν να αντιμετωπίσει πιθανές κατηγορίες στη Γαλλία.
Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης στη Γαλλία εκδίδονται συνήθως όταν ένας ύποπτος που ζει στο εξωτερικό δεν ανταποκρίνεται σε ένα τέτοιο κάλεσμα. Τους επιτρέπει να συνεργαστούν με ξένες υπηρεσίες για να προβούν σε σύλληψη και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες έκδοσης.
Η Ιαπωνία έχει εκδώσει επίσης ένταλμα σύλληψης για τον Γκοσν με την κατηγορία της οικονομικής ατασθαλίας, αλλά ο Γκοσν είναι Λιβανέζος υπήκοος και η χώρα δεν προχωρά σε έκδοση πολιτών της. Έχει επίσης υπηκοότητα Γαλλίας και της Βραζιλίας. Ένας δικηγόρος του πρώην επικεφαλής της Renault χαρακτήρισε το γαλλικό ένταλμα σύλληψης «έκπληξη», λέγοντας ότι ο πελάτης δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τις αρχές του Λιβάνου.
Διαβάστε ακόμα:
Στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ τα κρυπτονομίσματα Ρώσων χάκερ
ΥΠΟΙΚ: Οι αυξήσεις μισθών ξεκίνησαν για όλους – Τι δείχνουν τα στοιχεία