Η Zoom, η εφαρμογή βιντεοδιάσκεψης που έχει εκτοξευτεί σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού, εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές της σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και την ιδιωτική ζωή, σύμφωνα με έρευνα από τη ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης.
Ο όμιλος της Silicon Valley έρχεται στο προσκήνιο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα έχουν στραφεί στην τεχνολογία βιντεοδιάσκεψης για εργασία και κοινωνικοποίηση.
Ωστόσο, η εταιρεία έχει πρόσφατα έχει αντιμετωπίσει προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τραβώντας την προσοχή του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της στην Κίνα έχουν επίσης αρχίσει να χτυπάνε καμπανάκια σε ειδικούς ασφαλείας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Την Δευτέρα, το γραφείο της εισαγγελέα, Λετίσια Τζέιμς, έστειλε επιστολή στη Zoom, εκφράζοντας ανησυχίες για το κατά πόσον η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση της κυκλοφορίας στην εφαρμογή της και να προστατεύσει σωστά τα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών.
Η επιστολή, ζήτησε από τη Zoom να ελέγξει την προστασία των προσωπικών δεδομένων της μετά την αύξηση της δημοτικότητας της εφαρμογής, καθώς το app αντιμετώπιζε προβλήματα ασφαλείας στο παρελθόν.
«Εκτιμούμε την έκκληση των αρχών σε αυτά τα θέματα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να παράσχουμε τις ζητούμενες πληροφορίες», ανέφερε η Zoom σε μια δήλωση.
«Το ζουμ λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των χρηστών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να διασφαλίσουμε ότι τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και άλλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένες και λειτουργικές», πρόσθεσε.
Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης αρνήθηκε να απαντήσει σε όσο είπε η εταιρεία.
Οι μετοχές της εταιρείας έπειτα από πτώση τους τον Απρίλιο του 2019, σημείωσαν διπλάσια άνοδο από την αρχή του 2020, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ανέρχεται στα 42,1 δισ. δολάρια. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε στην επιφάνεια ότι η εταιρεία έδινε δεδομένα των συσκευών των χρηστών στη Facebook, αλλά δεν έγινε αναφορά στην πρακτική των πολιτικών απορρήτου της, σύμφωνα με μια αναφορά από το διαδικτυακό τόπο ειδήσεων Motherboard.
Το Zoom έπειτα από τις καταγγελίες εξέδωσε μια ενημερωμένη έκδοση της εφαρμογής για να καταργήσει το λογισμικό παρακολούθησης και πρόσθεσε διευκρινίσεις στις πολιτικές απορρήτου της. Οι χρήστες της πλατφόρμας έχουν επίσης πρόσφατα διαμαρτυρηθεί για μια τάση – που ονομάζεται “Zoombombing” – όπου διαδικτυακά τρολ εκμεταλλεύονται τη λειτουργία κοινής χρήσης οθόνης (share screen) για να μοιραστούν ενοχλητικό περιεχόμενο όπως πορνογραφία ή ακραίες πολιτικές απόψεις.
Εν τω μεταξύ, υποστηρικτές για την ιδιωτική ζωή των ανηλίκων ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν τις πρακτικές συλλογής δεδομένων των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση λόγω κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της Zoom, καθώς η εφαρμογή χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους δασκάλους και τους σπουδαστές για κατ ‘οίκον εκπαίδευση.
Πέρυσι, ο ερευνητής ασφάλειας Jonathan Leitschuh ανακάλυψε ένα σοβαρό σφάλμα στην πλατφόρμα που θα επέτρεπε στους χάκερ να καταλάβουν την κάμερα κάποιου χρήστη.
Η εταιρεία διαθέτει επίσης 17 κέντρα δεδομένων, μεταξύ των οποίων και ένα στην Κίνα, όπου επικρατούν παρόμοιοι φόβοι για την ασφάλεια της εταιρείας.
Το Zoom δεν είναι η μόνη πρόσφατα δημοφιλής εφαρμογή που προσελκύει ανησυχίες για το ιδιωτικό απόρρητο. Τη Δευτέρα, οι χρήστες μιας άλλης δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο συνομιλίας, Houseparty, άρχισαν να διαμαρτύρονται για τα κοινωνικά μέσα ότι οι λογαριασμοί τους στο PayPal, Netflix και Spotify έχουν χακαριστεί, κατηγορώντας την εφαρμογή.
Όμως, η εταιρεία, η οποία αποκτήθηκε από την, Epic Games, δήλωσε με δραματικό μήνυμα ότι οι ισχυρισμοί ήταν “φήμες” και προσέφερε 1 εκατ. δολάρια για σε όποιον το αποδείξει.