search icon

Επιχειρήσεις

Φορολογικά κίνητρα για startups

Στόχος η ενθάρρυνση επενδύσεων από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και εταιρείες, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων

Τέσσερα επιπλέον κίνητρα, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, ειδικά σχεδιασμένα για νεοφυείς επιχειρήσεις, θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για εξαγορές και συγχωνεύσεις, το οποίο αποσκοπεί στη σταδιακή αναμόρφωση του επιχειρηματικού χάρτη.

Στόχος είναι η ενθάρρυνση επενδύσεων από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και εταιρείες, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων (startups). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε αυτές που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, απαραίτητα για τη μελλοντική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας. Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις.

Συγκεκριμένα:

– Ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα. Εισάγονται νέα αυξημένα ποσοστά έκπτωσης για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες, με προσαυξήσεις έως και 315%, ανάλογα με τη συνεργασία με startups ή ερευνητικά κέντρα και τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό που σήμερα ανέρχεται σε 200% για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας θα αυξηθεί σε 250% για έργα συνεργασίας είτε με startups είτε με ερευνητικά κέντρα, σε 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης και σε 315% αν οι δαπάνες των ΜμΕ υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών. Οι επιχειρήσεις, δηλαδή, θα μπορούν να αφαιρέσουν από τα κέρδη τους μεγαλύτερα ποσά για συγκεκριμένες δαπάνες, όπως έρευνα και ανάπτυξη, επενδύσεις σε τεχνολογία και εκπαίδευση προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να επανεπενδύσουν περισσότερα χρήματα στην επιχείρησή τους χωρίς να επιβαρύνονται με υψηλότερους φόρους.

– Κίνητρα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το δεύτερο μέτρο αφορά την επέκταση της φορολογικής απαλλαγής για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών. Η υφιστάμενη τριετής απαλλαγή επεκτείνεται, με μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 10% για επιπλέον επτά έτη, προσφέροντας φορολογικά οφέλη για συνολικά δέκα χρόνια. Ετσι, οι επιχειρήσεις που κατέχουν πατέντες θα μπορούν να ωφεληθούν από σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για μια δεκαετία. Πρόκειται για ένα μέτρο που ενθαρρύνει την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

– Αύξηση των επενδυτικών κινήτρων. Το τρίτο μέτρο αφορά τον τριπλασιασμό της έκπτωσης στο φορολογητέο εισόδημα για κεφάλαια επενδυτών σε startups. Το ανώτατο όριο αυξάνεται από 300.000 ευρώ σε 900.000 ευρώ, με αντίστοιχη αύξηση της έκπτωσης έως 450.000 ευρώ. Επιπλέον, οι startups περιλαμβάνονται στην έκπτωση 30% για συγχωνεύσεις εταιρειών. Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία ή μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ. Επίσης, θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων. Το κίνητρο αυτό αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές στον τομέα των startups και να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων.

– Golden Visa για επενδύσεις

Το τέταρτο μέτρο προσφέρει άδεια παραμονής (Golden Visa) για επενδύσεις τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startups, χωρίς την απαίτηση παράλληλης επένδυσης σε ακίνητα. Αυτή η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025. Ατομα από τρίτες χώρες που θα επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ στην Ελλάδα θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής μακράς διάρκειας, χωρίς να απαιτείται επένδυση στην ελληνική κτηματαγορά. Οι Golden Visa επενδύσεις σε ελληνικές startups θα πρέπει να αφορούν νεοφυείς επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο μητρώο του Elevate Greece που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σήμερα, στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece έχουν εγγραφεί 873 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 8.500 εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι σήμερα ισχύει η δυνατότητα χορήγησης Golden Visa για εισφορά κεφαλαίου τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε εταιρεία με έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα. Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις. Υπό διευκρίνιση παραμένει αν στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Golden Visa θα συμπεριληφθεί και η τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων από 250.000 ευρώ και άνω και σε εγχώρια Venture Capitals.

Διαβάστε ακόμη

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών για βιομηχανικά ακίνητα (pics)

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση

Στα 70 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version