Στην καθυστέρηση της χώρας να εξασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία καθώς συνεχίζει να εισάγει το 80% των ενεργειακών της αναγκών αναφέρθηκε την Τετάρτη το πρωί ο επικεφαλής του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.
Ανοίγοντας τις εργασίες της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάνω από 330 ημέρες ηλιοφάνεια το χρόνο, αιολικό δυναμικό, ισχυρό ανάγλυφο για μεγάλης διάρκειας αποθήκευση όπως η αντλησιοταμίευση που έχει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Όπως είπε, πρέπει η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να μη στηρίζουν αιτιάσεις δήθεν περιβαλλοντολόγων που δεν θέλουν να γίνει τίποτα και πουθενά. Κανείς δε φωνάζει για τα αυθαίρετα που χτίζονται παντού και είναι μόνιμη καταστροφή, για τα μπαζώματα των ρεμάτων που προκαλούν ακόμα και θανάτους.
Ενώ όπως επισήμανε ένα αυθαίρετο ρυπαίνει οπτικά και επιβαρύνει το περιβάλλον δεν γκρεμίζεται ποτέ και αποτελεί μια μόνιμη καταστροφή. Αντιθέτως μια ανεμογεννήτρια δεν δημιουργεί καταστροφή στο περιβάλλον καθώς σε 10 ή 20 χρόνια ξεβιδώνεται και απομακρύνεται. Το αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει με τα μπαζωμένα ρέματα.
Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη βοηθήθηκαν πολύ τον περασμένο χειμώνα από τον ήπιο καιρό και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια δεν επαληθεύθηκαν.
Αναφερόμενος στη εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας δήλωσε ότι θα πλησιάσει σε δύο μήνες τα 1,2 GW και ότι η εταιρεία προχωρεί αταλάντευτη επενδυτικό της πρόγραμμα συνολικού ύψους 5,5 δις, στον τομέα της ενέργεια, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η μη σωστή προετοιμασία όπως τόνισε δημιουργεί φόβους για την ευστάθεια του δικτύου που αντιμετωπίζεται με τα συστήματα αποθήκευσης. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προχωρά στην επένδυση των 750 εκατ. για την ανάπτυξη του έργου των 650 MW της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.
Ο επικεφαλής του ομίλου δήλωσε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει σε λειτουργία και έτοιμα προς κατασκευή συνολικά έργα που ξεπερνούν τα 2 GW. Στόχος όπως αναφέρθηκε είναι τα 6 GW μέχρι το 2029.
Χωροταξικό
Στο χωροταξικό για τις ΑΠΕ τόνισε ότι η εταιρεία κάνει ότι καλύτερο για να διαμορφώσει τις θέσεις που θα αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της χώρας. Απαντώντας σε ερωτήματα για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής του ΑΔΜΗΕ είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Όπως ανέφερε συνεχίζουν να πληρώνονται πάνω από μισό δισ. το χρόνο για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση σημείωσε πως οι ΑΠΕ βοήθησαν στη συγκράτηση των τιμών που είχαν εκτοξευθεί λόγω φυσικού αερίου. Συνεισέφεραν το μέγιστο ποσοστό των επιδοτήσεων που δόθηκε από το κράτος (οι ΑΠΕ γενικότερα αλλά και τα αιολικά πάρκα). Ο κ. Περιστέρης τόνισε μάλιστα ότι παρά τα μεγάλα οφέλη είναι υποκριτική η στάση ορισμένων για την προστασία του περιβάλλοντος και τις ΑΠΕ για την οποία φωνάζουν πολλοί είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα. Μεγάλοι όμιλοι όπως είπε, ενεργειακοί στρέφονται προς τις ΑΠΕ που είναι η φθηνότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού. «Εμείς από τη δεκαετία του ’90 είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι και επιβεβαιώνεται πως κάναμε το σωστό για την υπόλοιπη κοινωνία».
Την τελευταία εξαετία η εταιρεία έχει διαθέσει συνολικά περί τα 200 εκατ. ως μέρισμα. Για τη χρήση του 2022 η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να χορηγηθεί συνολικό μέρισμα 45 εκατ. που αντιστοιχούν σε 0,38 λεπτά ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπής στις 26 Ιουνίου. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου.
Διαβάστε ακόμη
ΑΑΔΕ: 85% και άνω η εισπραξιμότητα φόρων τον Απρίλιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ