search icon

Επιχειρήσεις

Φουλ στροφή Μητσοτάκη στην «πράσινη» ενέργεια

Από τη Βοιωτία και τις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιο του ομίλου Μυτιληναίου, στην Εύβοια για τα εγκαίνια του αιολικού της Enel στον Καφηρέα

Το οδοιπορικό μιας μακριάς διαδρομής που πέρασε από σαράντα κύματα και διήρκησε για πάνω από δέκα χρόνια, σφραγίζει την επόμενη εβδομάδα η τελετή εγκαινίων του μεγάλου αιολικού πάρκου της Enel στο ακρωτήρι του Καφηρέα στην Εύβοια.

Τα εγκαίνια που θα τελεστούν με κάθε μεγαλοπρέπεια παρουσία του Πρωθυπουργού είναι και η πρώτη μεγάλη πράσινη επένδυση πολυεθνικής στη χώρα μας μετά τις εκλογές, η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με το όραμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειες.

Μετά την τελετή εγκαινίων της νέας μονάδας φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιο του ομίλου Μυτιληναίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τους συμβολισμούς, επιλέγοντας αυτή την φορά ένα καταπράσινο έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο ανήκει στην Ιταλική Enel, από την οποία  ξεκίνησε την καριέρα του στις ΑΠΕ ως επικεφαλής και ο νυν διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης. Μάλιστα ο σχεδιασμός της εταιρείας για την ελληνική αγορά ενέργειας εμφανίζεται πολύ φιλόδοξος καθώς η Enel είναι μέσα στις ευρωπαϊκές εταιρείες που επιδιώκουν ενισχυμένο ρόλο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μαςς.

Το mega project στον Καφηρέα έχει αναπτύξει η θυγατρική της μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας ηλεκτρισμού Enel Green Power, υλοποιώντας μια επένδυση που υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Λόγω προσφυγών μικρής μερίδας πολιτών το έργο έμεινε παγωμένο για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Για αυτό και ο Καφηρέας είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα για το τρόπο που πρέπει να προχωρήσουν τα έργα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μέλλον. Η επένδυση και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ανέδειξαν όλες τις γραφειοκρατικές εμπλοκές που κρατούν σε πολύχρονη ομηρεία κρίσιμες υποδομές της χώρας και που τώρα η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ επιχειρούν να αντιμετωπίσουν απλοποιώντας το αδειοδοτικό πλαίσιο  και υπερπηδώντας τα εμπόδια.

Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 7 αιολικών πάρκων και θα παράγει 483 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, καλύπτοντας τις ενεργειακές απαιτήσεις 130.000 νοικοκυριών της Ελλάδας.

Η Enel Green Power Hellas αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στην αγορά ενέργειας από ΑΠΕ καθώς η εταιρεία διαθέτει και εκμεταλλεύεται 307 MW ανανεώσιμης ισχύος στην χώρα μας, εκ των οποίων 200 MW αιολικής ενέργειας, 88 MW Φ/Β σταθμών και 19 MW υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Exit mobile version